Yangının merkezi Cevahir

2 ölümlü kaza ile hafızalara kazınan Cevahir Alışveriş Merkezi, yeni bir skandalla gündemde. Yangın merdivenlerine çıkan koridorlar gözlerini para bürümüş yöneticiler tarafından mağazaların işgaline sunuldu. Ortaya çıkan tablo ise 'Yangından kaçış yok' dedirtti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Mayıs 2009 Güncelleme 21 Mayıs 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Akmerkez'deki kaçak inşaatın ardından, Şişli'deki Cevahir Alışveriş Merkezi'nin ev sahipliği yaptığı skandalla sarsıldık. Çünkü alışveriş merkezindeki tehlike anında kullanılacak acil tahliye kapıları, mağaza genişletme çabaları nedeniyle kapatıldı. Her gün ortalama 80 bin kişinin ziyaret ettiği Cevahir'deki sorumsuzluk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Şişli Belediyesi ve Cumhuriyet Savcılığı'na yapılan suç duyuruları sonucu patlak verdi. Alışveriş merkezi yöneticileri, daha fazla kira almak için, ortak kullanım alanlarının işgal edilmesine önayak oldu.

YETKİLİLER UYARMIŞ AMA...

Hal böyle olunca, 10 katlı binanın tahliye kapılarını kullanmak isteyen vatandaşın önüne dükkanlar çıkmaya başladı. Vatandaş, "Tehlike anında canımızı nasıl kurtaracağız" diye tepki gösterirken, işletmecilerden Cengiz Yurteri kaçak bölümleri tek tek tespit ederek suç duyurusunda bulundu. Şikayete verilen cevap ise kaçağın resmi belgesi niteliğindeydi. İtfaiye Destek Hizmetleri Müdürü Orhan Akyıldız cevap yazısında, "Cevahir'de yangın merdiveninin kaldırılmadığı, ancak koridor işgalinin olduğu belirlenmiştir. Alışveriş merkezi, koridorun yönetmeliğe uygun hale getirilmesi için uyarılmıştır" ifadelerini kullandı.

İŞGALİN KANITI
İşletmeci Cengiz Yurteri'nin kat kat tespit ettiği kaçaklar şöyle:
Kat 1: Metro girişinde ortak alan üzerine Değirmen Cafe yapıldı.
Kat 2: Bina girişine Corner Büfe yapıldı. Ortak alanlar Wınmax ve C-A adlı mağazalara katıldı.
Kat 3: Ariş Kuyumculuk ortak alanda faaliyet gösteriyor. Mango ise ortak alana alınarak büyütüldü. Ramsey adlı mağaza ise ortak alana kaydırıldı.
Kat 4: Colins ve Adidas ortak koridor ve yangın merdiveni kapatılarak büyütüldü.
Kat 5: Ortak alana, Otantik Kumpir kuruldu. Şinik Cafe de koridor ve ortak alanlara doğru genişletildi.

2 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ
25 Temmuz 2005 tarihinde açılan Cevahir Alışveriş Merkezi, 2006 yılılnda 2 ölümlü kazaya ev sahipliği yaptı. 2 Aralık 2006 tarihinde, annesiyle alışveriş merkezini gezen 3 yaşındaki Ayşe Nur Özbaş, merdivenlerin korkuluk aralığından aşağı düşüp yaşamını yitirdi. Korkunç olaydan 15 gün sonra ise 16 yaşındaki Burak Hıcıkasımoğlu, yürüyen merdivenlerden beton zemine düşerek, talihsiz Ayşe Nur ile aynı kaderi paylaştı.