Ölduren damacana

Uzmanlar evlerdeki gizli tehlikeye karşı uyarıyor: Damacana pompaları haftada 1 kez dezenfekte edilmeli. Aksi takdirde başta verem olmak üzere birçok enfeksiyon hastalıkları kapıdan ayrılmıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Mayıs 2009 Güncelleme 30 Mayıs 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Hemen hemen her insanın evinde bulunan damacanaların bilinçsiz kullanımı, hayatı kabusa çevirebilir. Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Peker, damacanalarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Peker'in açıklamalarına göre, damacana pompaları bakteriyolojik kirliliğe açıktır. Bu nedenle pompalar haftada en az bir kere klorlu suyla temizlenerek dezenfekte edilmeli ve pompalarda oluşabilecek bakteriler engellenmeli. Aksi takdirde, pompalarda oluşabilecek bakteriler, başta verem olmak üzere hepatit virüsleri, ishal, tifo, dizanteri gibi hastalıklara davetiye çıkartıyor. İkinci bir hastalık faktörü ise damacanaların ham maddesinden kaynaklanan kimyasal kirlilik.

50'DEN SONRA İMHA EDİN

Damacana ham maddesi olarak kullanılan 'fosgen' adlı kimyasal madde, yüzeyi yıpranmış ve uzun süre içinde su bekletilen damacanalardan suya karışıyor. Bu nedenle yıpranmamış ve aşınmamış damacanaların satın alınması, bunların yaklaşık 50 kullanımdan sonra da imha edilmesi gerekiyor.