Bir 'Sevgi' dehşeti

Mardin'de nişan evine yapılan baskının tek nedeni 'Sevgi'ydi... Daima sevilmesi dileğiyle adı 'Sevgi' koyulan genç kızı akrabaları istedi. Ama ailesi başka birine verdi. İşte bu yüzden kurşuna dizilen evde 47 can gitti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Mayıs 2009 Güncelleme 06 Mayıs 2009, 02:09

İÇİNDEKİLER

Türkiye tarihinin en büyük katliamı "Sevgi" yüzünden yaşandı. Bir yanda terör, bir yanda maddi sıkıntılarla boğuşan ülkemizde nadir mutlu günlerden birisine evsahipliği yapıyordu, Mardin Mazıdağı'nın Bilge köyü... Köyün eski muhtarı Cemil Çelebi'nin kızı Sevgi, yakındaki Sultan Köyü'nden olan ancak Diyarbakır'da oturan Arı Ailesi'nin oğlu Habip ile nişanlanmaya hazırlanıyordu. Anadolu'nun adetiydi, tüm köy halkı nişan evine koştu. Söz, köy imamına verildi. İmam Kazım Ozan, okuduğu yatsı ezanının ardından herkesi namaza davet etti. Saatler 21.00'i gösteriyordu, başlar secdeye yeni ermişti ki dört bir taraftan silah sesleri duyuldu.

20 YILLIK KAN DAVASI VARDI

Yüzlerce kurşun, çocuk-kadın, yaşlı-genç ayırmadan herkesin üzerine yağdı. 6'sı çocuk, 16'sı kadın, 44 kişi öldü, kadınlardan 3'ü de hamile çıkınca yitirilen can sayısı 47'ye çıktı. Olaydan sadece 3 kişi yaralı kurtuldu. İşte tüm bu katliamın nedeni, sadece bir 'Sevgi' hikayesiydi. Köylülerin anlatımına göre, gelin Sevgi'yi, akrabaları kendi oğullarına istemişti. Fakat kızın babası, onaylamadı. Cemil Çelebi kızını, Habip Arı'ya vermeyi doğru buldu. Üstelik saldırgan aile ile damadın ailesi arasında 20 yıl öncesine dayanan kan davası da vardı. Bu durumu hazmedemeyen saldırganlar da, nişan evini basınca tarihte eşi görülmemiş bir dehşet yaşandı.

İÇERİDEN BİRİ İŞARET VERDİ!
Korkunç saldırının ardından olay yerine jandarmayla birlikte Özel Harekat timleri de gitti. Her yerin kan gölüne döndüğü evde yapılan incelemeler ise ilginç bir iddiayı gündeme getirdi. İsmi saklı bir Özel Harekatçı, "Saldırıyı önceden planlamışlar. Hatta prova yapmış bile olabilirler. Evin içinde de bir köstebek olduğunu düşünüyoruz. Herkesin namazda olduğunu dışarıda bekleyenlere haber verdiğini, böylece evdeki erkeklerin karşılık vermekte geciktiklerini tahmin ediyoruz" dedi.

28 KURBAN TOPRAĞA VERİLDİ

Bu arada katliamda hayatını kaybeden 24 kişi Bilge Köyü'nde gözyaşları ve ağıtlar arasında toprağa verildi. Damat Habib Arı ile babası Mithat, annesi Kafiye ve 3 yaşındaki kızkardeşi Ruşen ise Diyarbakır'da son yolculuğa uğurlandı.

ERKEKLERİN TÜMÜ KORUCU
Aralarında çocuklar ve kadınların da bulunduğu 47 kişinin yaşamını yitirdiği köyün tamamı aynı aileden... Dolayısıyla saldırganların da, ölenlerin de soyadı, Çelebi... Sadece 32 hanesi ve 300 nüfusu bulunan Bilge köyünde, erkeklerin tamamının koruculuk yaptığı ortaya çıktı.

7 ÇEŞMESİYLE ÜNLÜ

Bilge köyü ayrıca, 7 çeşmesiyle ünlü bir mesire alanı olarak biliniyor. Vadinin başında kurulu bulunan köye, özellikle hafta sonları Mardin ve civardaki şehirlerden gelen turistler, yoğun ilgi gösteriyor.

KÖYE KİMSE ALINMIYOR
Mardin il merkezine 25 kilometre mesafede bulunan Bilge köyü girişinde, jandarma ekiplerince alınan yoğun güvenlik önlemi devam ediyor. Basın mensupları, köye yaklaşık 500 metre uzakta tutuluyor. Bölgeye, çevre kentlerden savcı ve doktor takviyesi de yapılıyor.

DÜNYA BASINI 'FLAŞ HABER' OLARAK VERDİ
Mardin'de katliam dünya basınında da geniş yankı buldu. "Flaş haber" olarak verilen olayda işte şu yorumlar yapıldı:

Reuters:
Bu olay, Avrupa Birliği adayı modern Türkiye'nin tarihindeki en büyük katliam olarak tarihe geçti.

AP:
Güneydoğu'da maskeli kişiler, otomotik silahlar ve el bombalarıyla bir evi basarak 47 kişiyi katletti. Saldırıda gelin ve damatla birlikte 6 çocuk da öldü.

AFP:
Nişan baskınında 6'sı çocuk, 16'sı kadın toplam 47 kişi öldürüldü. Saldırının bir terör olayı olmadığı, iki aile arasındaki bir husumetten kaynaklanmış olabileceği ifade edildi.

Der Spiegel: Türkiye'nin güneydoğusunda maskeli kişiler, el bombaları ve silahlarla bir düğünü basarak 47 kişinin ölümüne neden oldu. Saldırının kan davasından kaynaklandığı öne sürüldü.

Bild: Düğün töreninde katliam! Türkiye'nin güneydoğusunda bir köyde, saldırganların otomotik silahlarla gerçekleştirdiği katliamda 47 kişi yaşamını yitirdi.