Ölüm korkusu göç ettirdi

Katliamı düzenleyen saldırganların akrabaları, köyü terk etti... Korku içindeki aileler, "Jandarma olmasa bizi öldürecekler. Gitmekten başka çaremiz yok" dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Mayıs 2009 Güncelleme 07 Mayıs 2009, 02:10

İÇİNDEKİLER

Bilge Köyü'nde; 47 kişiyi öldürdükleri gerekçesiyle tutuklanan A.K.Ç., M.S.Ç., S.Ç., M.Ç., Ö.Ç., E.Ç., A.H.Ç., M.Ç. ve M.Ş.Ç.'nin yakınlarının oluşturduğu 12 aile, evlerini terk etti. Jandarma ekiplerinin kontrolünde eşyalarını kamyonlara yükleyen aileler, dün katliam köyünden ayrıldı.

"BİZİ SUÇLUYORLAR"
Göç eden aileler, öldürülme korkusu yaşadıkları için köyden ayrılmayı kararlaştırdıklarını belirterek, "Suçsuz olduğumuz halde bizi suçluyorlar. Jandarma olmasa, bizi katledecekler. Can güvenliğimiz kalmadı. Göç etmek zorundayız. Bizi kabul edecek yakınlarımızın yanına yerleşeceğiz'' diye konuştular.

ASKERLER ENGELLEDİ...
Öte yandan; saldırıda ölen Muhtar Hacı Halim'in evinde taziyeleri kabul eden kadınlar, bir ara tutuklu kişilerin evlerine saldırmak için harekete geçti. Durumu fark eden jandarma, saldırı girişimini engelledi.

ARI AİLESİ DE AĞITLARLA UĞURLANDI
Mardin'deki katliamda hayatını kaybeden Arı Ailesi'nden 4 kişinin cenazesi, Diyarbakır'da toprağa verildi. Saldırıda ölen damat Habib Arı ile babası Mithat, annesi Kafiye ile 3 yaşındaki kız kardeşi Ruşen Arı'nın cenazesi Diyarbakır'a götürüldü.

DTP'LİLER DE KATILDI

Yaşamını yitiren 4 kişi Yeniköy Camisi'nde kılınan cenaze namazından sonra Yeniköy Mezarlığı'na defnedildi. Defin işlemi sırasında kadınlar ağıt yaktı. Demokratik Toplum Partisi (DTP) Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, DTP Diyarbakır Milletvekilleri Gültan Kışanak ve Aysel Tuğluk, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de cenaze törenine katıldı.

KORUCULUK MECLİS'TE TARTIŞILACAK
DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Bilge Köyü'nde yaşanan katliamın "adi suç şebekesi"ne dönüşen koruculuk sisteminin sorgulanmasını zorunluluk haline getirdiğini savunarak, Meclis Araştırma Önergesi verdi. Önergede, "Adi suç şebekesi haline dönüşen koruculuk yapılanması, sosyal ve psikolojik açıdan birçok tahribata, yıkıma ve giderek bir vakaya dönüşmektedir" denildi. Ayrıca CHP ve DTP, saldırının incelenmesi için TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na başvurdu.

KATLİAM SİLAHLARI KORUCULARIN
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Mardin'de gerçekleştirilen katliamla ilgili açıklamalarda bulundu: "Maalesef 44 kişinin canına kıyan tüm silahlar, koruculara ait. Gözaltına alınan 14 yaşında bir çocuk olduğu bilgisi ise gerçekleri yansıtmıyor." Gözaltına alınan 10 kişiden 8'inin tutuklandığını söyleyen Bakan Atalay, "Rastgele bir eylem değil, cinnet değil, planlanmış bir vahşet. Saldırı gerekçesi uzun yılların birikimi. Bir intikam saldırısına karşı tedbirimizi aldık" diye konuştu.