Akdeniz için korkutan deprem

Jeofizik Mühendisleri Odası (JFMO) Adana Şube Başkanı Melih Baki, son 3 yıldır Afrika kıtasının Anadolu'yu sıkıştırdığını belirterek, “Özellikle Akdeniz'de son günlerdeki deprem hareketliliği dikkati çekiyor” dedi.

Giriş Tarihi 18 Ocak 2010, 00:00 Güncelleme 18 Ocak 2010, 16:51
Akdeniz için korkutan deprem

İÇİNDEKİLER

Baki, Haiti'de meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremin yerküreyi etkilediğini söyledi.

Bu depremin tüm fayları etkilediğini bildiren Baki, bu durumun tektonik çatıyı oluşturan ve gerilen yerlerde küçüklü büyüklü depremler üreteceğini ifade etti. Baki, Afrika kıtasının son 3 yıldır Akdeniz ile Anadolu'yu sıkıştırmasının, irili ufaklı depremlerle kendini yoğun şekilde hissettirdiğini kaydetti.

Akdeniz bölgesinde son 2 günde 21 deprem olduğunu belirten Baki, şöyle devam etti:

"Özellikle Akdeniz'de son günlerdeki deprem hareketliliği dikkat çekiyor. Halen devam eden bu depremlerin büyüklükleri, 2,9 ile 4,9 arasındadır. Batıda, Girit-Rodos-Dalma-Batma kuşağında oluşan bu depremlerden, 17 Ocakta 40 kilometre derinde 4,9 büyüklüğünde olan deprem çok önemlidir. Deprem 22.15'de meydana gelmiştir. Artçısı saat 22.59'da aletsel büyüklüğü 4,1 olarak yerin 15 kilometre derinliğinde olmuştur.
Bunun sonucunda, Anadolu topraklarındaki uzantısı üzerinde deprem çoğalmaları-yoğunlaşması vardır. Bu bölge, güneyden gelen önemli bir kaktırma güçleri altında gerilmektedir. Bu yay boyunca biriken gerginliğin, daha büyük depremleri tetiklemesi sürpriz olmayacaktır."