Vakfe zamanı

4 milyon hacı adayı Arafat'a doğru yola çıktı. 90 bin Türk hacı adayı da Arafat'ta vakfe yapıp hacı olacak. Diyanet İşleri, Arafat'ta her türlü önlemi aldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Ekim 2012 Güncelleme 25 Ekim 2012, 00:00
Vakfe zamanı

İÇİNDEKİLER

Bu yıl Suudi Arabistan'da Kurban Bayramı Türkiye'den bir gün sonra kutlanacağı için Türkiye'de bayram yaşanırken hacı adayları Arafat'ta olacak. Hacı adayları bugün Arafat'ta vakfe yapacak. Öğle ve ikindi namazları öğle vaktinde birleştirilerek kılınacak. Akşam ve yatsı namazları da Müzdelife'de yatsı vaktinde kılınacak. Türkiye'den ve Avrupa'dan gelen 90 bin kişi Arafat'a bugün ikindi namazından sonra belirlenen sıraya göre otobüslerle hareket edecek. Diyanet'in yaptığı planlamaya göre bir mani çıkmadığı takdirde son kafile saat 03.00'te Arafat'a ulaşmış olacak. Diğer ülkelerden gelen milyonlarca hacı adayı ise yürüyerek aynı yolu kat edecek. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Mehmet Görmez de Arafat'ta vakfe duasını yaptıracak. Dua, Diyanet kanalıyla canlı olarak yayınlanacak. Arafat'ta ise çadırlar kuruldu, kafile başkanlarıyla yapılan toplantılarda hazırlıklar gözden geçirildi. Eksikler not alındı ve kalan sürede tamamlanması için çalışmalara hız verildi.

BÜYÜK ÖNLEM ALINDI
Tedavi gören Türk hacı adayları da ambulansla Arafat'a götürülecek. 40 kişilik bir ekip de yolda ve zorda kalan hacıları gerekirse sırtında taşıyıp Müzdelife'den şeytan taşlamaya kadar götürecek. Sadece 400 kişi kumanya dağıtımı ile ilgili görev yapacak. 30 ekipte toplam 5 bin kişi de 90 bin hacının hizmeti için Arafat'ta olacak. Diyanet bu yıl da sıcak yemek hizmeti ve kumanya dağıtacak. Arafat vakfesi ve şeytan taşlamayı müteakip Mina'da kestirecekleri şükür (hedy) kurbanları için Diyanet'e ve kesim yapan vakıflara 115 dolar ödendi. Bu yıl şeytan taşlamada izdihamın önüne geçebilmek için de yine tedbirler alındı.

ARAFAT NEDİR?
Arafat durulan yer, Arefe ise tanımak anlamına geliyor. Arafat, Mekke'nin yaklaşık 25 km güneydoğusundadır. Hac'cın en önemli unsuru Arafat'ta belirli bir zaman diliminde bir anlık dahi olsa 'Vakfe' yapmaktır. Yani Kabe'ye yönelerek durmak ve beklemek. Arafat'ta vakfe yapılmazsa, Hac görevi tamamlanmamış sayılıyor. Hz.Muhammed bir hadisinde "Hac Arafat'tır" demiştir.