Davaya gaz'ladı

'Çılgın Mehmetler'in, Başkentgaz için yaktıkları 92.6 milyon dolarlık teminat kriz yarattı. 'Para benim' diyen Büyükşehir Belediyesi, Özelleştirme İdaresi'ne dava açtı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Ekim 2012 Güncelleme 26 Ekim 2012, 00:00
Davaya gaz’ladı

İÇİNDEKİLER

Türkiye' nin en büyük ikinci gaz şirketi Başkentgaz'da "Çılgın Mehmetler"in yaktıkları teminat paylaşılamadı. Ağustos 2010'da gerçekleşen Başkent Doğalgaz AŞ hisselerinin yüzde 80'lik bölümünün özelleştirmesine 1.2 milyar dolarlık teklif veren Mehmet Emin Karamehmet ile Mehmet Kazancı, gerekli parayı yatıramayınca, şirketi devralamadı. İhaleyi iptal eden Özelleştirme İdaresi, ortakların her süre uzatımı ve ihale başlangıcında verdikleri teminatlardan oluşan 92.6 milyon doları Hazine'ye irat kaydetti. Bu para BOTAŞ'a devredildi. Başkentgaz'ın yüzde 80'inin blok satışı dışında kalan yüzde 20'sine sahip olan Ankara Büyükşehir Belediyesi de payını ihale yoluyla sattı. "Çılgın Mehmetler", şirketi devralamayınca 15 milyon dolarlık teminatı yaktılar. Bu para da belediyenin kasasına gitti. Karamehmet ile Kazancı ortaklığının yaktığı teminat tutarı ise 107.6 milyon dolara yükseldi.

YARGIYA BAŞVURDU
Başkentgaz'ın mülkiyetinin belediyeye ait olduğunu belirten Ankara Büyükşehir Belediyesi, Özelleştirme İdaresi'nden 92.6 milyon dolarlık teminatın devredilmesini talep etti. Özelleştirme İdaresi ise belediyenin talebini geri çevirdi. Girişimlerin sonuçsuz kalması üzerine belediye konuyu yargıya taşıdı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na 92.6 milyon dolarlık teminatın iadesi için dava açtı. Dava, Aralık ayında yapılacak yeni ihale sürecini etkilemeyecek.

İHALEDE SÜRPRİZ İSİMLER
Aralık ayında ihalesinin yapılması beklenen Başkent Doğalgaz AŞ'ye 6 büyük enerji şirketi talip oldu. En sürpriz isim ise "İspanyol Gaz Natural" şirketi idi. 25 ülkede 20 milyonun üzerinde aboneye hizmet eden Gaz Natural, İspanya'nın en büyük enerji şirketi unvanını taşıyor. Türkiye'nin en büyük şirketlerinden Sabancı Holding, Zorlu Grubu, STFA, Afken, Fernas'ta Başkent Doğalgaz AŞ ihalesine katılmak için şimdiden şartname alan şirketler arasında.


MEHMET NAYIR