Merve diyeti

Hatice Gezer, ilk çocuğunu karaciğer yetmezliğinden kaybetmişti. İkinci çocukta da aynı sorun çıktı. Anne bu kez altı ayda tam 30 kilo verdi, karaciğeriyle kızı Merve'nin hayatını kurtardı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ekim 2012 Güncelleme 27 Ekim 2012, 00:00
Merve diyeti

İÇİNDEKİLER

Gaziantep'te kuruyemişçilik yapan Süleyman Gezen (30) ile Hatice Gezer'in, 2009'da Sedat isminde oğulları doğmuştu. Ancak Sedat'ta bir yaşında karaciğer yetmezliği tanısı kondu. Nakil için büyümesi gerektiği söylenen minik Sedat yapılan tüm tedavilere karşın bir türlü düzelemedi ve 19 aylıkken yaşama veda etti. Sedat'tan bir yıl sonra ise Merve dünyaya geldi.

AYNI TEHLİKE
Geçen yıl Merve'de de ağabeyi gibi safra kanallarının olmadığı ve bunun sarılığa neden olduğu belirlendi. Bu kez erken tanı ve tedaviyle umutlanan Gezer çifti, sevk edildikleri Ankara'da "nakil kararı" alınmasıyla kendilerini İstanbul'da buldu. Tahliller yapıldı, Merve'nin biraz büyümesi istendi, kimlerin donör olabileceğine bakıldı. Anne nakil için uygundu ama kilosu fazla ve karaciğeri yağlıydı. 103 kilo olan anne kararını o anda verdi ve diyete başladı. Kızı için "Merve diyeti" dediği diyete başlayan tatlıyı, pilavı, makarnayı kesip kepekli ekmek, salata, meyve ağırlıklı beslenerek zayıflamaya başlayan Hatice Gezer, hedefine üç ayda ulaştı. İlk üç ayda 23 kilo veren anne Gezer, diyetinin 5.5 ayı dolduğunda tartıda 73 kiloyu gördü. Ama bu süreçte Merve'nin sağlık durumu kötüleşti.

ÇİFTE BAYRAM
Merve, 6 Ekim'de yoğun bakıma alınırken 16 Ekim'de nakil gerçekleşti. Başarılı ameliyatının ardından büyük mutluluk yaşayan anne Gezer "Oğlumda ise sarılığı geçer denmişti, nakil şansı bulamadan onu kaybettik. Kızımı da kaybedemezdim . Önce zayıfladım ve donör oldum. Çok mutluyum, Çifte bayram yapıyoruz" dedi.

MİDE BALONUYLA MANKEN GİBİ
İzmir' in Selçuk İlçesi'nde hemşire olarak görev Meryem Erol, son yıllarda 148 kiloya kadar çıktı. Aşırı kiloları nedeniyle zor günler geçiren genç Erol, 6 ay önce kilo vermek için midesine balon taktırdı. Erol, "Bu ameliyat değil, endoskopi gibi bir işlemmiş. 45 dakikalık bir anestezi uygulandı. Mideme su dolu bir balon kondu. Bu da bende tokluk hissi yarattı ve fazla yemek yiyemedim. Tabii bu arada doktoruma düzenli aralıklarla kontrole gittim. Bana verilen diyet listesine uydum, düzenli yürüyüş ve spor yaptım. Kolaylıkla kilo verdim" dedi.