Kadını koru-ma

Tehdit edilen N.A., korunma talep etti. Mahkeme, kadının yerinin gizlenmesine karar verdi. Sanıklara ise 'açık adresin' yazılı olduğu tebligatı gönderdi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Ekim 2012 Güncelleme 29 Ekim 2012, 00:06
Kadını koru-ma

İÇİNDEKİLER

Ankara, tehdit edilen kadını açık hedef gösteren bir koruma kararına sahne oldu. İ.D. ve polis memuru M.S., fidye için N.A.'yı (25) kaçırdı. Eterle bayıltılan genç kız, Diyarbakır'da bir eve götürüldü. Şehir eşkıyaları kızın ailesinden 500 bin TL fidye istedi. İ.D. kendisini kurtarmak için N.A.'nın kimliğini de alarak evlenme işlemlerini başlattı. 5 gün elleri kolları bağlı bir evde tutulan N.A. evlilik işlemleri için nikah dairesine götürülürken polis operasyonuyla kurtarıldı.

TEHDİT EDİLDİ
İ.D. tutuklanırken, polis memuru M.S. hakkında soruşturma başlatıldı. Cezaevine gönderilen İ.D. ise N.A.'ya tehdit mesajları göndermeye başladı. Ankara'daki bir yakınının evine saklanan genç kız, kadınlara yardım elini uzatan Gelincik Hukuk Merkezi'ne başvurdu. Merkez, hayati tehlikesi bulunan N.A. için avukat görevlendirdi. Genç kız için koruma kararı çıkartılması için Ankara 6. Aile Mahkemesi'ne başvuruldu. Ancak genç kızın dava için bildirdiği ve sanıkların bilmediği adres mahkeme kararıyla açığa çıktı.

AVUKAT ENGEL OLAMADI
Ankara 6. Aile Mahkemesi, N.A.'nın yaşadığı Ankara'daki adresinin gizlenmesine karar verdi. Aynı kararda, N.A.'nın adresi açık olarak yazılarak, İ.D. ve M.S.'nin bu adrese yaklaştırılmaması ve yaklaştıkları an derhal uzaklaştırılmasına hükmedildi. Gelincik Grubu'nun avukatı Itır Karaca, itiraz etmesine rağmen kararın tebliğine engel olamadı. N.A. için yeniden hayati tehlike oluştu.

'ADRES GİZLİLİĞİ İSTEDİK'
Gelincik Merkezi Başkanı Avukat Hilal Akdeniz, her ay şiddet mağduru ve yardıma muhtaç bin kadının kendilerine başvurduğunu açıkladı ve ekledi: "Sanığın hayati tehlikesinden dolayı adres gizliliği istedik. Fakat verilen kararda gizli olan adres mahkemece sanıklara bildirildi. Uzaklaştırmalarda adres yazılması zorunlu değil, eğer yaklaşırsa kolluk güçlerini arayarak mağdur kişi bildirebilir. Sabit bir adresin bir önemi yok."


ALİYE ÇETİNKAYA