Başbakan'dan açlık grevi açıklaması

Başbakan Erdoğan: Türkiye'de ölüm orucunda olan bir kişi var! Açlık grevi diye birşey yok tamamen şov yapılıyor. Dünyanın hiçbir yerinde hukuk böyle şovlara itilmez.

Giriş Tarihi 31 Ekim 2012, 00:00 Güncelleme 01 Kasım 2012, 16:41

İÇİNDEKİLER

Toplantıda konuşan Başbakan Erdoğan, "Berlin'de açılan elçilik binası, Almanya'da bulunan 3 milyona yakın vatandaşımızın hizmetlerini burada daha rahat alabilmesi için atılmış bir adımdır" dedi.

Türkiye-Almanya arasındaki ikili ilişkileri gözden geçirdiklerini dile getiren Erdoğan, Şubat'ta Merkel'in Türkiye'yi ziyaret edeceğini belirtti.

Bir Türk-Alman üniversitesinin açılması için girişimleri de hızlandıracaklarını ifade eden Başbakan, Almanya'da da benzer bir oluşum için çalışacaklarını söyledi.

"IRAK GİBİ OLMASIN"

Suriye konusuna da değinen Erdoğan, Türkiye'deki Suriyeli mülteci sayısının 105 bini bulduğunu açıkladı.

"Almanya'nın Suriye konusundaki desteği önemli" diyen Başbakan, Suriye'de uçuşa yasak bölge konusu için, "BMGK'nın alacağı bir karar. BMGK bir karar almadığı sürece, bizim Kuzey Suriye'de böyle bir bölge ilan etme hakkımız yok. Irak'ta daha önce ağır bedeller ödendi. Aynı şekilde bir bedel ödenmesini istemeyiz." dedi.

"İSRAİL HALA DUVARLAR ÖRÜYOR"

İsrail ile ilişkilerden de söz eden Erdoğan, "Mavi Marmara konusunda İsrail'in tavrı belli. Bizim tavrımız da belli. Bunlar olursa normalleşme süreci başlar. Sayın Başbakan'a, 'Siz Almanya'da duvarlar yıktınız. Ama İsrail hala duvarlar yapmaya devam ediyor' dedim. Bunu anlamak mümkün değil. Duvarların yıkılmasını istiyoruz. Bunun özlemi içindeyiz" diye konuştu.

PKK TERÖRÜ

Almanya'nın PKK konusunda verdikleri desteği artırarak devam ettirecekleri konusunda söz verdiğini dile getiren Erdoğan, "Bu yüzden kendilerine de teşekkür ediyoruz. AB ülkeleriyle anlaşmamız var. Bu bağlamda suçluların iadesini istiyoruz" dedi.

"ÖLÜM ORUCUNDA BİR KİŞİ VAR"

BDP ve KCK'lıların yaptığı ve bugün 50'nci gününe giren açlık grevlerine ilişkin olaraksa Erdoğan, şu açıklamada bulundu:

"Almanya'dan tüm dünyaya sesleniyorum. Türkiye'de ölüm orucunda olan bir kişi var. Onlara ölün diyen siyasi parti veya bölücü örgüt mensupları kendi aralarında kuzu kebap yemek suretiyle, bütün resimleri de elimizdedir. Kızıltepe'de Ahmet Türk'ün verdiği ziyarette gayet güzel şen şakrak bir şekilde götürdüler. Orada bunu yaparken, kalkıp ölün diyorlar.

Açlık grevi falan yok. Bakanım gitti gördü izledi. Bu tamamen şovdur. Zaten yarıdan fazlası zaten şu anda dilekçe vermek suretiyle bu işi bırakmıştır. Hastanelerimizin bütün personelleri de müdahale etmek için orada.

Bütün bunlar bir şeyi arzu etmenin yanında, neyi arzu ediyorlar. Terör örgütünün serbest bırakılmasını. Dünyanın hiçbir yerinde bu tür şovlarla hukuk yok edilmez.

Ben sadece bir etnik unsur adına konuşmuyorum. Bizim meselemiz, sadece Kürt kardeşlerimizin değil, tüm kardeşlerimizin vazifesidir."

AB ÜYELİĞİ

Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili olarak Merkel, "AB kesinlikle dürüst bir ortaktır. İlerleme raporu yazıldı. Bu raporda önemli noktalar var" derken Erdoğan şunları kaydetti:

"Mavi kartlarla ilgili dün akşam veya bugün bir açıklamam olmadı. Almanya'daki 3 milyon Türk'e, Fransa'da olduğu gibi çifte vatandaşlık hakkının tanınmasını istiyoruz... Türklerden 2 milyon 300 bini bu çifte vatandaşlığı alamamış durumda."