Hollanda'nın skandal kararının perde arkası

Giriş Tarihi 23 Şubat 2018, 00:00 Güncelleme 23 Şubat 2018, 20:28
Hollanda’nın skandal kararının perde arkası

İÇİNDEKİLER



HOLLANDA'NIN SKANDAL KARARI

Hollanda parlamentosu Ermeni iddialarını tanıyan tasarıyı kabul etti. Peki skandal kararın arkasında neler var? Türkiye'ye karşı düşmanca adım atmaya devam eden Hollanda yakın geçmişte Türkiye'ye hangi saldırıları yapmıştı, Avrupa'nın göbeğindeki hangi soykırımda Hollandalıların da parmağı vardı,



ALDIKLARI KARARIN KENDİLERİ İÇİN BİLE RESMİ HÜKMÜ YOK NEDEN?
Hollanda parlamentosunun Ermeni iddialarıyla ilgili kararı skandaldır. Çünkü parlamento böyle bir kararı aldı ancak resmi olarak aldıkları kararı kabul edemiyorlar, protokollerine aykırı. Meclis için hazırlanan rapor var, orada da böyle bir iddia ile ilgili hükmün hakimler tarafından verilebileceği yazılıyor. BM ve uluslararası hukuk onayı olmadan da bunu resmen tanıyamıyorlar.


HOLLANDA'NIN TÜRKİYE DÜŞMANLIĞININ SEBEBİ NE?
Hollanda'nın yerel seçimleri var ve bu ülkede Türkiye düşmanlığı, İslamiyet düşmanlığı, ırkçılık gibi insanlık dışı kavramlar, seçimlerde iyi prim yapıyor.


YAKIN ZAMANDA HANGİ SALDIRILARI YAPMIŞLARDI?
Hollanda'nın Türkiye düşmanlığının en net göstergesi 16 Nisan referandumu öncesi 12 Mart'taki tavrıdır. O gün Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağına iniş izni vermediler. Aile Bakanımız Fatma Betül Sayan Kaya'nın Rotterdam'daki başkonsolosluğumuza girmesine engel oldular ve sınır dışı ettiler. Tepki gösteren Türk vatandaşlarına ise at ve köpeklerle saldırdılar.


TÜRKİYE ROTTERDAM OLAYLARINA NE KARŞILIK VERMİŞTİ?
Hollanda Rotterdam'daki olayların yaşandığı gün demokrasiyi, insan haklarını, uluslararası hukuku askıya aldı. Türkiye diplomatik ilişkileri düşürerek karşılık verdi, büyükelçilerinin Ankara'ya gelmemesi uyarısı yapmıştık.


HOLLANDA BÜYÜKELÇİSİNİ NEDEN ÇEKMEK ZORUNDA KALDI?
Hollanda Şubat ayında Ankara büyükelçisini çekme kararı aldı. Ama bu zaten alması gereken bir karardı. Çünkü Ankara'da böyle bir büyükelçi zaten yoktu. Türkiye daha önce o büyükelçinin Ankara'ya gelmesini reddetmişti. Onlar da Ankara'ya giriş yasağı olan büyükelçilerini çekmek zorunda kaldı.


TÜRK DÜŞMANLIĞI SEÇİMDE İŞLERİNE YARIYOR MU?
Mart ayındaki bakanlarımız ve vatandaşlarımıza yönelik saldırıdan 3 gün sonra Hollanda'da genel seçim yapılmıştı. Faşist Wilders'in kazanma ihtimali yüksekti ama Türkiye düşmanlığı Wilders dışında iktidar tarafından da yapılınca, bu durum sandığa yansıdı. En çok Türkiye düşmanlığı yapan kazanmış oldu.


HOLLANDA BAŞBAKANI RUTTE BUNU NASIL KULLANMIŞTI?
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, liberal bir politikacı olmasına rağmen seçimden önce Türkiyedüşmanlığında rakibi faşist Wilders'i aratmadı. Liberal bir başbakan bir gecede faşist, ırkçı biri oldu. 3 gün sonraki seçimde de koalisyonla da olsa iktidar olacak oyu aldı.


HOLLANDA ERMENİ DİYOR AMA HASIR ALTI ETTİKLERİ SREBRENİSA NE OLACAK?
1995'te Bosna'da Srebrenisa katliamında Hollandalıların da parmağı vardı. Bu durum Hollanda'da mahkemeye de taşında, Cumhurbaşkanı Erdoğan söz konusu durumu Hollanda Başbakanı Mark Rutte'ye hatırlattığında Rutte her şeyi inkar etmişti.


SREBRENİSA KATLİAMINDA HOLLANDA'NIN ROLÜ NEYDİ?
1995'te Srebrenisa katliamında 8 bin 500'e yakın Müslüman katledildi. Katliamı Sırplar yaptı. Ama BM gücü ve Hollandalı askerler ile rütbeliler de oradaydı ve hepsinin Sırp kasaplarla neredeyse kutlama yapar gibi görüntüleri ortaya çıktı. Sırplar Boşnakları katlederken, Boşnakları korumakla görevli Hollandalılar seyretti, kıllarını kıpırdatmadı resmen katliama göz yumdu. Bunu Boşnak şehit yakınları mahkemeye taşıdı ve Hollandalı askerleri mahkemeye verdi.


HOLLANDA O SÜREÇLE İLGİLİ YALAN MI SÖYLÜYOR?
Dava 7 yıl sürdü. 2014 Temmuz ayında sonuçlandı. Lahey'deki bölge mahkemesinin kararı satırı satırına aynen şöyleydi, "Hollandalı taburun, Sırplar'a teslim edilen 300 kişinin öldürüleceğini öngörmesi gerekirdi. Yakınların yaşadığı kayıp ve acıdan devlet de sorumludur".