2018 seçim anketleri yayınlandı! Partilerin oy oranı nasıl? İşte son anket sonuçları

24 Haziran seçimlerine bir gün kala anket sonuçları da tek tek açıklanmaya başladı. Sandığa gidecek milyonlarca vatandaş hangi partinin ne kadar oy alacağını merak ediyor. Anket şirketleri her ne kadar birbirinde farklı olsa da açıklanan oy oranları hemen hemen aynı. Peki 24 Haziran seçimlerinde hangi parti ne kadar oy olacak? AK Parti’nin oy oranı nasıl? İşte 2018 son anket sonuçları ve 24 Haziran seçimlerine dair tüm detaylar…

Giriş Tarihi 22 Haziran 2018, 00:00 Güncelleme 23 Haziran 2018, 09:03
2018 seçim anketleri yayınlandı! Partilerin oy oranı nasıl? İşte son anket sonuçları

İÇİNDEKİLER



24 Haziran seçimlerine bir gün kala nefesler tutuldu. Seçime girecek partiler seçim çalışmalarını hızlandırırken anket şirketleri de 24 Haziran seçimlerine ilişkin tahminlerini açıklamaya devam ediyor. Milyonlarca seçmen hangi partinin ne kadar oy alacağını merak ediyor. İşte son anket sonuçları...

"RECEP TAYYİP ERDOĞAN KAZANACAK"

Kamuoyu araştırma şirketleri de, siyasi partiler gibi çalışmalarına hız verdi. Seçimlere ilişkin son verilen GENAR'dan geldi. GENAR Başkanı İhsan Aktaş; Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan'ın en az yüzde 51 alarak ilk turda seçimleri kazanacağını söyledi.

"İLK TURDA PARTİLERİN OYLARI NASIL OLUR? KAZANAN ÇIKAR MI?

Akşam Gazetesi'ne konuşan İhsan Aktaş, "Geçtiğimiz dönemlerde kritik birkaç seçim atlattık. Cumhurbaşkanlığı seçiminde 51 küsur bir oy vardı Erdoğan'ın almış olduğu ve o seçimi kazandı. Referandumda da 50 üzerinde bir bantta bitti. Referandum zor bir meseleydi. Bir ülkenin 100 yıllık alışkanlığını değiştiriyorsunuz. AK Parti bunu başardı. Şimdi Cumhurbaşkanı oyu düşse nereye kadar düşer. Bir önceki cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı oy alt baremdir. Bu anlamda birinci turda iş biter." diye konuştu.


Cumhur İttifakı'nın oy oranının yüzde 50'nin üzerinde olduğunu belirten Aktaş, "Bu da normal almış oldukları vekile göre en az 20-30 avantaj demek. Meclis aritmetiği AK Parti'nin tek başına iktidar olacağı bir aritmetik ortaya çıkarır.


Konsensus Araştırma Genel Müdür Murat Sarı anketle ilgili şu bilgiler verdi:
''Sonuçları YSK yasakları nedeniyle kamuoyuyla paylaşmayacağız, ancak gelen verilere göre, Cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turda Erdoğan kazanıyor. Muharrem İnce'nin oyu CHP'nin oldukça üzerinde yüzde 33-34'lerde görünüyor.

Burada Akşener'in geçen aylara göre önemli ölçüde oy kaybetmesi önemli etkenlerden birisi. Bir de CHP adayının oylarında parçalı bir yapı var. İnce, sadece CHP'den değil farklı kesimlerden, partilerden de oy alıyor, ittifak partilerinden, İYİ Parti'den, SP'den. Oyunu bu çerçevede yükseltiyor. Ama bizim bulgularımıza göre Erdoğan 24 Haziran'da ilk turda rahat kazanıyor."

İTTİFAK OYLARI NE KADAR?

Konsensus anketine göre 24 Haziran seçimlerinde Cumhur İttifakı'nın oyu yüzde 53-55, Millet İttifakı'nın oyu yüzde 35-40 aralığında olacak. Konsensus anket sonuçları yurt içi oyları ile HDP'nin barajı aşamayacağı iddiasında. Murat Sarı şu bilgileri verdi: "HDP bizim anketimizde yurtiçi oylarla barajı aşamıyor.

Çok kritik bir noktada, aşma-aşamama arası bir yerde. Ancak yurt dışı oylarda, AK Parti ve HDP en yüksek oyu alıyor. Dolayısıyla, HDP'nin yurt dışı oyları belirleyici olacak, veriler bunu işaret ediyor." HDP bu seçimde barajı aşamadığı taktirde Cumhur İttifakı 400 vekili de aşarak "anayasa değiştirecek çoğunluğa" ulaşabilir.

ORC AraştIrma'nın 17-19 Haziran arasında 36 ilde toplam 4250 kişi ile yüz yüze yapılan çalışmasında çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Buna göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52,7 ile birinci turda seçimden galip çıkan isim olacak.

ANKETE GÖRE CUMHURBAŞKANLIĞINDA:

Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 52.7
Muharrem İnce: Yüzde 29.2
Meral Akşener: Yüzde 8.6
Selahattin Demirtaş: Yüzde 8.4
Temel Karamollaoğlu: Yüzde 0,9
Doğu Perinçek: Yüzde 0.2


Ankete göre partiler kıyasıya yarış içerisinde. Partilerin yarışında son durum şöyle:
AK Parti: Yüzde 44,2
CHP: 24,5
HDP: 11,9
MHP: 10,5
İyi Parti: 7.4 SP: 0,9