TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali yaklaşıyor

TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali için geri sayım başladı. 20-23 Eylül tarihlerinde İstanbul Yeni Havalimanı’nda gerçekleştirilecek olan festivale sayılı günler kala Teknofest kapsamında Roketsan’ın desteğiyle düzenlenen yarışmalardan biri olan Roket Yarışması 11-14 Eylül tarihleri arasında Aksaray Tuz Gölü’nde gerçekleştirildi. Tuz Gölü’nde gerçekleşen yarışlarda gençlerin hazırladığı roketler rampalardan ateşlendi. Yarışmada atılan roketlerin büyük çoğunluğunun başarılı olmasıyla birlikte, Türkiye tüm dünyada başarılı bir şekilde roket yarışması düzenleyen ikinci ülke oldu.

Giriş Tarihi 14 Eylül 2018, 00:00 Güncelleme 14 Eylül 2018, 19:53
TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali yaklaşıyor

İÇİNDEKİLER

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Roketsan'ın ana paydaşlığında düzenlenen TEKNOFEST Roket Yarışması'nın roket atışları 11-14 Eylül tarihlerinde Tuz Gölünde yapıldı. Yarışmaya lise, lisans ve lisansüstü öğrencileri katılıyor. Öğrencilerin uzay teknolojileri alanına ilgilerini arttırarak kabiliyetlerini geliştirmek amacıyla yapılan bu yarışma alçak ve yüksek irtifa olmak üzere iki farklı kategoride düzenlendi.



Yarışmanın ilk üç gününde, lise ve üniversite öğrencileri tarafından geliştirilen roketlerin büyük çoğunluğunun başarılı olması ve görevi yerine getirmesiyle Türkiye'de bir ilke imza atılmış oldu. TEKNOFEST Roket Yarışması ile birlikte, Türkiye tüm dünyada ABD'den sonra başarılı bir şekilde roket yarışması düzenleyebilen ikinci ülke oldu.

Ciddi bir teknik altyapı gerektiren roket yarışmasına, toplamda 152 takımın başvurusu arasından 28 adet lise ve üniversite seviyesinde takım yarışmaya katılmaya hak kazandı. Yarışma sürecinde takımların teknik çalışmalar, dizayn ve algoritmaları içeren raporları akademisyenler ve Roketsan uzmanlarında oluşan Danışma Kurulu tarafından değerlendirildi.

Lise ve üniversite öğrencileri tarafından hazırlanan roketler, Tuz Gölü bölgesindeki arazide gökyüzüne fırlatıldı. Takımlar yarışma komitesinden fırlatma onayı almış roketlerini sorunsuz bir şekilde ateşleyip rampadan çıkmasını sağlamak üzere yarıştı. 14 Eylül, Cuma akşamı sona eren yarışlar sonucunda iki kategoride dereceye giren takımların birincilerine 40 bin TL, ikincilere 30 bin TL, üçüncülere ise 20 bin TL para ödülü verildi.