Başkan Erdoğan'dan Berlin zirvesi

Başkan Erdoğan, Berlin’de Almanya Başbakanı Merkel ile bir araya geldi. “İlişkilerimizi daha güçlü bağlarla örüyoruz” dedi. Merkel ise şunu söyledi: Türkiye’nin yanındayız

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Eylül 2018 Güncelleme 29 Eylül 2018, 00:00
Başkan Erdoğan’dan Berlin zirvesi

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'den Almanya'ya geçti. Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'in davetlisi olarak Berlin'e giden Erdoğan için Bellevue Sarayı'nda askeri tören düzenlendi. Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Frank Walter Steinmeier ve eşi Elke tarafından karşılandı. Başkan Erdoğan daha sonra Başbakan Angela Merkel'le basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, "Karşılıklı yakaladığımız bu ivmenin daha da güçlenmesinden yanayız. Vize serbestisi konusunda 6 kriteri yerine getirmeyi planlıyoruz" dedi. Başkan Erdoğan konuşmasında terör örgütü PKK ve FETÖ mensubunun Almanya'da bulunduğunu da belirtti. İki ülke arasında suçluların iadesi anlaşması olduğunu hatırlatan Erdoğan, eski istihbaratçı Enver Altaylı'nın tutukluluğuna ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi: "Acaba Türk yargısı, bu kişiyi niçin tutuklamış? Yargıya saygı duymak zorundayız". Merkel ise "İlişkilerin daha iyi bir şekilde sürdürülmesini istemekteyiz. Türkiye olağanüstü bir performans sergilemektedir. Rusya, Türkiye ve Fransız devlet başkanlarıyla birlikte Ekim ayının ortalarında bir dörtlü zirve yapmayı düşünüyoruz" dedi.

ALMAN POLİSİNDEN SKANDAL
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti için görevlendirilen Saksonya Eyalet Emniyet Teşkilatı'na mensup iki polis memurunun takma isim olarak Nazi örgütü NSU üyesi Uwe Böhnhardt'ın adını kullandıklarını belirledi. Dresden Emniyet Müdürlüğü söz konusu takma adla göreve katılan polis memurları hakkında soruşturma başlattı.



Başkan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Alman Cumhurbaşkanı ve eşi tarafından özel törenle karşılandı.



Merkel, Başkan Erdoğan'a eşlik eden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'le bir süre sohbet etti.