ABD’li rahip Andrew Brunson Türkiye'den ayrıldı

Rahip Brunson davası sonlandı. ABD’li papaza “terör örgütüne yardım”dan 5 yıl hapis cezası verildi. İndirimler sonrası ceza 3 yıl 1 ay 15 güne düştü. Hapis yattığı 672 gün göz önünde bulundurularak serbest bırakıldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Ekim 2018 Güncelleme 13 Ekim 2018, 02:57
ABD’li rahip Andrew Brunson Türkiye’den ayrıldı

İÇİNDEKİLER

İzmir'de, terör örgütleri FETÖ ile PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen, tutukluluğu ev hapsine çevrilen ABD'li rahip Craig Brunson, dün dördüncü kez hakim karşısına çıktı.

SUÇLAMALARI REDDETTİ
Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde kurulan İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde saat 10.30'da başlayan duruşmayı ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier de izledi. Brunson, mahkeme salonunda sanık bölümüne alınırken eşi Norine Brunson ve avukatı İsmail Cem Halavurt da kendilerine ayrılan bölüme geçti. Duruşmada tanıklar dinlendi. Öğle arası sonrası savcı, Brunson için "örgüte üye olmak"tan 5-10 yıl hapis talep etti. Rahip Brunson ise, "Masumum, beraatimi istiyorum" dedi. Mahkeme heyeti, Brunson'a terör örgütüne yardım suçundan 5 yıl hapis cezası verdi. İndirimler sonrası ceza 3 yıl 1 ay 15 güne düştü. Brunson'ın aldığı ceza yattığı hapis cezasına sayıldı. Rahibin ev hapsi ve yurt dışı yasağı da kaldırıldı. Mahkeme sonrası İzmir'deki evine giden Brunson'ın burada elektronik kelepçeleri çıkarıldı. Papazın daha sonra kendisini ABD'ye götürecek uçağa bindiği kaydedildi.

TÜRKİYE'DE YARGI TARAFSIZ
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Brunson hakkında verilen mahkeme kararının, "Türkiye'nin demokratik bir hukuk devleti olduğunun, Türkiye'de yargının tarafsız ve bağımsız olduğunu ortaya koduğunu" belirtti.

ÖNCE ALMANYA SONRA ABD
BRUNSON, yanında eşiyle birlikte dün gece özel uçakla Türkiye'den ayrıldı. İsmail Cem Halavurt, havaalanında gazetecilere, müvekkili Brunson'un Almanya'ya gittiğini daha sonra ABD'ye geçeceği söyledi.



TRUMP DUYURDU
ABD Başkanı Donald Trump, pastör Brunson'ın serbest kalmasını üzerine "Rahip Brunson için çok sıkı çalışıyoruz" tweet'ini attı. Bu paylaşımının ardından bir tweet daha atan Trump, "Düşüncelerim ve dualarım Pastör Brunson'la. Onun güvenle eve dönmesini umuyoruz" dedi. Trump son olarak ise "Rahip Brunson serbest kaldı. Yakında evde olacak" mesajını paylaştı.