Son dakika: Dünyanın gözü 4'lü Suriye zirvesinde!

Dünyanın kitlendiği 4'lü Suriye zirvesi İstanbul'da başladı. Zirve basına kapalı olarak gerçekleşiyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Tüm dünyanın gözü bu toplantıda. Beklentileri boşa çıkarmayacağımıza inanıyorum" dedi. Başkan Erdoğan, zirve öncesi Almanya Başbakanı Merkel Rusya Devlet Başkanı Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile Vahdettin Köşkü'nde ikili görüşmeler yaptı.

Giriş Tarihi 27 Ekim 2018, 00:00 Güncelleme 27 Ekim 2018, 16:47
Son dakika: Dünyanın gözü 4’lü Suriye zirvesinde!

İÇİNDEKİLER

Dörtlü Suriye Zirvesi Rusya, Almanya ve Fransa'nın katılımıyla bugün İstanbul'da düzenleniyor. Zirve öncesi Bakan Çavuşoğlu ve Bakan Akar, Rus mevkidaşları ile görüştü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i kabul etti. Erdoğan Merkel'i kabulünun ardından Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü. Erdoğan son olarak Macron ile görüştü.

ZİRVE ÖNCESİ İKİLİ GÖRÜŞMELER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye konulu dörtlü zirvenin yapılacağı Vahdettin Köşkü'ne geldi. Başkan Erdoğan, Merkel, Putin ve Macron ile burada görüştü.

UÇAKLARI PEŞ PEŞE İSTANBUL'A İNDİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye konulu dörtlü zirveye katılmak üzere özel uçakla İstanbul'a geldi

Merkel'i, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde İstanbul Valisi Vasip Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ve diğer ilgililer karşıladı.

Merkel, karşılamanın ardından havalimanından ayrıldı.

PUTİN BÖYLE GELDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye konulu dörtlü zirveye katılmak üzere özel uçakla saat 13.35'te İstanbul'a indi.

Putin'i Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ve öteki ilgililer karşıladı.

Putin, askeri törenle yapılan karşılamanın ardından resmi araçla havalimanından ayrıldı.

EN SON MACRON GELDİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suriye konulu dörtlü zirveye katılmak üzere özel uçakla saat 14.00'da İstanbul'a geldi.

Cumhurbaşkanı Macron'u Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ile diğer ilgililer karşıladı.

Macron, askeri törenle yapılan karşılamanın ardından resmi araçla havalimanından ayrıldı.

SURİYE KRİZİNDE ÖNEMLİ ADIM

Suriye konulu dörtlü zirve, Suriye krizinde siyasi çözüme yönelik ilerleme açısından önemli bir adım olacak. Türkiye İdlib konusunda Avrupa'nın güvenliği adına da önemli bir adım atmayı başardı. Soçi Mutabakatı'nın imzalanmasından bir hafta sonra gerçekleşen Erdoğan-Merkel görüşmesinin somut çıktılarından biri dörtlü zirvenin toplanacağının açıklanması oldu.

Bu aşamada Astana'nın kazanımlarının Cenevre'ye taşınması gerekecek ve Suriye'de siyasi çözüme her halükarda çok daha geniş katılımlı bir platformda ulaşılacak.

KALICI ÇÖZÜM İÇİN ORTAK ÇABA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Zirve toplantısında başta sahadaki durum, İdlib mutabakatı ve siyasi süreç olmak üzere Suriye ihtilafının tüm veçheleriyle ele alınması ve ihtilafa kalıcı çözüm bulunmasına yönelik ortak çabaların uyumlulaştırılması öngörülmektedir" ifadelerini kullandı.

MASADA NELER VAR?

Suriye konulu dörtlü zirvede ana gündem, İdlib'deki ateşkesin sağlamlaştırılması ve Suriye krizine siyasi çözüm için ortak çabalar olacak. Türkiye her ne kadar ABD ve Avrupa'nın YPG/PKK konusundaki tutumundan rahatsız olsa da Suriye'de siyasi çözüm konusunda söz konusu aktörler ile daha yakın bir pozisyona sahip.

İDLİB'İN ARDINDAN SURİYE'DE SİYASİ ÇÖZÜM

Zirvede İdlib dışında gündeme gelmesi beklenen ikinci başlık Suriye'de siyasi çözüm. Siyasi çözüm süreci Anayasa Komisyonu ve daha dar bir ekip olması planlanan Anayasa Komitesi'nin kurulması aşamasında kilitlenmiş durumda. Dörtlü zirvenin toplanmasından birkaç gün önce 23 Ekim 2018 tarihinde Moskova'da bir araya gelen Türkiye, Rusya ve İran, BM Suriye Özel Temsilciliği ile koordineli bir şekilde Suriye'de anayasa komitesinin kurulmasına yönelik çalışmalara hız verilmesi konusunda anlaşmaya vardı. İstanbul'daki dörtlü zirvede de Suriye için Anayasa Komitesi'nin kurulması konusunda karar alınması siyasi çözümde ilerleme açısından önemli bir adım olacak.

BM: MEMNUNİYET DUYUYORUZ

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke yaptığı açıklamada, İstanbul'da yapılacak zirvenin Suriye için önemli olduğunu söyledi. Sözcü, BM'nin Suriye'deki sivillere yönelik insani yardım ulaştırmasının, siyasi gelişmelere bağlı olduğuna dikkati çekerek, "Bence güçlü aktörlerin bir araya gelmesi olumlu bir gelişme. (Zirvenin) İdlib ve Suriye genelindeki krize siyasi ve barışçıl bir çözüm bulunmasına katkı sağlamasını umuyoruz" dedi.