Hadi 15 Kasım: Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz ve Tatlı Betüş kitaplarının yazarı kimdir? 12.30 Hadi ipucu sorusu

Hadi İpucu yarışmasının bugünkü ipucu sorusu yayınlandı. Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Tatlı Betüş kitaplarının yazarı, Hadi ipucu sorusunda yer aldı. Bugün 12.30'da yapılacak yarışma öncesi ipucu sorusu yayınlanan Hadi ekibi, yaptığı paylaşımda, ünlü mizah yazarının kim olduğunu sordu. Peki, Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz ve Tatlı Betüş kitaplarının yazarı kimdir? İşte 15 Kasım Hadi ipucu sorusu ve yanıtı...

Giriş Tarihi 15 Kasım 2018, 00:00 Güncelleme 15 Kasım 2018, 12:00
Hadi 15 Kasım: Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz ve Tatlı Betüş kitaplarının yazarı kimdir? 12.30 Hadi ipucu sorusu

İÇİNDEKİLER

On binlerce kişi online para ödüllü yarışma programı olan Hadi'yi oynuyor. Hadi ipucu sorusu, Hadi'nin resmi instagram hesabından paylaşıldı. Canlı bilgi yarışması Hadi'nin bugün 12.30'da yapılacak yarışması için vatandaşlar heyecan içinde. İkramiye kazanabilmek umuduyla ve bilgilerini test edebilmek amacıyla yarışmaya katılan vatandaşlar, ipucu sorusu yanıtını araştırmaya başladı. Peki, Hadi ipucu sorusu olan, Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz ve Tatlı Betüş kitaplarının yazarı kimdir? İşte 15 Kasım Hadi ipucu sorusu ve yanıtı...

HADİ İPUCU SORUSU (15 KASIM 2018)

Soru: Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz ve Tatlı Betüş kitaplarının yazarı kimdir?

Cevap: AZİZ NESİN

AZİZ NESİN KİMDİR?

Aziz Nesin, 20 Aralık 1915 yılında Heybeliada'da dünyaya geldi. Asıl adı Mehmet Nusret Nesin olan Aziz Nesin genellikle mizah yazılarıyla bilinmektedir. UNESCO'nun yayınladığı Index Translationum adlı dünya çeviri bibliyografyasına göre Aziz Nesin, Türkçe eser veren yazarlar arasında Orhan Pamuk, Yaşar Kemal ve Nâzım Hikmet'in ardından eserleri yabancı dillere en çok çevrilen dördüncü yazar konumundadır.

1924'te İstanbul Süleymaniye'deki adı daha sonra İstanbul 7. İlkokulu olarak değiştirilecek olan "Kanuni Sultan Süleyman İptidai Mektebi'nin 3. sınıfına girdi. İki yıl Darüşşafaka Lisesi'nde okuduktan sonra, 1935'te Kuleli Askeri Lisesi'ni, 1937'de Ankara'da Harp Okulu'nu bitirip teğmen oldu. Son olarak 1939'da Askeri Fen Okulu'nu bitirdi. Bu dönemde bir yandan da Güzel Sanatlar Akademisi Süsleme Bölümü'ne devam etti. Bir röportajında ona bu eğitim hayatının "Fikri takip" dedikleri şeyi getirdiğini belirtmiştir.

Aziz Nesin, Ankara Harp Okulu'nu bitirmesinin ardından asteğmen rütbesiyle orduya katıldı. 1941'den başlayarak 2. Dünya Savaşı yıllarında 2 yıl Trakya'da çadırlı ordugâhta görev yaptı. 1942'de Erzurum Müstahkem Mevkii İstihkam Taburu Bölük Komutanlığı'na atandı ve bir bomba kazasında yaralandı. Erzincan'da depremde yıkılmış bir cephaneliğin boşaltılmasıyla görevlendirildi. 1944'te Ankara'da Harp Okulu'nda açılan ilk tank kursuna katıldı. Aynı yıl Zonguldak'ta uçaksavar top mevzileri yaptırmakla da görevlendirildikten sonra üsteğmen rütbesindeyken "görev ve yetkisini kötüye kullandığı" suçlamasıyla askerlikten uzaklaştırıldı.

Aziz Nesin, iki kere evlenmiş, Vedia Nesin ile yaptığı ilk evliliğinden Oya (d. 1940) ve Ateş (d. 1942), Meral Çelen ile yaptığı ikinci evliliğinden ise Hüseyin Ali (d. 1956) ve Ahmet Aziz (d. 1957) adlarında toplam 4 çocuk sahibi olmuştur.

Yazar, 1995 yılında söyleşi ve imza günü için gittiği Çeşme Alaçatı'da, 5 Temmuz'u 6 Temmuz'a bağlayan gece sabaha karşı geçirdiği kalp kriziyle hayatını kaybetti. Cenazesi Çeşme Cumhuriyet Savcısı'nın isteğiyle otopsi yapılmak üzere 6 Temmuz'da İstanbul Çapa Tıp Fakültesi'ne getirildi. 7 Temmuz 1995'te vasiyeti gereği hiçbir tören yapılmaksızın ve yeri belli olmayacak şekilde Çatalca'daki Nesin Vakfı'nın bahçesine gömüldü.

Ankara Uluslararası Film Festivali çerçevesinde verilen özel ödüllerin arasında "Aziz Nesin Emek Ödülü" verilmektedir.