Yeni askerlik kanunu nedir? Ne zaman çıkacak? İşte detaylar...

Bedelli askerlikle ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından sonra vatandaşlar yeni askerlik kanunu nedir sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, yeni askerlik kanunu ne zaman çıkacak? İşte merak edilen detaylar...

Giriş Tarihi 18 Şubat 2019, 18:22 Güncelleme 18 Şubat 2019, 18:23
Yeni askerlik kanunu nedir? Ne zaman çıkacak? İşte detaylar...

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni askerlik sistemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın yeni sistemle ve bedelli askerlikle ilgili açıklamalarının ardından vatandaşlar yeni askerlik kanunu nedir sorusuna yanıt arıyor. Peki, yeni askerlik kanunu ne zaman çıkacak? Yeni askerlik kanununa ilişkin önemli açıklamaları ve yeni yeni belli olan detayları sizin için haberimizde derledik. İşte detaylar...

YENİ ASKERLİK KANUNU NEDİR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni askerlik sistemine ilişkin merak edilen detayları vatandaşlarla paylaştı. Erdoğan, meslek yüksekokul mezunları için yeni bir adım atıldığını belirtti.

"YÜKSEKOKUL MEZUNLARI İÇİN YENİ BİR ADIM ATIYORUZ"

Erdoğan yaptığı açıklamada "Yeni sistemde lisans ve lisans üstü için ordumuzun ihtiyacına göre belirlenecek sayıda 12 aylık yedek subaylık devam ediyor. İki yıllık meslek yüksekokulu mezunları için yeni bir adım atıyoruz. İhtiyaca göre belirlenecek sayıda 12 aylık yedek astsubaylık uygulaması getiriyoruz. Yedek subaylık ve yedek astsubaylık görevlerini yerine getirenlere iki aylık eğitimleri döneminde harçlık verilecek. 10 aylık kıta görevlerinde ise maaş ödenecek."

Lise ve altı mezunlar için, 6 ay artı 6 aylık bir askerlik uygulaması getirileceğini aktaran Erdoğan, "Bir aylık eğitimini tamamlayıp 5 aylık kıta hizmetini bitirerek ilk 6 ayı tamamlayanlar isterlerse terhis olabilecekler. Şayet askerliğe devam etmeyi tercih ederlerse 6 ay süreyle maaşlı olarak görev yapacaklar." şeklinde konuştu.

"HERKES BEDELLİ ASKERLİĞE BAŞVURABİLECEK"

Erdoğan, bedelli askerlik konusunda da, "Bedelli askerlik uygulamasını, ordumuzun personel ihtiyacına göre belirlenen bir rakamla sınırlı olmak üzere kalıcı hale getiriyoruz." açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İkide bir çıkacak mı çıkmayacak mı böyle bir şey olmayacak. Eğitim durumuna bağlı olmaksızın, isteyen herkes bedelli askerliğe başvurabilecek. Bedelli askerlikten yararlanmaya hak kazananlar 1 aylık temel askerlik eğitimlerinin ardından terhis edilecekler." bilgisini paylaştı.

"ASKERLİK GÖREVİ BİR YÜK OLMAKTAN ÇIKIYOR"

İlk etapta her yıl 145 bin kişinin bedelli askerlikten yararlanabileceğini vurgulayan Erdoğan, "Bedelli askerlik ücreti de sabit bir formüle göre hesaplanacak. Kurumlarımızın yaptıkları hesaplamalar, bedelli askerlikten gelen kaynağın eğitim dönemleri dışında tamamı maaşlı hale gelen diğer görevlilerin maliyetlerini ziyadesiyle karşılayacağını gösteriyor. Böylece gençlerimiz için askerlik görevi bir yük olmaktan çıkıyor." dedi.