Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak: Güçlü Türkiye yeni bir hikaye yazıyor...

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, özel bir televizyon kanalında canlı yayında soruları yanıtladı. Albayrak, "Seçimden sonra ekonomideki gelişmeler çok daha iyi olacak" dedi. Berat Albayrak dolara ilişkin ise, "İşin bir de psikolojik boyutu var. 7 TL'den dolar alanlar 10 TL'yi bekliyordu. Ancak şimdi 5 TL'ye indi. Trend aşağı yönde ilerledikçe, bu havayı bozup tersine çevirmeye çalışanlar bu söylentileri yayıyor." ifadesini kullandı. Albayrak, tanzim satışına ilişkin, "Biz de, halka hizmet şuurundan hareketle, oluşabilecek dengesizlikleri ve fırsatçılığı engelleyecek şekilde Bakanlar Kurulu'nda koordineli bir şekilde tanzim satış adımını attık. Tanzim satışın fikir babası da Cumhurbaşkanımızdır. Gıdada bakıyorsunuz. Bu kâr hırsı mı, fahiş fiyat mı, siyasi motivasyon mu?" ifadesini kullandı. Albayrak, bor madeninde yeni yatırımların olacağını da sözlerine ekledi.

Giriş Tarihi 20 Şubat 2019, 23:13 Güncelleme 21 Şubat 2019, 02:38
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak: Güçlü Türkiye yeni bir hikaye yazıyor...

İÇİNDEKİLER

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, özel bir televizyon kanalında canlı yayında soruları yanıtladı. Programda, yaklaşan yerel seçim ve ülkenin ekonomik durumu masaya yatırılırken, 2019 yılı içinde gerçekleştirilmesi planlanan mali reformlar üzerine konuşuldu.

Programda ayrıca "Ocak ayında ortaya çıkan bütçe fazlası, 2019 yılının geneline yayılabilecek mi? Yaşanan işsizlik problemine karşı hükümetin çözüm önerileri neler? Artan sebze ve meyve fiyatlarını dengelemek için başlatılan tanzim satışlarına halkın tepkisi nasıl? Tanzim satışları sadece gıda maddeleri ile mi sınırlı kalacak? Enflasyonla topyekûn mücadele politikasının kapsamı genişletilecek mi?" gibi sorulara yanıt arandı.

İşte Bakan Albayrak'ın konuşmasından satırbaşları:

Oynanan resmi ve hikayeyi görebilen topluma kavuşmayla birlikte sınamalardan Türkiye güçlenerek çıktı. Birilerinin hayali yılarca Türkiye'yi içinden çıkamayacağı duruma sokmaya çalışırken çok güçlü reaksiyon göstererek ciddi bir normalleşme süreci yaşadık. Cumhurbaşkanımızın liderliğinin avantajı... Toplumuzun ortaya koyduğu dayanaışma ile çok hızlı şekilde toparlanarak dengelenme sürecine girdik. Dengelenme sürecini başarıyla geride bıraktık.

"TÜRKİYE'NİN MUHATAP KALDIĞI KONULAR..."
Türkiye'nin muhatap kaldığı konular Gazi, 17-25, terör örgütleriyle mücadele, 15 Temmuz'un ötesinde Türkiye çok yoğun bir seçim süreci geçirdi, istikrar anlamında ağır ve farklı sınavlardan geçti. Ağustos ayında çok farklı bir ekonomik sınama ve saldırıyla karşı karşıya kaldı. Vatandaşımız artık bazı şeyleri çok net görüyor artık. Venezuela'da olanlar, Fransa'da olanlarla karşı karşıya kalıyoruz. Türkiye'nin sahibi en önemli unsur Cumhurbaşkanımızın kararlı dik duruşu sayesinde güçlü yönetim tecrübesi ve yeni sistemle birlikte hızlı refleks ve reaksiyon gösterebilen yeni sistemin avantajıdır.

"TÜRKİYE GÜÇLENEREK ÇIKTI"
Şükürler olsun topyekün bir toplumsal kenetlenmeyle Türkiye güçlenerek çıktı. 2014-15 yıllarında Rusya da benzeri ekonomik krizlerden geçti. Türkiye'ye baktığımızda çok ağır bir operasyon olmasına rağmen 2018 finansal krizinden çok daha Türkiye'ye has ve öz operasyonu maruz kaldı. Ağustos ve Ekim'de yüzde 12'ye yakın enflasyon yaşadık. Faizler yüzde 50'lere dayandı. Şükürler olsun, birilerinin hayali Türkiye'nin toparlanmayacağı bir sarmala sokmaya çalışırken şükürler olsun gerek kur, enflasyonda çok güçlü reaksiyon göstererek ciddi bir normalleşme süreci yaşadık.

"ÇOK GÜÇLÜ BİR SÜRECİ ORTAYA KOYDUK"
Son dönemde kriz mottosuyla ortalığı koparanlara rağmen çok güçlü ve başarılı bir süreci ortaya koyduk. Döviz, yurt dışı dolar ihalesinde piyasada 100 puana yakın faizde düşüş var, görüyoruz. Hakikaten Cumhurbaşkanımızın liderliği ve yeni sistemin hızlı refleksi, milletimizin güçlü bir dayanışma içerisinde ortaya koyduğu süreçle hızlı ve güçlü bir şekilde toparlanarak geride bıraktık.

"BU TÜR ELEŞTİRİLERİ ORTAYA KOYAN KESİMİN SÖYLEMİNE BAKIYORUZ AYRI MECRA"
Bir kesim siz ne yaparsanız yapın, söylem anlamında gerek farklı mecralarda gerek sosyal medyada müzmin bir, kötücül bir yaklaşımla ekonominin psikolojik olarak bozmaya yöneliktirler. En kötüsü bu noktada yaşadığımız Ağustos-Eylül aylarıydı. O dönemde bile Türkiye çok güçlü bir diyalog, iletişim, attığı hızlı ve güçlü karar ve adımlarla çok önemli bir performans ortaya koydu. 7.20'lerden kurun Eylül ayı sonunda 5.90'lara indiğini gördük. Faizlerin 45-50'lerden 30'lara, şimdi artık 20'nin altına indiğini görüyoruz. Bu tip somut eleştirileri ortaya koyan kesimin söylenine bakıyoruz, ayrı mecra. Kötücül bir yaklaşımla, pesimist bir yaklaşımla havayı bozmaya çalışıyorlar.

"İLK DEFA BU KADAR GÜÇLÜ VE HIZLI BİR İYİLEŞME YAŞADIK"
Seçimden sonra ekonomide gelişmeler daha iyi olacak. Mart ayı Şubat ayından daha iyi olacak. Nisan ayı Mart'tan daha iyi olacak. Bu ekonominin psikolojik etkisi dediğimiz husus vardır ya. Bizim Ekim ayında açıkladığımız enflasyonla mücadele programından çok korktular. Türkiye ekonomi dinamiklerinde, ekonominin dengelenmesi noktasında üç tane ana eleştiri konusunda dizginleri çok güçlü şekilde eline almıştır. Bütçe disiplini, enflasyonla mücadele, cari dengelenme. İlk defa güçlü ve hızlı bir iyileşme yaşadık.

"SEÇİMDEN SONRA EKONOMİDEKİ GELİŞMELER ÇOK DAHA İYİ OLACAK"
Siz ne yaparsanız yapın, bir kesim var, müzmin bir kötücül yaklaşımla, ekonominin dinamiğini bozmaya yönelik bir kampanyayı sürdürüyor. Bu kesimin söylemlerine cevap vermeyi bile doğru bulmuyorum.

O kadar komik ki... Eğer zaten Türkiye'ye yönelik resim bu kadar kötüyse niye seçimden sonrayı beklesin? Tam tersine seçimden sonra seçimden sonra ekonomik göstergeler çok daha iyi olacak. Kış ayları işsizlik anlamında istihdam anlamında zor dönem olmasına rağmen aldığımız mesajlara göre şubat, mart çok daha iyi geçecek.

EKONOMİDE İYİLEŞME DEVAM EDECEK Mİ?
Haklı haksız eleştiriler, katıldığımız katılmadığımız yönleri var. Sesimizin gür çıkması.. Biz hızlı şekilde yürüyoruz ve devam ediyoruz.

"DOLARIN DÜŞÜŞ TRENDİNİ GÖRÜNCE, TERSİNE ÇEVİRMEK İÇİN ALGI ÇALIŞMASI YAPIYORLAR"
İşin bir de psikolojik boyutu var. 7 TL'den dolar alanlar 10 TL'yi bekliyordu. Ancak şimdi 5 TL'ye indi. Trend aşağı yönde ilerledikçe, bu havayı bozup tersine çevirmeye çalışanlar bu söylentileri yayıyor.

Ekonomiye de topumsal dönüşe de bir maaliyeti var. Tüm süreçlerin Türkiye'ye çok ağır bedelleri oldu. Türkiye Cuımhuriyeti Devleti bölgesinde yaşadıkları, 16-17 yıldır kapımızda yaşanan savaş, bütün bunlara rağmen Türkiye bu performansı sağlamış. Eski Türkiye bir nezleden ne hale düşerken biz savaştayız...

"TÜRKİYE KÜRESEL SÜREÇTE MİNİMUM ETKİLENECEK ALTYAPIYI KURDU"
Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve toplumu son 16-17 yılda bakıyorsunuz, Irak, Suriye, Ortadoğu, Mısır'da yaşananlar, Filistin'de yaşananlara rağmen Türkiye bu performansı sergilemiş. Eski Türkiye bir hapşırıkla ne hallere düşerken biz fiili değil resmi bir savaştayız. Sınır ötesinde varız. Bütün bunlara rağmeğn Türkiye o kadar güçlü bir bilanço oluşturmuş ki, bunlardan minumum derecede etkilenecek şekilde altyapı oluşturmuşuz. Biz artık şampiyonlar liginde top oynayacak eko sisteme gidiyoruz. Türkiye artık oraya gidiyor.

"MALI DEPOLAYARAK, FİYATI YÜKSELTEREK, SİYASİ SAİKLE YAPILAN BİR SÜREÇ"
Enflasyon rakamının açıklanmasıyla, o dönemde fahiş artışlar oldu. Biz büyük bir mekze kurduk İstanbul'a. Fiyat artışlarını anında takip ediyoruz. Koordineli bir hareketlenme var ve ciddi bir noktaya gelmiş. Bahanesi, seralar, yağmur, çağmur, rüzgar, fırtına. 3 bin dönüm 5 bin dönem sera zarar görmüş. Tüm Türkiye'de binde 8'i. Peki 5 bin liralık patlıcan 10 liraya, patates, domates nasıl çıkar bu kadar? Çok enteresan bir şey ortaya çıktı. Bu hallerdeki firmalar, ortak paydaları, siyasi noktadaki uyum oluşturduğu noktalar bizi bir yere götürdü. Piyasada bilinçli depolayarak, malı azaltarak, siyasi saikle yapılan bir süreç.

"DEVLET STRATEJİK ALANLARDA OLMAK ZORUNDA"
Tanzim satışlarının fikir babası sayın Cumhurbaşkanımızdır. sosyal hizmetin bir parçası olarak, fırsatçılığı engelleyecek şekilde. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla koordineli bir şekilde Bakanlar Kurulu'nda bir adım atalım dedik. Çok net altını çiziyorum artık; stratejik alanlarda devlet olmak zorunda. Enerji piyasalarında emniyet sübabı olarak barajlarımızla oradayız. Gıdada bakıyorsunuz. Bu kâr hırsı mı, fahiş fiyat mı, siyasi motivasyon mu?

"DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE..."
Milletin, devletin, vatandaşımızın sofrasıyla, rızkıyla oynatılmasıyla izin veren bir devlet olmaz dünyanın hiçbir yerinde. Ortada bir devlet var her şekilde gereğini yapar. Hem de güçlü bir şekilde...

"BELEDİYELERİN BEKA ANLAMINDA ÖNEMİNİ 15 TEMMUZ'DA GÖRDÜK"
15 Temmuz'da belediyelerin ne kadar önemli olduğunu gördük. Özellikle AK Parti belediyeleri ne yaptılar? Kamyonlar, iş makineleri nasıl bir refleks gösterdi? Sokağa çıkarak darbecilere karşı direnç gösterdi. Diğerlerine bakıyoruz, çekirdek çitleterek, televizyonlarda zap yaparak afedersiniz maç izliyor. Belediye beka anlamında çok önemliymiş.

"YAKINDA İKİNCİ SONDAJ GEMİMİZ DE GELİYOR"
Türkiye gerek sismik gerek sondaj gemileriyle daha aktif olacak. Bu çok hassas bir nokta. Ekonomi tarafı da var cari dengeye etki eden bir unsur. Hem kara hem deniz aramacalığı ki ikisi de çok önemli. Şimdi ikinci sondaj gemimiz de geliyor, yolda. Dünyanın bir ucundan geliyor. Türkiye üç gelimeyle sondajda daha aktif çalışacak. Birileri sizin heyecanına ket vurmaya kalkıyor, şaşırıyor muyuz? Hayır. Bu gemilerde işin sistematik, kurumsal tecrübesiyle, kurumsal en iyi uygulanan örneklerinden de meczederek yerli, milli arkadaşlarımızla çok güçlü bir süreci başlattık. Bu süreç başladıysa netice almak da yakındır.

BOR MADENİ
Bor madeninde yeni yatırımlar olacak. Bugün itibarıyla 24-30 bin noktaya dağıtılıyor. Hem sağlıklı, hem kaliteli, hem yerli ve milli. Halkımızdan o kadar yoğun teveccüh ve talep var ki, neredeyse fabrika kapasitesini iki katını arttırmak üzere yoğun faaliyet ortaya koyuyorlar. Bu sadece tüm çamaşırlar için değil renkli çamaşırlar için gelişecek yoğun mesaiye başlandı. Savunma sanayinde, sağlık alanlarda da bu teknolojiyi ortak üretecek ülkelerle bu adımı atmıştık, yeni dönemde daha da güçlü devam edecek.

TRABZONSPOR
Trabzonspor iyi gidiyor. Başarı ortada. Son iki yılda alt yapıya ciddi önem verdi. Genç bir nesil yakaladı. Genç arkadaşların güçlü ferformans ortaya koymasıyla...