Son dakika... Yeni Zelanda'daki katliamı yapan Brenton Tarrant'ın geçmişte bir süre Türkiye'de bulunduğu ortaya çıktı

Son dakika... Yeni Zelanda'daki katliamı yapan Brenton Tarrant'ın geçmişte bir süre Türkiye'de bulunduğu ortaya çıktı. Teröristin 17-20 Mart 2016 ve 13 Eylül-25 Ekim 2016 tarihleri arasında Türkiye'ye giriş yaptığı öğrenildi. Öte yanan, saldırganın Türkiye'de iken İstanbul dışına çıkıp çıkmadığı, kimlerle irtibata geçtiği, Başkan Erdoğan'ın programlarına paralel hareket edip etmediği ve telefon kayıtları tek tek mercek altına alındı.

Giriş Tarihi 15 Mart 2019, 22:37 Güncelleme 16 Mart 2019, 14:23
Son dakika... Yeni Zelanda’daki katliamı yapan Brenton Tarrant’ın geçmişte bir süre Türkiye’de bulunduğu ortaya çıktı

İÇİNDEKİLER

Son dakika gelişmesine göre, Yeni Zelanda'daki katliamı yapan Brenton Tarrant'ın geçmişte bir süre Türkiye'de bulunduğu ortaya çıktı.

Reuters'ın bir yetkiliye dayandırdığı habere göre Yeni Zelanda'daki saldırıyı düzenleyen katliamcının geçmişte bir süre Türkiye'de bulunduğu belirlendi. Saldırganın bağlantılar araştırılıyor.

TÜRKİYE'DE BULUNDUĞU TARİHLER
Teröristin 17-20 Mart 2016 ve 13 Eylül-25 Ekim 2016 tarihleri arasında Türkiye'ye giriş yaptığı öğrenildi.

8 AY İÇİNDE 2 DEFA TÜRKİYE'YE GELMİŞ
Saldırganın 8 ay içinde 2 defa Türkiye'ye gelmesi ve o tarihler arasında 2 bombalı saldırı gerçekleştirilmesi ise manidar.

O TARİHLER ARASINDA İSTANBUL'DA İKİ BOMBALI SALDIRI DÜZENLENMİŞTİ
Teröristin Türkiye'de bulunduğu tarihler arasında ise, 16 Mart 2016'da İstiklal Caddesi'nde bombalı saldırı düzenenlenmiş, 6 Ekim 2016'da ise Yinebosna'da bir başka bombalı saldırı düzenlenmişti. Bu tarihlerde düzenlenen saldırılar ise akıllarda soru işareti oluşmasına neden oldu.

BU ÜLKELERE DE GİTMİŞ
Saldırganın Türkiye'de uzun bir sure kaldığı ve Türkiye dışında Asya, Afrika ve Avrupa'da baksa ülkeleri de ziyaret ettiği de belirtiliyor.

Daily Mail gazetesi, 28 yaşındaki Brenton Tarrant adlı Avusturalyalı saldırganın aşırı sağcı fikirlerle Neo Nazi ideolojisine yakın olduğu ve yedi yıl boyunca aralarında Kuzey Kore ve Pakistan olmak üzere çok sayıda ülkeyi ziyaret ettiğini yazdı. Saldırganın 2016 ve 2017 yıllarında Avrupanın çeşitli kentlerinde meydana gelen terör saldırılarından çok etkilendiği ve manifestosunu Neo Nazi ideolojisi ve Müslümanlardan nefret duygularıyla yazdığı belirtiliyor.

BAŞKAN ERDOĞAN'IN PROGRAMLARINA PARALEL HAREKET EDİP ETMEDİĞİ ARAŞTIRILIYOR
Saldırganın Türkiye'de iken İstanbul dışına çıkıp çıkmadığı, kimlerle irtibata geçtiği, Başkan Erdoğan'ın programlarına paralel hareket edip etmediği ve telefon kayıtları tek tek mercek altına alındı.

OLAY
28 yaşındaki Tarrant, Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde iki camiye yönelik silahlı saldırı gerçekleştirmişti. Saldırıyı Facebook üzerinden canlı yayınlayan Avustralya vatandaşı cani, 49 kişinin ölümüne neden olarak Yeni Zelanda tarihinin en büyük terör eylemini gerçekleştirmişti. Olayın ardından Yeni Zelanda polisi aralarında Tarrant'in da olduğu 1'i kadın 4 kişiyi gözaltına aınmıştı.

İŞTE SİLAHIN ÜZERİNDEKİ RAKAM VE İSİMLERİN ANLAMLARI
Öte yandan, teröristin saldırıyı gerçekleştirdiği silahının üzerine yazdığı isimler arasında da Obilic'in yanı sıra Kosova Savaşı'nda Osmanlılara karşı mücadele eden Sırp prens Lazar Hrebeljanovic, 17. yüzyılda Osmanlılara karşı ayaklanan Baja Pivljanin ve daha sonraki dönemde yine Osmanlılara karşı Sırp ayaklanmalarına önderlik eden Novak Vujosevic ve Karadağlı Marko Miljanov da yer alıyor.