1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü okullar tatil mi? Liseler, üniversiteler tatil mi?

1 Mayıs İşçi Bayramı, bir diğer adıyla "Emek ve Dayanışma Günü" tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kutlanıyor. Vatandaşlar tarafından 1 Mayıs'ın tatil olup, olmadığı merak ediliyor. Peki, 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü okullar tatil olacak mı? Liseler ve üniversiteler tatil mi?

Giriş Tarihi 28 Nisan 2019, 16:39 Güncelleme 28 Nisan 2019, 16:39
1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü okullar tatil mi? Liseler, üniversiteler tatil mi?

İÇİNDEKİLER

Dünyada 120 yılı, Türkiye'de de 100 yılı aşkın bir süredir kutlanan 1 Mayıs için geri sayım başladı. Tatil günlerini fırsat bilen öğrenciler, 1 Mayıs'ta okulların tatil olup, olmayacağını araştırıyor. 1 Mayıs'ın Çarşamba gününe denk gelmesi ile birlikte tatil aramaları arttı. Peki, 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü okullar tatil mi? Liseler ve üniversiteler tatil yapacak mı? İşte konu ile ilgili detaylar...

1 MAYIS RESMİ TATİL Mİ?

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçilerin dünya genelinde kutladığı bir bayramdır. 1 Mayıs resmi tatildir.

Bu yıl da her yıl olduğu gibi 1 Mayıs 2019 tarihinde resmi tatil uygulaması geçerli olacak ve 1 Mayıs Çarşamba günü okullar tatil olacak, kamu işçileri resmi tatil yapacak.

1 MAYIS NASIL ORTAYA ÇIKTI?

İşçi Bayramı'na uzanan sürecin ilk adımının 1856 yılında Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri çalışma saatlerinin azaltılması için başlattığı protestolara kadar dayanıyor. Ancak bu protestolar tarihte, ABD'nin Chicago kentinde işçilerin 1 Mayıs 1886'dan itibaren iş gününün 8 saat olması için başlattığı mücadelenin, 1889'da Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı'nın Paris Kongresi'nde "işçilerin ortak bayramı" olarak kabul edilmesine kadar uzanıyor.

ABD'nin Chicago kentinde işçilerin 1 Mayıs 1886'dan itibaren iş gününün 8 saat olması için başlattığı mücadelenin temsili...

Amerikalı işçilerin, 8 saatlik iş gününü kabul ettirmek için mücadelesi 1884'te başladı. Chicago'da, Trade-Unions (İşçi Birliği) Kongresi de 1 Mayıs 1886'dan itibaren normal iş gününün 8 saat olarak belirlenmesini kararlaştırdı. 1 Mayıs 1886'da ABD'nin büyük kentlerinde beş binden fazla grev ilan edildi. Polisle grevciler arasında çıkan çatışmalarda bir işçi öldü, çok sayıda işçi yaralandı. 3 gün süren gösteriler sonrasında sendikacılardan dördü idam, dördü ağır hapis cezasına çarptırıldı.

Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı'nın 1889 Paris Kongresi'nde (II. Enternasyonalin 1. kongresi), işçilerin dayanışmaları amacıyla yılda bir günün ortak bayram ilan edilmesi benimsendi. Amerikalı sendikacıların önerisi üzerine o gün ''1 Mayıs'' olarak belirlendi.