ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'dan skandal Venezuela açıklaması

ABD’nin kuklası Guaido, Venezuela’yı karıştırdı. Darbe çağrısı yaptı. Destekçileri ve karşıtları sokağa aktı. Çatışmalar çıktı. Devlet Başkanı Maduro, “Darbe girişimi cezasız kalmayacak” açıklamasını yaptı. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ise ‘Gerekirse askeri operasyon mümkün” diyerek tehditler yağdırdı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Mayıs 2019 Güncelleme 02 Mayıs 2019, 07:57
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’dan skandal Venezuela açıklaması

İÇİNDEKİLER

ABD, petrol zengini Venezuela'da krizin fitilini ateşledi. 23 Ocak'ta kendisini devlet başkanı ilan eden muhalif lider Juan Guaido, önceki gün seçilmiş başkan Nicolas Maduro'yu devirmek için Twitter'dan askerlerleri ve halkı sokağa davet etti.

ABD: PLAN HAZIR
ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, Venezuela'ya askeri müdahale seçeneklerine ilişkin "Beklenmedik bir durumun ortaya çıkabileceği bir senaryo ve durum olmaması için teferruatlı plan yaptık. Tüm seçenekler masada denildiğinde gerçekten de masada" dedi.

Guaido ve Maduro destekçileri sokağa indi. Ülkede ciddi çatışmalar meydana geldi. Salı gününden beri yaşanan çatışmalarda 15 kişinin öldüğü, 70 kişinin de yaralandığı bildirildi. Darbe girişimini desteleyen ABD'den ise yine skandal bir açıklama geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Maduro'nun ülkeyi terk ederek Küba'ya gitme kararı aldığını, fakat Ruslar tarafından bundan vazgeçirildiğini iddia etti. Pompeo, ayrıca ABD'nin, gerekmesi durumunda, Venezuela'ya askeri operasyon için hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Devlet Başkanı Maduro, "Bu darbe girişimi cezasız kalmayacak" dedi. Ordunun kendisine bağlı olduğunu söyledi.
Darbe girişimini başlatan Guaido, dün de halkı sokağa çağırdı. "Maduro'yu devirmek için baskıya devam" açıklamasını yaptı.