Nerede oy kullanacağım? İşte oy kullanma yeri sorgulama

23 Haziran 2019 yerel seçimleri için vatandaşlar oy kullanma yeri sorgulama ve nerede oy kullanacağım? Gibi soruları oldukça merak ediyor. Seçmenler, YSK'nin "www.ysk.gov.tr" adresinden bina esasına göre düzenlenen seçmen kayıtlarının sorgulanmasını yapabilecekler. YSK Seçmen sorgulama ekranı için; Nüfusa kayıtlı olunan il, T.C. Kimlik Numarası, Nüfus Kayıtlı Olduğu Sıra Numarası (Eski ehliyetlerde sayfa olarak tanımlanıyor) bilgileri yeterli olacak. Peki YSK seçmen kaydı ve e-devlet TC ile sorgulama işlemleri nasıl yapılır? Seçmen sorgulama işlemleri YSK'nın resmi internet adresi https://secmen.ysk.gov.tr/ üzerinden gerçekleştiriliyor. Adaylar ilgili adresi açtıktan sorna ekranda yer alan bilgileri girerek seçmen bilgilerini görüntüleyebilecekler.

Giriş Tarihi 23 Haziran 2019, 15:13 Güncelleme 23 Haziran 2019, 15:13
Nerede oy kullanacağım? İşte oy kullanma yeri sorgulama

İÇİNDEKİLER

Vatandaşlar oy kullanma yerlerini merak ediyor. Son olarak YSK seçmen listeleri muhtarlıklara asılmıştı ancak daha sonra seçmen listeleri indirilmişti. Peki 'nerede oy kullanacağım' YSK'nın resmi internet sitesi üzerinden ve e-Devlet'ten seçim sorgulama işlemleri yapılabiliyor. Oy kullanma işlemi öncesinde seçmenlerin oy verme işlemleri hakkında bilgileri elde edebileceği yerler arasında geçtiğimiz dönemde e-devlet de eklenmişti. 23 Haziran 2019 yerel seçimlerinde oy kullanacak kişiler e-devlet üzerinden kullanıcı adı ve şifrelerini girerek sorgulama yapabilecek. Oy kullanacak seçmenler, "www.ysk.gov.tr" internet sitesinden "Nerede oy kullanacağım" linkini tıkladıktan sonra T.C. Kimlik Numarası ile istenen bilgileri girerek, hangi okulda ve sandıkta oy kullanabileceklerini görebiliyorlar.

23 HAZİRAN'DA NASIL OY KULLANACAĞIZ?

1- Sandık başına giderken evlerinize gelen seçmen kağıdının yanımızda olmasına gerek yok. Onun yerine pasaport, ehliyet ya da nüfus cüzdanı yani T.C. Kimlik numaranızın bulunduğu bu belgelerle sandığa gitmeniz yeterli olacaktır.

2- Birleşik oy pusulalarını, zarf ve "EVET" mührünü alıp kapalı bölüme geçin.

3- Birleşik oy pusulalarında tercih ettiğiniz bölüme mührü basınız. Birleşik oy pusulalarını zarfa koyarak, zarfı kapatın.

4- Oy zarfını sandığa atın.

5- Sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın.

YSK SEÇMEN SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Seçmen sorgulama işlemleri YSK'nın resmi internet adresi https://secmen.ysk.gov.tr/ üzerinden gerçekleştiriliyor. Adaylar ilgili adresi açtıktan sorna ekranda yer alan bilgileri girerek seçmen bilgilerini görüntüleyebilecekler.

YSK SEÇMEN SORGULAMA SAYFASI İÇİN TIKLAYIN

Ayrıca, e-Devlet üzerinden de oy kullanacağınız sandık bilgilerini görüntüleyebileceksiniz.

YSK tarafından mobil uygulamalar aracılığıyla da seçmen sorgulama hizmetini devreye soktu.

'NEREDE OY KULLANACAĞIM' ÖZELLİĞİ E-DEVLET'TE!

Oy kullanma işlemi öncesinde seçmenlerin oy verme işlemleri hakkında bilgileri elde edebileceği yerler arasında geçtiğimiz dönemde e-devlet de eklenmişti. 23 Haziran 2019 yerel seçimlerinde oy kullanacak kişiler e-devlet üzerinden kullanıcı adı ve şifrelerini girerek sorgulama yapabilecek.

SEÇMEN SORGULAMADA İKİNCİ YÖNTEM MOBİL UYGULAMA

e-Devlet ve benzeri mobil uygulamaların yaygınlaşmasının ardından devlet kapısında yapılan işlemler mobile taşınmış ve bürokraside hız kazanılmıştı. Bu hıza destek veren kurumlardan biri olan Yüksek Seçim Kurulu da seçmen sorgulama işlemleri için kullanıcılara 3 farklı seçenek sunmuştu. Bu seçeneklerden birisi olan mobil uygulama ile seçmenler gerekli bilgileri girerek oy verecekleri yerleri öğrenebiliyor.

e-DEVLET SEÇMEN KAYDI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

- e-Devlet Kapısı http://www.turkiye.gov.tr adresine girerek, sayfanın üst kısmında bulunan "Giriş Yap" bağlantısına tıklayın.

- T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile birlikte sisteme giriş yapın.

- Eğer e-Devlet şifreniz yoksa, tüm PTT şubelerinden şifrenizi 2 TL karşılığında alabilirsiniz.

- e-Devlet sistemine girdikten sonra, ana sayfadaki arama boşluğuna "Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama" yazın.

- Sisteme eriştikten sonra açılan ekranda yurt içi seçmen kütüğündeki bilgileriniz yer alacaktır.

- 23 Haziran İstanbul tekrar seçiminde oy kullanacağınız yer bilgileri ise Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklandığında yine bu sayfada görüntülenecektir.

E-devlet sistemine nasıl girilir?

Sisteme giriş yapabilmek için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir: Turkiye.gov.tr internet adresinin üst köşesinde sisteme giriş seçeneği bulunuyor. Bu kısma tıklandığında giriş seçenekleri ile karşılaşılır. Giriş için e-Devlet şifresi, internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı, e-imza ya da mobil imza seçeneklerinden biri tercih edilebilir. Giriş sırasında sistem tarafından, güvenlik kodu girilmesini de talep eder.

E-devlet şifresi nasıl alınır?

E-devlet şifresinin herhangi bir PTT şubesinden temin edilmesi mümkündür. T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu fotoğraflı bir kimlik belgesi ibraz edilerek alınan şifre kişiye kapalı bir zarfın içerisinde teslim edilir. Sisteme ilk girişin ardından kapalı zarfın içerisinde verilmiş olan bu şifrenin değiştirilmesi istenir. Şifrenin unutulması durumunda şifre yenileme işlemi yapabilir. Şifre yenileme işlemini yapabilmek için önceden sisteme cep telefonu bilgisinin kaydedilmiş olması gerekmektedir. Sisteme bir cep telefonu kaydedilmiş ise yine bir PTT merkezine giderek aynı şekilde e-devlet şifresinin talep edilmesi gerekir.

e-devlet Şifremi Unuttum

e-devlet şifresini unutmuş olan vatandaşımızın yapacağı öncelikli iş bulunduğu şehirdeki herhangibi bir PTT şubesine başvurmak olacaktır. Orada bulunan veznedara e-devlet şifremi unuttum diyerek bulunduğunuz durumu anlatmalısınız. Şifreyi ilk aldığınızda ödediğiniz 2 TL ücreti şifreyi unuttuğunuz zaman 4 TL olarak ücretlendirilecektir. Ücret ödendikten sonra yeni şifreniz kimliğinize tanımlanacaktır. Sürekli olarak aynı durumla karşılaşmamak için şifrenizi not etmenizi tavsiye ederiz. Şifre unutma işlemi ücreti 10 TL'ye kadar yükselebilmektedir