Bedelli askerlik başvuruları ne zaman başlayacak? Bedelli askerlik ücreti ne kadar?

Yeni askerlik sistemi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görüşülerek yasalaştı. Böylece bedelli askerlik kalıcı hale geldi. Bedelli askerlik için başvuruda bulunacak vatandaşlar "Bedelli askerlik başvuruları ne zaman başlayacak?" sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, bedelli askerlik ücreti ne kadar? İşte merakla araştırılan o soruların yanıtı...

Giriş Tarihi 07 Temmuz 2019, 20:00 Güncelleme 08 Temmuz 2019, 00:01
Bedelli askerlik başvuruları ne zaman başlayacak? Bedelli askerlik ücreti ne kadar?

İÇİNDEKİLER

Yeni askerlik sisteminin Meclis'te kabul edilmesi ve Başkan Erdoğan tarafından onaylanmasının ardından sistem kalıcı hale geldi. Bu gelişmeyle birlikte bedelli askerlikle ilgili detaylar merakla araştırılmaya başlandı. "Bedelli askerlik başvuruları ne zaman başlayacak?" sorusu merakla araştırılan soruların başında yer alıyor.

BEDELLİ ASKERLİK BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren yeni askerlik sistemi geçtiğimiz günlerde kanunlaştı. Önümüzdeki günlerde ise başvuruların başladığına dair duyurunun ardından bedelli askerlik için süreç başlayacak.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?

Bedelli askerlik hakkından yararlanmak isteyenler, memur maaş katsayısının 240 bin ile çarpımı sonucunda bulunan rakamı bedel olarak yatıracaklar. Bugünün rakamıyla 31 bin liraya karşılık gelen bedel, temmuz başında katsayının artmasıyla yükselecekti. Olası katsayı artışına göre, daha yeni sistem uygulanmaya başlamadan 31 bin olan bedelli askerlik ücreti 33-35 bin lira arasında bir rakama çıkacaktı. Ancak Milli Savunma Bakanlığı mağduriyetleri önlemek için farklı bir uygulamaya gidiyor.

EĞİTİM BİRLİKLERİ DOLDU

Bakaya ve yoklama kaçaklarının başvuruları 1 Kasım'a kadar alınsa da silah altına alınmaları hem eğitim birliklerinin imkanları hem de sayının 460 bin olması nedeniyle hemen mümkün olamayacak. 460 bin bakaya ve yoklama kaçağı arasından başvuru oranının da askerlik süresinin düşmesi nedeniyle yüksek olması beklenmiyor.

BEDELLİ ASKERLİK BAŞVURU İŞLEMLERİ NASIL YAPILIYOR?

Öncelikle e-Devlet'e girerek Milli Savunma Bakanlığı işlemleri arasında yer alan "ASAL Bedelli Başvurusu" hizmetini kullanmanız gerekiyor. Bu işlemi onayladığınızda önünüze çıkan belgenin çıktısını alacaksınız. Ardından, gelecek günlerde aktif olduğu takdirde yine e-Devlet Kapısı'ndan bedelli askerlik randevusu almanız gerekiyor. Aslında randevusuz da şubelere gidebilirsiniz ancak randevulu gittiğinizde kapıda beklemeden işleminizi gerçekleştirmeniz mümkün oluyor. Aksi takdirde isminizi kağıda yazdırarak uzun süre sıra bekleyebilirsiniz. Yine Milli Savunma Bakanlığı hizmetleri arasında yer alan "ASAL Randevu Başvuru" hizmeti sayesinde istediğiniz güne ve saate randevu almanız mümkün. Burada bilmeniz gereken şey randevuyu en az 2 gün sonraya alabildiğiniz.