Kuşluk namazı (Duha namazı) nasıl kılınır? Bayram namazına nasıl niyet edilir? Evde bayram namazı kılınışı nasıl?

Kuşluk namazı (duha namazı) nasıl kılınır? Bayram namazına nasıl niyet edilir? Bu yıl camilerde bayramda namazı kılınmayacak. Bunun yerine evde kuşluk namazı kılınacak. Peki; kuşluk namazı diğer adıyla duha namazı nasıl kılınır? Evde bayram namazı kılınışı nasıl? 'Kuşluk duha namazı' zaten her zaman kılınan bir namazdır, yani nafile namazlardan birisidir. Bu namazın kılınması Diyanet tarafından tavsiye edilmektedir. Peki, kuşluk namazı (duha namazı) kılınışı nasıldır?

Giriş Tarihi 23 Mayıs 2020, 13:42 Güncelleme 23 Mayıs 2020, 13:42
Kuşluk namazı Duha namazı nasıl kılınır? Bayram namazına nasıl niyet edilir? Evde bayram namazı kılınışı nasıl?

İÇİNDEKİLER

Kuşluk namazı (duha namazı) nasıl kılınır? Bayram namazına nasıl niyet edilir? Evde bayram namazı kılınışı vatandaşlar tarafından sorgulanmaya başlandı. Bayram namazının kılınmasına sayılı saatler kala, camilerin kapalı olması nedeniyle evde bayram namazının nasıl kılınacağı merak ediliyor. Diyanet tarafından bayramda evde kuşluk namazının kılınması önerildi.

Hanefi mezhebine göre Cuma namazında aranan şartların bayram namazı için de söz konusu olduğuna işaret eden Sayar, "Yani Hanefi mezhebinde bayram namazı vaciptir, mutlaka cemaatle camide kılınması gerekir. Bu mezhebe göre insanların evlerinde tek başına veya bir araya gelerek cemaatle bayram namazı kılmaları uygun değildir. Dolayısıyla Müslüman kardeşlerimize tavsiyemiz bayram günü erkenden kalkmalarıdır. Sabah namazından sonra Kur'an-ı Kerim okuyarak, tekbir, tehlil getirerek, zikir fikir yaparak beklerler. Sonra bizim kerahat vakti dediğimiz yani bayram namazının kılınma vakti girince evlerinde 2 rekat veya 4 rekat Allah rızası için 'duha namazı' kılarlar. 'Kuşluk duha namazı' zaten her zaman kılınan bir namazdır, yani nafile namazlardan birisidir. Onu kılabilirler, dua ederler, bunu tavsiye ediyoruz. Böylece bayramı ihya etmiş olurlar" diye konuştu.

Sayar, Şafi mezhebinde de asıl olan yine bayram namazının cemaatle camide kılınması olduğunu, farklı bir görüş olarak bu mezhebin içtihadının bayram namazını kaçıran insanların evlerinde tek başına veya cemaat olarak da bayram namazını kılabileceği yönünde olduğunu kaydetti. Sayar, "İsteyen kardeşlerimiz, özellikle Şafi mezhebine mensup olan kardeşlerimiz bu görüşle de amel edebilirler" dedi.

DUHA NAMAZI NASIL KILINIR?

2 Rekatlık Duhâ Namazı

1. Rekat

"Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Duha namazı kılmaya" diye niyet ederiz
"Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız
Sübhaneke'yi okuruz
Euzü-besmele çekeriz
Fatiha Suresini okuruz
Kur'an'dan bir sure okuruz
Rüku'ya gideriz
Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz

2. Rekat

Ayağa kalkarak Kıyama dururuz
Besmele çekeriz
Fatiha Suresini okuruz
Kur'an'dan bir sure okuruz
Rüku'ya gideriz
Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz
Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz
"Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız