Mihrişah Valide Sultan İmareti nerede? Mihrişah Valide Sultan kimdir?

Mihrişah Valide Sultan kimdir? Mihrişah Valide Sultan İmareti nerede? Sevilen yarışma programı Masterchef Türkiye’nin bu haftaki dış çekimleri Mihrişah Valide Sultan İmareti’nde yapıldı. Programı izleyen vatandaşlar ise bu tarihi yapının nerede olduğunu araştırmaya başladı. Mihrişah Valide Sultan tarafından 1792- 1795 yıllarında Mehmed Arif Ağa ve Ahmed Nûrullah Ağa’nın başmimarlıkları sırasında inşa ettirilen bu yapı simge eserlerden birisi olarak kabul edilmektedir.

Giriş Tarihi 26 Eylül 2020, 17:37 Güncelleme 26 Eylül 2020, 17:37
Mihrişah Valide Sultan İmareti nerede? Mihrişah Valide Sultan kimdir?

İÇİNDEKİLER

Mihrişah Valide Sultan İmareti nerede? Mihrişah Valide Sultan kimdir? Masterchef Türkiye yarışmasında dış çekim mekanı olarak kullanılan Mihrişah Valide Sultan İmareti'nin tarihi ve nerede olduğu merak ediliyor. Mihrişah Valide Sultan kimdir sorusuna arama motorlarında yanıt aranıyor. İşte merak edilen soruların yanıtları!

MİHRİŞAH VALİDE SULTAN İMARETİ NEREDE?

İstanbul Eyüp'te yer almaktadır. Bostan iskelesi Sokağı'nda, Mihrişah Valide Sultan Türbesi ile Hüsrev Paşa Kütüphanesi arasındadır. Türbe, hazîre, İmaret (aşhane), mektep, sebil ve çeşmelerden oluşan külliye, Sultan III. Selim'in annesi Mihrişah Valide Sultan tarafından 1792- 1795 yıllarında Mehmed Arif Ağa ve Ahmed Nûrullah Ağa'nın başmimarlıkları sırasında inşa ettirilmiş olup bina emini Anadolu kazaskerlerinden Kavafzâde Mehmed Emin Efendi'dir.

Külliyenin barok özelliklere sahip mermer cephesi türbe, taçkapılar, yuvarlak kemerli madenî şebekeli pencereler, sebil ve çeşmelerle şekillenmiştir. Türbe ve hazîre avlusuna kilit taşı stilize istiridye kabuğu motifli, iki renk mermerden örülmüş "S" profilli bir kapı ile geçilir.

MİHRİŞAH VALİDE SULTAN KİMDİR?

Mihrişah Valide Sultan (ö. 16 Ekim 1805), Osmanlı İmparatorluğu'nun Valide Sultanı, Osmanlı Padişahı III. Selim'in annesi ve III. Mustafa'ın eşi.

Gürcü asıllıydı fakat doğduğu zamanki ismi bilinmemektedir. Aslen Gürcü Ortodoks bir papazın kızı olan Mihrişah Sultan, sarayda Gürcü Güzeli olarak anılmaktaydı. 1789 yılında oğlu III. Selim'in tahta çıkması üzerine valide sultan oldu. 1795 yılında İstanbul'un Eyüpsultan semtindeki Mihrişah Valide Sultan Okulu ve Külliyesi'ni, 1796 yılında Bahçeköy'deki Arabacı Mandırası Deresi üzerindeki Valide Bendi'ni, 1801 yılında Levet Kışlası ve Hasköy Lâğımcılar Kışlası camileri ile Kasımpaşa Mevlevihanesi de Mihrişah Valide Sultan tarafından yaptırılmıştır. 1805 yılında Yeniköy'deki Mihrişah Valide Sultan Çeşmesi'ni yaptırmıştır.

Haremin hazinedar ustalarından çaşnigir Zeyneb için Eminönü Balıkpazarı'nda yaptırdığı kitâbesinde Hazinedar usta çaşnigir Zeyneb yazmasına rağmen halk arasında Mihrişah Vâlide Sultan Çeşmesi olarak bilinen çeşme de bugün yerinde yoktur. Halıcıoğlu Kışlası ile Haliç Köprüsü arasındaki iki minareli Mihrişah Valide Sultan (Kumbarhane) Camii'ni yaptıran da odur.

Eyüpsultan semtinde 1795 yılında inşa ettirdiği imaret ise 225 yıldan beri faaliyetlerini sürdürmektedir.