SON DAKİKA: Canan Kaftancıoğlu için 6 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı

Son dakika haberi: CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un evinin fotoğraflarının çekilmesine ilişkin "Özel hayatın gizliliğini ihlal etmeye azmettirme" suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle yeni bir iddianame hazırlandı.

Giriş Tarihi 22 Ocak 2021, 14:39 Güncelleme 22 Ocak 2021, 16:52
SON DAKİKA: Canan Kaftancıoğlu için 6 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberi: CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un evinin fotoğraflarının çekilmesine ilişkin "Özel hayatın gizliliğini ihlal etmeye azmettirme" suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle yeni bir iddianame hazırlandı.

İddianamede aynı suçtan Kaftancıoğlu'na daha önce takipsizlik verildiği, müşteki Altun'un Kaftancıoğlu'nun sosyal medya paylaşımını göstererek takipsizlik kararına itiraz ettiği, Sulh Ceza Hakimliği'nin de takipsizlik kararını kaldırdığı vurgulandı. İddianame kabul edilirse Kaftancıoğlu önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede CHP Üsküdar İlçe Başkanı Suat Özçağdaş'ın 21 Nisan 2020 günü saat 12.50 civarında aynı partiye mensup iki kişiyle birlikte Üsküdar, Kuzguncuk Mahallesi'ne geldiği belirtildi. Kişilerin burada Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanı olan müşteki Fahrettin Altun ile ailesi tarafından kullanılan bahçeli evi görüş alanına alarak kendisine ait cep telefonuyla çektiği, bu şekilde kayda aldığı görüntüyü de şüpheli Canan Kaftancıoğlu'na göndermek suretiyle ifşa ettiği kaydedildi.

FAHRETTİN ALTUN TAKİPSİZLİK KARARINA İTİRAZ ETTİ
İddianamede müşteki Altun'un Başsavcılığa sunduğu dilekçesinde, eylemin delili olarak şüphelinin sosyal medya hesabında yayımladığı "CHP ilçe başkanı görevini yaparak ve partisinin talimatıyla inşaatın yasak olduğu arsayı kontrol etmek için gitmiştir. Yine gidecektir. CHP İlçe Başkanına kamunun malını koruduğu, halkın hakkını hukukunu gözettiği için kimse dokunamaz" şeklindeki yazıları gösterdiği ifade edildi.

SUÇLAMALARI REDDETTİ
Şüpheli Kaftancıoğlu'nun savunmasına da yer verilen iddianamede, Kaftancıoğlu'nun "Suat Özçağdaş'ın siyasi görevi gereği kentteki hukuka aykırı yapılaşmayı kontrol ettiğini, müştekiye ait evin fotoğraflanması yönünde Suat Özçağdaş'a hiçbir telkinde bulunmadığını, iddiaların asılsız olduğunu ve suçlamayı kabul etmediği" kaydedildi. İddianamede soruşturma kapsamında temin edilen iletişim kayıtları ve Özçağdaş'a ait telefonun hakim kararına istinaden incelenmesi sonucu tanzim edilen tutanak içeriğinde Kaftancıoğlu'nun Özçağdaş'a Fahrettin Altun'un özel hayatının gizliliğini ihlal etme yönünde bir eylem gerçekleştirmeye azmettirdiğine dair veri bulunmadığı belirtildi.

TAKİPSİZLİK KARARINI SULH CEZA HAKİMLİĞİ KALDIRDI
İddianamede bu sebeple Kaftancıoğlu hakkında üzerine atılı suçtan delil yetersizliği sebebiyle kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiği, Fahrettin Altun'un itirazı üzerine bu kararın Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararıyla 23 Kasım 2020 tarihinde kaldırıldığı ve Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 173 / 4. Maddesi gereğince Canan Kaftancıoğlu hakkında kamu davası açma zaruretinin doğduğu vurgulandı.

İddianamenin değerlendirme kısmında şüphelinin üzerine atılı müsnet suçu işlediğine dair hakkında kamu davası açılabilmesi için yeterli delil bulduğunun anlaşıldığı ifade edildi.

6 YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ
Canan Kaftancıoğlu hakkında "Özel hayatın gizliliğini ihlal etmeye azmettirme" suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianamede düzenlendi. Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi'nin iddianameyi kabul etmesi halinde, Kaftancıoğlu önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.

FAHRETTİN ALTUN'UN AVUKATINDAN AÇIKLAMA

İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un avukatı Sezgin Tunç kararla ilgili şu açıklamayı yaptı

"1-Suat Özçağdaş hakkında 30.11.2020 tarihinde "Özel hayatın gizliliğini ihlal etmek" suçundan iddianame hazırlanmış olup İstanbul Anadolu 17.Asliye Ceza Mahkemesi'nin 2020/570 Esas sayılı dosyasında yargılama devam etmektedir. Duruşma tarihi 07.04.2021'dir.

2- Canan Kaftancıoğlu hakkında Suç İşlemeye Tahrik, Suçu ve Suçluyu Övme ve Azmettirme Suçları kapsamında suç duyurusunda bulunulmuş olup bu suçlar hakkında Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar (KYOK) verilmiştir.

3- Ancak itirazımız üzerine İstanbul Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 2020/6605 sayı ve 23.11.2020 tarihli kararıyla KYOK kararı kaldırılmıştır.

4- Bu karar sonrasında 11.12.2020 tarihli iddianame ile Canan Kaftancıoğlu hakkında Suç İşlemeye Tahrik ile Suçu ve Suçluyu Övme suçlarından dava açılmıştır. Söz konusu dava İstanbul Anadolu 13. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 2021/5 Esas sayılı dosyasında görülmekte olup duruşma tarihi 21.05.2021'dir.

5-Aynı şekilde Canan Kaftancıoğlu hakkında özel hayatın gizliliğini ihlal etmek(azmettirme) suçundan 15.01.2021 tarihli iddianame ile ayrı bir dava açılmıştır. Bu davanın Suat Özçağdaş davasıyla birleştirilmesi beklenmektedir.

6-Suat Özçağdaş hakkında açılan manevi tazminat davası İstanbul Anadolu 23. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2020/215 Esas sayılı dosyasında görülmektedir. 22.01.2021 tarihli duruşma tahkikat duruşması olmayıp ön inceleme duruşmasıdır. Duruşma tarihi mahkeme tarafından haftaya tayin edilecektir."

NE OLMUŞTU?
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, CHP Üsküdar İlçe Başkanı Suat Özçağdaş'ın, 21 Nisan'da aynı partiye mensup 2 kişiyle Üsküdar Kuzguncuk Mahallesi'ne giderek, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile ailesi tarafından kullanılan bahçeli evi görüş alanına alıp kendisine ait cep telefonu ile fotoğraf çektiği belirtildi.

Suat Özçağdaş'ın bu şekilde kayda aldığı görüntüyü partisinin il başkanı olan Canan Kaftancıoğlu'na göndermek suretiyle ifşa ettiği kaydedilen iddianamede, Canan Kaftancıoğlu'nun bu eylemden sonra kişisel Twitter hesabından yazdığı yazılar üzerine Fahrettin Altun'un avukatının da Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek şikayetçi olduğu aktarıldı.

İddianamede, Kaftancıoğlu'nun söz konusu yazıları sosyal medya hesabından paylaşmak suretiyle "suç işlemeye tahrik" ile "suçu ve suçluyu övme" suçlarını işlediği ifade edilerek, 9 aydan, 10 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi.

İşte Canan Kaftancıoğlu'nun sosyal medyasına yansıyan kirli sicilinden kesitler:
MLKP terör örgütünün kurucu üyelerinden olan Hasan Ocak için sosyal medya hesabından ileti paylaşmış olan Kaftancıoğlu, "Hasan Ocak yaşıyor. Komutana bin selam!" dedi.

DHKP-C'nin ölüm orucunu ölen Helin Bölek için taziye mesajı sunan, DHKP-C'li Helin Bölek'in terör örgütü DHKP-C'nin talimatıyla ölüm orucuna başlamasına ve ölümünün ardından etrafında örgüt mensupları tarafından halay çekilmesini ise bir insanlık örneği olarak gördüğünü sosyal medya paylaşımından gösterdi.

DEVLETE KATİL DEDİ
PKK/KCK üst düzey yöneticilerinden Sakine Cansız ile ilgili paylaşımı nedeniyle 'silahlı terör örgütü propagandası yapmak' suçundan da 1 yıl 6 ay ceza vermişti. Gezi kalkışmasında terör örgütlerinin İstanbul'u yakıp yıkmasına destek olan Kaftancıoğlu, "Devlet katil değil seri katil…" diyerek ne amaçladığını ortaya koymuştu.

ŞEHADET MAKAMINI DALGA KONUSU YAPTI
Terör örgütlerinin şehit ettiği kolluk kuvvetlerinin şehitliğini aşağılayan Kaftancıoğlu, "Kim şehit olmak istiyorsa gitsin olsun. Aptalca politikalar yüzünden ölen masum insanlara şehit diyerek ölümü kutsamaktan vazgeçin artık!" diyerek şehadeti dalga konusu yapmıştı.

Şehitlik makamını yeren Kaftancıoğlu, iş DHKP-C terör örgütünün ölüm orucunda ölenlere gelince duyarlı kesilmişti.

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİNDE DE TWEETLERİ VAR
15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Kaftancıoğlu skandal paylaşımlarını yine yapmıştı. Darbe gecesi attığı tweette "Tekbir getirerek boğaz kerek mi demokrasi mücadelesi verilir. İnandığınız Allah'ınız sizin de belesinizi versin!" demişti.

Hatta Kaftancıoğlu bir iletisinde "Bu saatte ezan okumak suretiyle kalkışma yapanlara ne diyecek ne yapacağız şimdi?" diyebilmişti. Daha sonra ise 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde attığı tweetlerle ilgili canlı yayında "Ben attım ve doğrudur. Bugün de ne kadar haklı olduğumu görüyorum" demişti.