Bu nasıl doğrulama sitesi: Teyit.org 'Fazilet durağı' yalanında fikir ayrılığı yaşadığı açıkladı!

Avrupa'dan fonlanan teyit.org'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Bilinen yanlış ve şüpheli bilgileri, medyada yer alan iddiaları araştıran ve doğrulama yaptığını iddia eden Teyit adlı internet sitesi, yargı tarafından yalan olduğu belgelenen İBB'nin Fazilet Durağı olayına ilişkin “Fazilet Durağı gibi bazı iddiaların incelenmesi konusunda fikir ayrılığı yaşıyoruz." açıklamasında bulundu. Teyit ayrıca ilginç bir karara da imza attı.

Giriş Tarihi 26 Şubat 2021, 18:36 Güncelleme 26 Şubat 2021, 18:55
Bu nasıl doğrulama sitesi: Teyit.org ’Fazilet durağı’ yalanında fikir ayrılığı yaşadığı açıkladı!

İÇİNDEKİLER

Avrupa'dan fonlanan teyit.org'dan dikkat çeken bir açıklama geldi.

Medyada yer alan iddiaları araştıran ve doğrulama yaptığını iddia eden Teyit adlı internet sitesi, yargı tarafından yalan olduğu belgelenen Fazilet Durağı olayına ilişkin ilginç bir karara imza attı.

TEYİT: "FAZİLET DURAĞI GİBİ BAZI İDDİALARIN İNCELENMESİ KONUSUNDA FİKİR AYRILIĞI YAŞIYORUZ"
11 ay geçmesine rağmen pandemi döneminin en büyük yalanı olan Fazilet durağı hakkında haber yapmayan Teyit, Fazilet Durağı olayına ilişkin denetçiler kurulu oluşturacağını açıkladı.

Teyit tarafından yapılan açıklamada; "Fazilet Durağı gibi bazı iddiaların incelenmesi konusunda fikir ayrılığı yaşıyoruz. Tartışmaları çözüme kavuşturması için bir denetçiler kurulu oluşturmaya karar verdik" açıklamasında bulundu.

YILMAZ: "FAZİLET DURAĞI KONUSUNDA YARGI SÜRECİNİN TAMAMLANMASINI BEKLİYORUZ"
Teyit editörü Nilgün Yılmaz da, yargı süreci 9.5 ay önce tamamlanan yalan hakkında; "(Fazilet Durağı) konusunda yargı sürecinin tamamlanmasını bekliyoruz" iddiasında bulunmuştu.

Sabah'ı haberine göre Teyit editörü Nilgün Yılmaz, 5 Ekim 2020 tarihinde yayınlanan "Her soru şüphe ya da merak içermeyebilir" başlıklı yazıda, Fazilet Durağı yalanını doğrulamak için yargı sürecinin tamamlanması gerektiğini savundu.

Nilgün Yılmaz şunları söyledi:

"Siyasi kutuplardan birinin kendi yargılarını pekiştirmek için ihbar ettiğini düşündüğümüz iddiaları, üzerinde bir şüphe yoksa incelemiyoruz. Çünkü bilgi ekosistemini iyileştirmeye bir faydaları yok."

"Yargı süreci devam eden ya da incelenmesi metodolojik olarak mümkün olmayan iddiaları zaten eliyoruz."

"Hala ara ara Twitter'dan anımsatılan Fazilet Durağı konusunda da aynısı söz konusu. Yargı sürecinin tamamlanmasını bekliyoruz."

İBB TAKİPSİZLİK KARARINA İTİRAZ ETMEDİ VE YARGI SÜRECİ SONA ERDİ
Nilgün Yılmaz'ın, sözleri gerçeği yansıtmıyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı; 13 Mayıs 2020 tarihinde Fazilet durağından otobüse hiç yolcu alınmadığını tespit etti ve İBB'nin suç duyurusuna takipsizlik kararı verdi.

İBB Sözcüsü Murat Ongun da, 25 Mayıs 2020 tarihinde Fazilet durağından 47 kişinin bindiğine yönelik iddialarının hata olduğunu açıkladı, İBB'nin takipsizlik kararına da itiraz etmeyeceğini açıkladı. Murat Ongun'un açıklamasıyla yargı süreci bitmiş oldu.

NİLGÜN YILMAZ'IN AÇIKLAMASI YALAN SÖYLEDİĞİNİ ORTAYA ÇIKARDI
Nilgün Yılmaz'ın; İBB'nin takipsizlik kararı verilen suç duyurusuna itiraz etmediğini kamuoyuna duyurmasına rağmen "Yargı sürecinin tamamlanmasını bekliyoruz" şeklindeki açıklamasının yalan olduğu açıkça görülüyor.

TEYİT: "DENETÇİLER KURULU OLUŞTURMAYA KARAR VERDİK"
Teyit, 22 Şubat 2021 tarihinde yayımlanan "Haber siteleri ve teyitçiler: Medya ortamını iyileştirmek hepimizin sorumluluğu" başlıklı köşe yazısında Fazilet Durağı olayı yeniden işlendi.

Teyit'in açıklamasında; "Fazilet Durağı gibi bazı iddiaların incelenmesi konusunda fikir ayrılığı yaşıyoruz. Mahkeme kararının ötesinde söyleyebileceğimiz yeni bir söz kalmamıştı. (…) Tartışmaları çözüme kavuşturması için bir denetçiler kurulu oluşturmaya karar verdik" denildi.

Teyit'in açıklaması şöyle:

"Uzun zamandır özellikle okurlarımızın bir kısmıyla Fazilet Durağı gibi bazı iddiaların incelenmesi konusunda fikir ayrılığı yaşıyoruz. Metodolojimiz gereği, mahkemeye taşınmış bu iddiayı ele almamış, dava sonuçlandığında da, mahkeme kararının ötesinde söyleyebileceğimiz yeni bir söz kalmamıştı. Bize pek çok kez sorulan, incelediğimiz ya da incelemediğimiz için okurlarımızla içine girdiğimiz bunun gibi metodolojik tartışmaları çözüme kavuşturması için bir denetçiler kurulu oluşturmaya karar verdik. Bu kurulun akademisyenler, gazeteciler ve medya ombudsmanlarından oluşmasına, farklı düşünce dünyalarını kapsamasına özen göstereceğiz. Detayları ve çalışma biçimi önümüzdeki aylarda belirlenecek kurul için burada yer alan formu doldurarak öneride bulunabilirsiniz."

BAŞSAVCILIK, İMAMOĞLU, ONGUN VE İBB'NİN YALAN SÖYLEDİĞİNİ BELGELEDİ
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Sözcüsü Murat Ongun ve İBB'nin kurumsal hesabı, 29 Mart 2020 Pazar günü Fazilet durağından 47 yolcunun aynı anda otobüse bindiği iddiasında bulunmuş, Ekrem İmamoğlu da görüntüleri izlerken kanının donduğunu iddia etmişti.

BAŞSAVCILIK, İMAMOĞLU, ONGUN VE İBB'NİN YALAN SÖYLEDİĞİNİ BELGELEDİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı; İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin suç duyurusunu inceledi ve 13 Mayıs 2020'de Fazilet durağından otobüse hiç yolcu alınmadığını tespit etti. Başsavcılık, İBB'nin suç duyurusuna takipsizlik kararı verdi.

ONGUN: İBB, BAŞSAVCILIĞIN TAKİPSİZLİK KARARINA İTİRAZ ETMEYECEK
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun, Fazilet durağından 47 kişinin bindiğine yönelik iddialarının hata olduğunu açıkladı ve "Bu bir hata mı? Evet. 'Bir duraktan bu kadar yolcu bindi' dememiz bana gelen veriye göre yanlış olmuş" dedi.

AYSEVER: "BU YANILGIYSA ÖZÜR DİLEMEK İSTER MİSİNİZ?"
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun, özel bir televizyon kanalında açıklamada bulundu. Enver Aysever; Murat Ongun'a, "Bir otobüs durağında bir kitle bir arada bulunuyordu. Siz belediye olarak dediniz ki, 'Bu organize suç ve organize eylem' Bu işin gerçeği ne? Burada yanıldınız mı belediye ve Murat Ongun olarak. Bu yanılgıysa özür dilemek ister misiniz?" şeklindeki soru sordu.

ONGUN: "'BİR DURAKTAN BU KADAR YOLCU BİNDİ' DEMEMİZ BANA GELEN VERİYE GÖRE YANLIŞ OLMUŞ"
Murat Ongun; "Savcılık takipsizlik kararı verdikten sonra bu arkadaşlar tekrar bu konuyu tekrar gündeme getirdi. 'Murat Ongun yalancı oldu, iftiracı oldu' falan filan. Ben savcı beyin takipsizlik kararını da dikkatlice okudum. 'Fazilet Parkı durağından 40 kusür kişi bindi mi? Binmedi mi? Efendim. Yok öyle bir şey, yok öyle bir şey' Bu bir hata mı? Evet. Bir duraktan bu kadar yolcu bindi dememiz bana gelen veriye göre yanlış olmuş."

İBB, BAŞSAVCILIĞIN TAKİPSİZLİK KARARINA İTİRAZ ETMEYECEK
Ongun; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı suç duyurusu hakkındaki takipsizlik kararına da itiraz etmeyeceğini açıkladı. Ongun, "Bu itirazın üzerine gitmememizin nedeni de o" ifadelerini kullandı.

İMAMOĞLU: "OTOBÜSE BİNİŞ GÖRÜNTÜLERİNİ İZLEDİM KANIM DONDU"
Ekrem İmamoğlu, bir özel televizyon kanalında otobüse binen yolcuları hedef aldı ve "Bu süreci araştırdık. Maç yok. Maç yok ki deplasmana giderler de, sabah erkenden toplanmışlardır. Ki maça giderler gibi zaten. Otobüse biniş görüntülerini izledim ben. Kanım dondu ya. Bilinçli, nerede duracak falan böyle bir kafayla. Sabah namazına gidilmiyor çünkü cemaatle namaz kılmak yasaklandı. Desek ki toplandılar, namaza gidiyorlar. O da değil. Ya başka bir şey de değil. İş güç de yok, çalışma ortamı yok. Toplanmışlar.. Derler ya kanım dondu. Eğer siyaset buysa, lanet olsun siyasete.. Kanım dondu, mücadele edeceğiz" iddiasında bulundu.

Ekrem İmamoğlu, 29 Mart 2020 tarihinde yaptığı paylaşımda da, işe gitmek için otobüse binen vatandaşları suçladı ve "Siyaset asla organize kötülük sahası olmamalı. Hele hele, ülke olarak bu kadar zor bir dönemde el ele olmalı ve çok dikkatli davranmalıyız. Tüm siyasilere çağrım, karanlık kalplilerin organize kötülüklerine birlikte karşı çıkalım" iddiasında bulundu.

VATANDAŞIN OTOBÜSE BİNİP İŞİNE GİTMESİ ORGANİZE KÖTÜLÜKMÜŞ!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun da, otobüse binen yolculara hakaret etti ve "Bu, İBB başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik organize kötülüğün fotoğrafıdır. Senaryo şöyle gerçekleşiyor, salgının hızla yayılmasıyla, tüm toplu taşıma kullanımının %90 oranında düştüğü bir zamanda, pazar sabahı daha önce hiç yaşanmamış bir hareketlilik yaşanıyor. Pazar saat: 06:00'da birkaç duraktan, yapılan uyarılara rağmen kasten toplu binişler gerçekleşiyor" iddiasında bulundu.