SON DAKİKA: Başkan Erdoğan'dan NATO Zirvesi'nde diplomasi trafiği: Macron, Johnson, Merkel, Miçotakis...

Son dakika haberine göre, Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'deki NATO Zirvesi kapsamında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü. Görüşme basına kapalı gerçekleşti ve tam 52 dakika sürdü. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "Erdoğan, ile açıklık ve saygı ile ilerlemek için görüştüm" dedi. Macron görüşmesinin ardından Başkan Erdoğan, İngiltere Başbakanı Johnson ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan Başbakanı Miçotakis ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile bir araya geldi.

Giriş Tarihi 14 Haziran 2021, 12:11 Güncelleme 14 Haziran 2021, 20:29
SON DAKİKA: Başkan Erdoğan’dan NATO Zirvesi’nde diplomasi trafiği: Macron, Johnson, Merkel, Miçotakis...

İÇİNDEKİLER

NATO üyesi ülkelerin liderleri, çok sıkı güvenlik önlemleri ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı alınan tedbirler altında NATO karargahında bir araya geliyor.



BAŞKAN ERDOĞAN MACRON İLE GÖRÜŞTÜ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi.

MACRON'DAN İLK AÇIKLAMA
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "Erdoğan, ile açıklık ve saygı ile ilerlemek için görüştüm" dedi. Macron, Libya ve Suriye konusunda Türkiye ile birlikte çalışmak için ortak amaçlar belirlendiğini bildirdi.

İki liderin NATO Zirvesi kapsamında NATO Karargahı'ndaki görüşmesi basına kapalı gerçekleşti.

52 DAKİKA SÜRDÜ
Başkan Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron arasındaki kritik toplantı yaklaşık 52 dakika sürdü.



MACRON'DAN SONRA JOHNSON
Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın NATO Zirvesi sırasında yaptıkları görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkiyi ticaret ve savunma dahil birçok alanda derinleştirme konusunda anlaştıkları belirtildi.

Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan açıklamaya göre, Johnson ve Erdoğan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadeleyi ve ülkelerindeki aşılama çalışmalarını ele aldı.

Liderler, salgını yenmek için birlikte çalışma ve İngiltere ile Türkiye arasındaki seyahatin yeniden başlamasının önemi üzerinde mutabık kaldı. Erdoğan ve Johnson, İngiltere ve Türkiye arasındaki ilişkiyi ticaret ve savunma dahil birçok alanda derinleştirmek için çalışmaya karar verdi.

Başbakan Johnson ve Başkan Erdoğan ayrıca Suriye, Libya ve Afganistan da dahil olmak üzere bir dizi dış politika konusunu da görüştü.

Bu arada Johnson, Doğu Akdeniz'deki gerilimin azalmasını memnuniyetle karşıladığını belirtirken, Kıbrıs'ta Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde bir çözüme ulaşmanın önemini vurguladı.

Erdoğan ve Johnson, NATO Zirvesi kapsamında NATO Karargahı'nda görüşme gerçekleştirmişti.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Osman Aşkın Bak da yer almıştı.




MERKEL'LE DE GÖRÜŞTÜ

Başkan Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi kapsamında geldiği Belçika'nın başkenti Brüksel'de Almanya Başbakanı Merkel ile görüştü.

NATO Zirvesi kapsamındaki görüşme yaklaşık 30 dakika sürdü. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da hazır bulundu.


STOLTENBERG KARŞILADI
NATO Liderler Zirvesi, üye ülkelerin liderlerinin katılımıyla Belçika'nın başkenti Brüksel'de başladı. Zirvenin yapıldığı NATO Karargahı'nda konuklar için resmi karşılama programı düzenlendi.

Başkan Erdoğan ve diğer liderler NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından karşılandı. Tüm liderlerin tek tek karşılanmasının ardından sosyal mesafe kuralına uyularak aile fotoğrafı çektirildi.

Başkan Erdoğan, NATO Karargahı'nın içindeki avluda çektirilen aile fotoğrafında, ABD Başkanı Joe Biden ile İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın arasında yer aldı.

Aile fotoğrafının çektirildiği alandaki dijital kulede NATO'ya ilişkin video gösterimi yapıldı. Başkan Erdoğan, daha sonra diğer liderlerle NATO Zirvesi'nin ana oturumuna katıldı.


AYAKÜSTÜ İLK GÖRÜŞME

Erdoğan, toplantı başlamadan hemen önce ABD Başkanı Joe Biden'la bir süre sohbet etti.

ERDOĞAN, MİÇOTAKİS İLE GÖRÜŞTÜ
Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahı, 30 müttefik ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını ağırlıyor.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, NATO Karargahında liderler ile bir araya geliyor. Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bir araya geldi.

Basına kapalı görüşme yaklaşık 50 dakika sürdü.

RUTTE'Yİ KABUL ETTİ
Görüşme trafiği devam eden Başkan Erdoğan, Belçika'nın başkenti Brüksel'de Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yi kabul etti.



JOE BIDEN İLE GÖRÜŞME
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, saat 19.00'da ABD Başkanı Joe Biden ile ilk yüz yüze toplantısını da gerçekleştirdi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN