Son dakika! Selçuk Bayraktar'ın babası Özdemir Bayraktar vefat etti

Gelen son dakika haberine göre, T3 Vakfi Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar'ın babası Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Bayraktar vefat etti. Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar babası Özdemir Bayraktar'ın vefatını sosyal medya hesabından duyurdu. Peki Özdemir Bayraktar kimdir? İşte başarıları...

Giriş Tarihi 18 Ekim 2021, 12:48 Güncelleme 18 Ekim 2021, 16:13
Son dakika! Selçuk Bayraktar’ın babası Özdemir Bayraktar vefat etti

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberi... BAYKAR İnsansız Hava Aracı Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Bayraktar 72 yaşında hayatını kaybetti. Acı haberi oğlu Haluk Bayraktar sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu.

BAYKAR Savunma'nın Genel Müdürü Haluk Bayraktar sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Özdemir Bayraktar, Babamız, ilham kaynağımız bugün Hakk'ın rahmetine kavuştu. Değerlerinden taviz vermeden adanmış bir ömür yaşadı. Yılmak bilmeyen azmiyle araştırıp üretenlerden oldu. Haksızlıklar karşısında hiç pes etmedi, gücü yettiğince yardım etti. Allah rahmet eylesin."

SELÇUK BAYRAKTAR: O'NDAN GELDİK O'NA DÖNECEĞİZ

Baykar Teknik Müdürü ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar babasının vefatıyla ilgili Twitter hesabından paylaşım yaptı.

Bayraktar şu ifadeleri kullandı:

"Babam, canım, arkadaşım, rehberim, dava yoldaşım Hakk'ın rahmetine yürüdü.. Kanını, canını, sağlığını, varlığını milletimizin tam bağımsızlık mücadelesine vakfetti.. İnna Lillâhi ve İnnâ İleyhi Raciûn. O'ndan geldik O'na döneceğiz."

CENAZE NAMAZI YARIN

Özdemir Bayraktar'ın cenaze namazı 19 Ekim Salı günü öğle namazında Fatih Camii'nde kılınacağı açıklandı.

DEVLETİN ZİRVESİNDEN ÖZDEMİR BAYRAKTAR İÇİN TAZİYE MESAJLARI

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İnsansız Hava Araçlarımızın fikir babası, Milli Teknoloji Hamlesinin öncü ismi Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Bayraktar'ın vefatını teessürle öğrenmiş bulunmaktayım. Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum." dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Milli Teknoloji Hamlesine verdiği destekle, bu ülkeye bu Millete yetiştirdiği hayırlı evlatlarla, 21. yüzyılda Türkiye'nin güçlenmesinde büyük katkıları olan, Özdemir Bayraktar Ağabeyin vefatı bizleri ziyadesiyle üzdü. Rabbim, mekanını cennet, makamını âlî eylesin inşallah" dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş da sosyal medya hesabı üzerinden, "Yerli savunma sanayimize büyük katkılar sunmuş kıymetli büyüğümüz Baykar Savunma Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Bayraktar'ın vefatını derin üzüntüyle öğrendik. Kendisine Cenab-ı Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından Özdemir Bayraktar için taziye mesajı paylaştı:

"Milli bilincin inşası için azim ve gayretle çalışan kıymetli büyüğümüz Özdemir Bayraktar'ın vefat haberi hepimizi derinden üzdü. Merhuma Allah'tan rahmet, başta Haluk Bayraktar ve Selçuk Bayraktar kardeşlerim olmak üzere ailesine ve sevenlerine sabırlar diliyorum. Başımız sağolsun."

BAHÇELİ: ÖZDEMİR BAYRAKTAR'IN VEFATINDAN BÜYÜK BİR ÜZÜNTÜ DUYDUM

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Bayraktar'ın vefatı ile ilgili üzüntülerini bildirdi.

Bahçeli, sosyal medyadan yayınladığı taziye mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'mize yaptığı hizmetlerle milletimizin haklı takdir ve övgüsünü kazanan, milli ve yerli silah sanayinin gelişmesinde muazzam çabası olan, bu kapsamda öncü vasfıyla tanınan BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Özdemir Bayraktar'ın vefatından büyük bir üzüntü duydum.

İnsansız hava aracı teknolojisinin yükselişinde kilit rol üstlenen, aynı şekilde milli teknoloji hamlesinde müstesna bir yeri bulunan Sayın Özdemir Bayraktar'a Cenab-ı Allah'tan rahmetler niyaz ediyor; muhterem ailesine, sevenlerine ve aziz milletimize başsağlığı diliyorum."

ÖZDEMİR BAYRAKTAR KİMDİR?

Milli SİHA'ların öncü ismi, girişimci, yüksek mühendis ve sanayici Özdemir Bayraktar, BAYKAR'ın internet sitesinde şu şekilde anlatılıyor:

KABATAŞ ERKEK LİSESİ MEZUNU

"Hayatını, sağlığını, varlığını ülkemizin tam bağımsızlığı için son 20 yılını işyerinde yaşayarak, gerek arazide gerek bilgisayar tezgahı başında Milli SİHA'larımıza vakfetti... 1949 yılında aslen Trabzon Sürmeneli olan Balıkçı Lütfi Reis'in oğlu olarak Sarıyer'in Garipçe köyünde doğan Özdemir Bayraktar, Kabataş Erkek Lisesi'nden mezun oldu.

İTÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNİ BİTİRDİ

1967'de İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümüne giren Özdemir Bayraktar, başarılı bir eğitim döneminin ardından 1972 yılında mezun oldu. Mezuniyetinin ardından 2 yıl boyunca İTÜ Motorlar Kürsüsü Profesörü İsmail Hakkı Öz'ün araştırma asistanlığı görevini yürüterek içten yanmalı motorlar konusunda yüksek lisans çalışmasını tamamladı.

TÜRK SANAYİİ SEKTÖRÜNDE UZUN YILLAR ÇALIŞTI

Türkiye'nin sanayi sektöründe öncü rol üstlenen birçok fabrikanın (Burdur Traktör, İstanbul Segman, Uzel vb.) kuruluş ve yeni yatırımlar aşamasında teknik yönetici görevlerinde çalıştı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu olan ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'nda bilgisayar programcısı olarak çalışan Canan Bayraktar ile dünya evine girdi. Özdemir ve Canan Bayraktar çiftinin bu evlilikten Haluk, Selçuk ve Ahmet adında 3 çocukları dünyaya geldi.

1984'TE BAYKAR'I KURDU

1984 yılında otomotiv sektörüne yönelik yerlileştirme çalışmalarına katkı sunmak maksadıyla Baykar Makina'nın kuruluşunda yer aldı. Tek bir matkap makinası ile kurduğu Baykar'da hassas talaşlı imalat sektörüne yönelik birçok özgün makina tasarımı ve imalatı, parça işleme aparat tasarım süreçlerini yönetti. Baykar'ın milli ve özgün İnsansız Hava Aracı teknolojisi geliştirmesi atılımında öncü rol üstlenen Özdemir Bayraktar, bu projelerin hayata geçirilmesinde tasarım aşamasından prototip aşamasına, imalat aşamasından yatırım planlamasına kadar her aşamada aktif ve lider olarak yer aldı.

2005'TE TSK İÇİN İHA GELİŞTİRMEYE BAŞLANDI

Baykar tarafından TSK için geliştirilen ilk insansız hava aracı olan Bayraktar Mini İHA Ar-Ge çalışmalarının yapıldığı 2005-2009 yılları arasında Güneydoğu Anadolu bölgesinde askerler ile birlikte gerçekleştirilen çalışmalara liderlik yaptı.

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen tüm ürünlerin tasarımlarını çizen Özdemir Bayraktar, Bayraktar TB2 ve Bayraktar AKINCI TİHA'ya karakterini veren özgün tasarımların da sahibidir.

Hayatı boyunca sahip olduğu mühendislik yeteneğini her zaman güncel teknolojilerle harmanladı. Çalışma hayatında her zaman azmi, kararlılığı, inancı ve geliştirme şevki hiç kaybolmadı.

ERMENİSTAN İŞGALİNİN SONLANDIRILMASINA STRATEJİK KATKI SAĞLADI

Özdemir Bayraktar, Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB2 SİHA'ların Karabağ'ın Ermenistan işgalinden kurtulmasına sunduğu katkı nedeniyle 2021'de Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından Karabağ Nişanı'na layık görüldü. Havacılığa olan merakı dolayısıyla hususi pilot sertifikası bulunan Özdemir Bayraktar, Türkiye'nin insansız hava araçları serüveninin öncü ismi olarak bilinmektedir. Milli Teknoloji Hamlesi idealinin mimarlarından olan Özdemir Bayraktar, yürüttüğü tüm projelerde hayatı boyunca hak bildiği değerlerden en ufak bir taviz vermeden kalite detaydadır anlayışıyla titiz bir şekilde çalışmıştır"

"O BİR DAHİYDİ YERLİ VE MİLLİ KAVRAMINI BAŞLATTI"

Gazeteci-Yazar Sadık Albayrak, "Özdemir Bayraktar bir dahiydi. Ona ilham veren ise Ebrehe'nin saldırısına karşı ebabil kuşlarının mücadelesiydi. Kabe'yi yıkmak için gelen Ebrehe'nin ordusunu helak eden ebabil kuşları ona ilham oldu. Kafayı onlara takmıştı. Biz oyuncak zannediyorduk.

"TESİSLERİ KURDU VE BASKIN YEDİ, PES ETMEDİ"

Aradan yıllar geçti tesislerini kurdu. Baskına uğradı o zamanlar güya Türkiye bağımsızdı. Geldiler ve baskın yaptılar. Aynen dedikleri şu Karadenizliyiz. Buradaki koruma konumunda olan Karadeniz çocukları içeriye adam sokmazlar. Milli ve yerli mücadelesi oradan başladı. Onun için Özdemir ile çok duygulu anılarım var ama size şunu söyleyeyim. Bir dahiydi. Ona rahmet diliyorum. Duygularım karmakarışık. Ailesine baş sağlığı diliyorum. Çocuklarına ve bu millete irtihal edecek bu çalışmaları. Hoca gibiydi." ifadelerini kullandı.

Eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman Özdemir Bayraktar'ı şu ifadelerle anlattı:

"ADI HEP YAŞAYACAK"

Çok değerli bir zat, bir kardeşi ahirete yolcu etmenin üzüntüsü içerisindeyiz.

Erbakan Hoca'nın yanındaydı, iyi bir teknik elemandı. Ve bugün Türkiye'de oğulları göz akımız bir noktada.

Siyasete de örnek bir insandı. Evirip çevirmeden düz giden bir insandı. Rabbim rahmet eylesin. Bu ülkeye çok hizmeti var. Unutulmayacak bir isim. Kişilerin ölüm tarihleri cesetlerinden ruhlarının çıktığı tarih değil, isimlerinin unutuldukları tarihtir. Adı hep yaşayacak. Özdemir Bey hep yaşayacak.

"KENDİSİNİ ANLATABİLMESİ İÇİN ÇEVRESİ HAZIR DEĞİLDİ"

(BAYKAR TEKNİK) Bu mevzulara başladığında kendisini anlatabilmesi için çevresi hazır değildi. Zorluklarla karşılaştı. Değerli oğlu Selçuk Bey'de televizyonlarda bahsetti bu mevzulardan. Yüz akımız oldu.

İnanıyorum ki attığı bu temeller, kurduğu bu müesseseler Türkiye'ye çok daha büyük hizmetler yapacak.

Kardeşleri, evlatları, eşi bütün ailesi çok kıymetli insanlar. Bundan sonra adı da yaşamaya devam edecek. Tüm ailesinin ve tüm Türkiye'nin başı sağolsun.

Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın:

"ELİNDE HEP BİLGİSAYAR VARDI"

Başımız sağolsun. Özdemir ağabey, bu ülkenin çok büyük değerlerinden bir tanesi. 90'lı yılların başlarında haftada bir iki gün görüşüyoruz. Siyasi çalışmaların içindeyken elinde hep bilgisayar vardı.

"BÜYÜK ENGELLERLE KARŞILAŞIYORUZ"

Bir gün bana 'Murat, Bizim çok zorluklarımız var. Büyük manilerle karşılaşıyoruz. Bu işlerin yaptırılmaması için her yöntem deneniyor. Sonunda bir firma geldi ve bize aklımızı alacak para teklif etti. Biz kabul etmedik.' dedi. O büyük paraları kabul etmeyen bütün varını yoğunu ülkenin bağımsızlığında gören bir insandı.

"HAYATINI RİSKE ETTİ"

Büyük fedakarlıklar yapmış bir insandı. Hayatını riske etti. Cumhurbaşkanımız ve devletimizin ilgili kurumlarıyla ortak çalıştı. Önce vatanım milletim diyen bir ağabeydi. Çok çalışkandı. Bilimi yakınen takip ederdi. Bana her seferinde 'Muratcığım gelecek bunda' diyerek İHA ve SİHA'ları gösterirdi. " diye konuştu.

PROF. DR: MESUT HAKKI CAŞIN: ÇALIŞKAN BİR İNSANDI

İsmine yakışır şekilde Türk Ordusu'na sancak olmuştur. Milli Harp Sanayii'nde, ABD'nin İsrail'in silah vermediği dönemlerden, bunları üretip pazarladığımız bir döneme geldik. AR-GE ordusu kurulmuştur. Son derece mütevazi ve çalışkan bir insan. Çalış, hayal et, üret ve öğün prensiplerini, Türk milletine benimsetmiştir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN