52 sanığın yargılandığı Gezi Parkı ile Çarşı davasında kritik gün! Mahkeme Kızıl Soros Osman Kavala için kararını verdi

Son dakika haberi... Yargıtay tarafından bozulan Çarşı davası ile İstinaf Mahkemesince bozulan Gezi Parkı davasının birleştirilmesinin ardından 52 sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşması bugün görüldü. Gezi Parkı olaylarını organize ve finanse etmekle suçlanan Osman Kavala'nın yargılandığı davada Cumhuriyet savcısı görüşünü açıkladı. Savcı, Kavala’nın tutukluluk halinin devamı yönünde karar verilmesini istedi. Mahkeme de Osman Kavala'nın tutukluluk haline oy çokluğu ile devam dedi.

Giriş Tarihi 17 Ocak 2022, 09:13 Güncelleme 17 Ocak 2022, 17:07
52 sanığın yargılandığı Gezi Parkı ile Çarşı davasında kritik gün! Mahkeme Kızıl Soros Osman Kavala için kararını verdi

İÇİNDEKİLER

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın tek tutuklu sanığı olan Osman Kavala, duruşmaya katılmadı. Tutuksuz bazı sanıklar ve avukatlar duruşma salonunda hazır bulundu.


KONSOLOSLAR YALNIZ BIRAKMADI
CHP milletvekilleri Özgür Özel ve Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu; ABD, Fransa, İtalya, Belçika, Norveç ve İsveç konsolosluk temsilcilikleri ve Hollanda'dan bir milletvekili de duruşmayı izleyenler arasında yer aldı.

KAVALA'YA TAHLİYE İSTEDİLER
Duruşma öncesi İstanbul Adalet Sarayı önünde Kavala'ya destek olan bir grup tarafından basın açıklaması yapıldı. Kavala'nın serbest bırakılmasını isteyen grupta CHP'li Özel, Tanrıkulu ve Kaftancıoğlu da vardı.





SAVCILIK TUTUKLULUĞUNUN DEVAMINI İSTEDİ
Cumhuriyet savcısı ise Kavala'nın tutukluluk halinin devamı yönünde karar verilmesini istedi. Mahkeme heyeti, müzakereye çekildi. Heyetin vereceği karar netleşti.

MAHKEME KARARINI VERDİ
Mahkeme birleştirilen 52 sanıklı Gezi ve Çarşı davasının sanığı Osman Kavala hakkında oy çokluğu ile tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Heyet, sanıklar Henri Jak Barkey, Can Dündar ve Ayşe Pınar Alabora'nın da aralarında bulunduğu 8 firari sanık hakkındaki yakalama kararının infazının beklenilmesine karar vererek, duruşmayı 21 Şubat'a erteledi.

ABD VE AVRUPA'NIN RADARINDA
18 Ekim 2021'de Ankara'da görev yapan ABD, Almanya ve Fransa da dahil 10 ülkenin büyükelçileri Kavala'nın serbest bırakılması için ortak bir basın açıklaması yayınlamış, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın tepkisi üzerine büyükelçiler geri adım atmış ve Türkiye'nin iç işlerine karışma amaçları olmadığını duyurmuşlardı.

OLAYIN GEÇMİŞİ
Gezi Parkı eylemlerine ilişkin aralarında iş adamı Osman Kavala, gazeteci Can Dündar, Ayşe Mücella Yapıcı ve oyuncu Mehmet Ali Alabora'nın da bulunduğu 16 sanığın 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan yargılandığı dava, 18 Şubat 2020'de karara bağlanmıştı. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tutuklu sanık Osman Kavala'nın da aralarında olduğu 9 sanığın beraatına, firari sanıklar Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi ve Mehmet Ali Alabora'nın ise dosyalarının ayrılmasına hükmetmişti. Savcılığın yerel mahkemenin kararını istinafa taşımasının ardından İstanbul Bölge Adliye 3. Ceza Dairesi 22 Ocak 2021'de 9 sanık hakkındaki beraat kararını bozmuştu.



Bozma kararının ardından İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Nisan 2021'deki duruşmada bu dava ile yakalamalı sanıklar Can Dündar, Mehmet Ali Alabora, Ayşe Pınar Alabora, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu ve İnanç Ekmekçi'nin dosyasının birleştirilmesine karar vermişti. Bunun yanı sıra Osman Kavala ile CIA eski danışmanı Henri Barkey'in FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin 'Anayasa'yı ihlal' ve 'Devletin gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etme' suçlarından İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandıkları davanın Gezi Parkı ana davasıyla birleştirilmesine karar verilmişti.



Öte yandan Gezi Parkı olaylarına ilişkin Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 sanık hakkında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince verilen karar Yargıtay tarafından bozulmuştu. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Gezi Parkı olaylarına ilişkin dava ile Çarşı davası arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğunun belirtildiği kararda, 'örgüt üyeliği suçunun özelliği nazara alınarak, her iki dosyanın birleştirilmesi tarafına gidilmesi, sanıkların hukuki durumlarının buna göre takdir ve tayini gerekirken, yazılı şekilde eksik araştırma neticesinde beraatlarına karar verilmesi'nin bozma nedeni sayıldığı vurgulanmıştı.

Davalar verilen bozma kararlarının ardından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde birleştirilmişti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN