Hatay'da yine deprem! Depremler ne kadar devam edecek? AFAD- KANDİLLİ Adana, Kayseri 10 dakikada 1 deprem şoku! Son dakika fay hattı koptu mu?

AFAD Hatay Defne'de 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. Bu nedenle en sık aratılanlar arasında depremler ne zaman bitecek ve fay hattı koptu mu sorusu yer alıyor. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 23 Şubat 2023, 19:04 Güncelleme 23 Şubat 2023, 19:13
Hatay’da yine deprem! Depremler ne kadar devam edecek? AFAD- KANDİLLİ Adana, Kayseri 10 dakikada 1 deprem şoku! Son dakika fay hattı koptu mu?

İÇİNDEKİLER

AFAD Hatay Defne'de 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. Hatay'ın Defne ilçesinde 5.0 büyüklüğünde deprem oldu. Sarsıntı yerin 9.76 km derinliğinde gerçekleşti.

5.0 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

AFAD Hatay Defne'de 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu.

İŞTE DEPREME DAİR TÜM DETAYLAR;

Büyüklük:5.0 (Mw)

Yer:Defne (Hatay)

Tarih:2023-02-23

Saat:18:53:47 TSİ

Enlem:36.088 N

Boylam:36.076 E

Derinlik:9.76 km

DEPREMLER NE ZAMAN BİTECEK?

Bölgede büyük ve küçük artçı depremler tedirginliğe neden olurken Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener en çok merak edilen sorulardan biri olan "Depremler ne zaman bitecek? " sorusunu yanıtladı.

İki büyük depremin ardından, artçı depremlerin sürdüğünü hatırlatan Özer, "Bu artçı sarsıntılar, haftalar, aylar hatta 1 yıla kadar sürecek artçılar olacaktır. 2017 yılında Bodrum Kos arasında meydana gelen depremde tam 9 bin 9 tane artçı sarsıntı vardı. Burada da artçı sarsıntıların bu rakamlara ulaşması ve geçmesi beklenebilir. Vatandaşlarımızın da olabildiğince sakin olarak bu artçı sarsıntıları beklemeleri, hasarlı binalara girmemeleri, güvenli alanlarda beklemelerini önerebiliriz. Maalesef onun dışında yapabilecekleri bir şey yok" dedi.

"7-8 METREYE VARAN KAYMALAR MEYDANA GELDİ"

Özener, Kahramanmaraş merkezli depremin ardından bölgede şu ana kadar yapılan çalışmalarda 7.8 metreye varan kaymalar gözlemlendiğini açıkladı. Fay çizgisi boyunca hareket eden kütlelerin birbirlerine göre kayma miktarları anlamına gelen, 'atım' tespitleriyle ilgili bilgi veren Özener, "Saha incelemeleri devam ettikçe daha da netleşecek ama 7-8 metreye varan atımlar olduğunu biliyoruz" dedi. Özener, artçı deprem sayılarında da bir azalma olmadığını belirterek, "Günde 500 artçı deprem çözüyoruz, ilerleyen zamanda azalacaktır" dedi.

FAY HATTI KOPTU MU?

"ANTAKYA STRESE DAYANAMADI"

Antakya fayında geçen hafta gözlem yaptığını ifade eden Prof. Dr. Sözbilir, "İlk büyük depremden sonra kırılan fayın güney ve kuzey ucunda gerilim birikimi olmuştu. Antakya fayı bu strese dayanamadı ve kırıldı. Büyük deprem Antakya fayını tetikledi. Geçen hafta bu fay üzerinde yaptığımız gözlemlerde fayın kırılmaya karşı zorlandığını gösteren çatlaklar gözlemiştik." diye konuştu. Prof. Dr. Sözbilir, halkın hasarlı binalara girmemesi, gerekmedikçe trafiğe çıkılmaması ve telefonların kullanılmaması gerektiğini vurguladı.