Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşı Abdullahiyan ile bir araya geldi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan İran Dışişleri Bakanlığı’nda bir araya geldi. Fidan ve Abdullahiyan arasındaki görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkiler ile güncel bölgesel ve uluslararası gelişmelerin ele alınacağı belirtilirken, görüşmelerin ardından iki Bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan Hakan Fidan, "Terörle mücadele konusundaki beklentilerimizi birbirimize aktardık.  Ticari ilişkilerimizi güçlendirecek adımları değerlendirdik. 30 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için neler yapılması gerektiğini ele aldık" ifadelerini kullandı. Kerkük'teki olaylara da değinen Fidan "Türkmenleri her alanda desteklemeye devam edeceğiz." dedi.

Giriş Tarihi 03 Eylül 2023, 12:57 Güncelleme 03 Eylül 2023, 16:58
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşı Abdullahiyan ile bir araya geldi

İÇİNDEKİLER

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran'daki temaslarına başladı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın daveti üzerine Tahran'a gelen Fidan, İran Dışişleri Bakanlığı'nda İranlı mevkidaşı Abdullahiyan tarafından karşılandı. Karşılama sonrası Fidan ve Abdullahiyan, ikili ve heyetler arası görüşmeleri gerçekleştirmek üzere bakanlık binasına geçti.

Fidan ve Abdullahiyan arasındaki görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkiler ile güncel bölgesel ve uluslararası gelişmelerin ele alınacağı belirtilirken, görüşmelerin ardından iki Bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

TERÖRLE MÜCADELE VE İKİ ÜLKE ARASINDA TİCARET
Basın toplantısında konuşan Hakan Fidan, "Terörle mücadele konusundaki beklentilerimizi birbirimize aktardık. Ticari ilişkilerimizi güçlendirecek adımları değerlendirdik. 30 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için neler yapılması gerektiğini ele aldık" ifadelerini kullandı.

Fidan'ın açıklamaları şu şekilde:

Ayrıca firmalarımız ve vatandaşlarımızın karşılaştığı sorunları nasıl aşabileceğimizi de konuştuk.

Her iki tarafta da muhtelif ikili meseleleri diyalog konuyla çözülme konusunda çözülme arzusu var.

Türkiye ve İran bu bölgenin iki büyük ülkesi. Bu büyüklülük beraberinde de sorumluluk getiriyor. Bu çerçevede konularımızı ele aldık.

Bizim Türkiye olarak Suriye konusunda ne kadar net olduğumuzu biliyorsunuz. İran ve Rusya katılımıyla da 4'lü formatta da konularımızı tartışıyoruz.

"TÜRKMENLERİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Dışişleri Bakanı Fidan, Kerkük'teki olaylarla ilgili ise şu şekilde konuştu:

Irak'ın asli ve kurucu unsurlarından olan Türkmenlerin ana yurdu olan Kerkük'te olanları üzüntü ve kaygıyla karşılıyoruz. Türkmenlerin haklarının korunması, Irak politikamızın ana politika unsurları arasında yer alıyor. Türkmenleri her alanda desteklemeye devam edeceğiz.

Kerkük'ün huzur ve istikrarı Irak'ın bütününün huzur ve istikrarına etki ediyor. Kerkük'ü barış içinde bir arada yaşama kültürünün sembolü olarak görüyoruz.

Irak yönetiminden Kerkük'teki PKK mevcudiyetine son vermesini bekliyoruz.

Öte yandan, Bakan Fidan'ın bu ziyareti Dışişleri Bakanı olarak görevlendirilmesinin ardından İran'a gerçekleştirdiği ilk ziyaret olma özelliği taşıyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN