Hıdırellez dilek dilemek, tuz yemek günah mı? Hıdırellez İslam'da var mı? Gece tuz yiyip yatarsak...

Hıdırellez Bayramı, 5 Mayıs'ta kutlanan ve Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da derin köklere sahip, doğanın uyanışını simgeleyen mevsimlik bir bayramdır. Bu özel gün, bolluk, bereket ve dileklerin kabul olması ümidiyle kutlanırken, İslam dinindeki yeri ve dinî açıdan uygunluğu hakkında farklı görüşler bulunmaktadır. Hıdırellez günü dilek dilemenin günah olup olmadığı, gelenekler ve inançlar çerçevesinde merak edilen konulardan biridir.

Giriş Tarihi 06 Mayıs 2024, 07:51 Güncelleme 06 Mayıs 2024, 07:51
Hıdırellez dilek dilemek, tuz yemek günah mı? Hıdırellez İslam’da var mı? Gece tuz yiyip yatarsak...

İÇİNDEKİLER

Hıdırellez Bayramı, 5 Mayıs tarihinde kutlanan ve kökeni oldukça eski dönemlere dayanan bir gelenektir. Orta Asya'dan Balkanlar'a, Ortadoğu'dan Anadolu'ya kadar geniş bir coğrafyada kutlanan bu bayram, mevsimlik değişimleri ve doğanın canlanışını simgeler.

HIDIRELLEZ KUTLAMAK GÜNAH MIDIR?

Hıdırellez, dinden ziyade kültürel bir gelenek olmakla birliklte İslam Peygamberlerine adına dilenen dileklerde ise herhangi bir sorun oluşmaz. Ancak batıl olan hiçbir uygulamayı dinimiz kabul etmez. Hıdırellez kutlamalarını batıl ve hurafelerle doldurmak doğru değildir. Hurafe uygulamalara itibar etmemek ve bunlardan uzak durmak gerekir. Fakat dilek dilemek, dua etmek, gerçekleşmesi istenen şeyleri ifade etmek dinen yanlış bir uygulama değildir.

Hıdırellez kutlamak İslam dinine göre günah değildir. Fakat dini bir bayram olarak kabul edilmez çünkü İslam dininde böyle bir kutlama veya bayram günü yoktur. Hıdırellez, Türk kültüründe ve Orta Asya'da yaygın olarak kutlanan bir bahar bayramıdır.

HIDIRELLEZ İSLAM'DA VAR MI?

Kur'an'da Kehf Suresi'nde (60-82) Musa ve bir gencin kıssası anlatılmaktadır. Kehf Suresi'de dahil olmak üzere hiçbir yerde Hızır ismi geçmemektedir ancak çeşitli hadislerde bu şekilde anılmaktadır. Olayın yaşandığı yer için "iki denizin birleştiği yer" denilmektedir. Uzun bir yolculuk yapan Musa ile yanındaki gencin beraberlerinde, yemek için getirdikleri balığın kaçması ile başlayan olay sonrasında, 65. ayette "Derken kullarımızdan bir kul buldular ki, biz ona katımızdan bir rahmet vermiş, kendisine tarafımızdan bir ilim öğretmiştik." denilerek gönderme yapılan Hızır'dan söz edilir.

HIDIRELLEZ GECESİ TUZ YİYİP YATIMCA NE OLUR?

gecesi, bekarlar arasında özel bir anlam taşır. Bu gece, bekarlar tuz veya tuzlu ekmek yer ve uykuya yatarlarsa, rivayetlere göre gelecekteki eşlerini rüyalarında görebilecekleri düşünülür. Bu, evlilik ve aşkla ilgili dileklerin gerçekleşmesi için bir niyet olarak kabul edilir ve geleneksel olarak Hıdırellez'in getirdiği mucizevi bir zaman dilimi olarak görülür.

Hıdırellez öncesindeki günün akşamında, birçok yerde insanlar, ev, araba, çocuk ve eş gibi dileklerini bir kağıda çizerek gül ağacının dalına bağlar veya ağacın dibine toprak üzerine yerleştirirler. Bu ritüelde, dileklerin gül ağacının bereketiyle gerçekleşeceğine inanılır. Ayrıca, bereket getireceği düşünülen gül ağacının dibine para da gömülmesi yaygın bir uygulamadır. Bu adetler, Hıdırellez'in getirdiği taze başlangıçların ve bereketin sembolize edilmesi için önemli bir ritüel olarak kabul edilir.