Şimdi tek isteği okula gidebilmek!

Henüz 6 yaşında ölümcül bir kan hastalığı olan 'aplastik anemi' teşhisi konulan ve iki yıl önce Tayvan'dan gelen ilikle hayata dönen Muhammet Uğurel, bu kez ise 12 yaşında okula gidemememin üzüntüsünü yaşıyor.

Giriş Tarihi 07 Eylül 2009, 00:00 Güncelleme 07 Eylül 2009, 16:42

İÇİNDEKİLER

Yaşına uygun bir sınıf bulunamayan Uğurel kendisi gibi okula geç başlamak zorunda kalan çocukların gideceği bir derslik açılmasını bekliyor.

Tayvan'dan gelen bir ilik sayesinde 'aplastik anemi' denen ölümcül hastalığı yenmesiyle medyanın ilgi odağı olan Muhammet iki yıldır sağlıklı bir yaşam sürüyor. Kemik iliği yetmezliği teşhisi konulduğunda henüz 6 yaşında olan ve enfeksiyon riski nedeniyle 4 yıl eve kapanan küçük çocuk 12 yaşına bastı.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde gerçekleştirilen naklin ardından yeniden sokağa çıkmaya başlayan küçük çocuğun tek sıkıntısı okula başlayamamak.

12 YAŞINDA OKUMA YAZMA ÖĞRENECEK

Yaşı yüzünden uygun bir sınıf bulunamayan Muhammet, kendisini gibi herhangi bir nedenle okula geç başlamak zorunda kalan çocukların gideceği bir derslik açılmasını bekliyor. Kayıt yaptırmak için Gaziosmanpaşa'daki bir ilköğretim okuluyla görüşen baba Mehmet Emin Uğurel, "Okul müdürü, Ekim ayında yeterli sayıya ulaşılırsa o sınıfın bu sene açılacağını söyledi ama ya olmazsa. Muhammet, arkadaşları gibi okula gitmeyi çok istiyor, sabırsızlanıyor. Yeniden hayal kırıklığı yaşamasını istemiyorum. Yaşıtları 6. sınıfa başlarken, oğlum 12 yaşında okuma yazmayı yeni öğrenecek" diyerek yetkililerden çözüm bekliyor.

OKULU ÇOK MERAK EDİYOR

Bitlisli bir ailenin 4 çocuğundan en küçüğü olan Muhammet, diğer arkadaşları, kardeşleri gibi okula gitmek istiyor. En büyük hayali ise okulu bitirip polis olmak. Bir okulun içini, tahtaya yazı yazmayı çok merak ettiğini söyleyen Uğurel, "Hastalığım okula başlayacağım yıl ortaya çıkmıştı. Bu sene de gidemezsem çok üzüleceğim. Artık iyileştim, başlayabilirim. Benim gibi çocukların gideceği bir sınıf açılmasını istiyorum. Babam bana tüm harfleri öğretti ama okuyamıyorum" dedi..

"GEREKİRSE ÖZEL DERS ALDIRIR OKUMAYI ÖĞRETİRİM"


Güvenlik görevlisi olarak çalışan 48 yaşındaki baba Mehmet Emin Uğurel, oğlunun bu sene de okula başlayamaması halinde gerekirse özel ders aldıracağını belirtiyor:
"Oğlumun okuması için elimden ne geliyorsa yapacağım. Yaptığım iş, kazandığım para belli. Gücüm yettiği sürece gerekirse özel ders aldırır gene okuma yazmayı öğretirim. O kadar zorluk yaşadık herhalde bunun da üstesinden geliriz. Muhammet'in önemli bir adam olmasını her şeyden çok istiyorum."

KEMİK İLİĞİ ÖZEL AYİNLE ALINDI

Kemik iliği yetmezliği nedeniyle hastaneye yatırılan Uğurel için 2003 sonunda İstanbul Üniversitesi Kemik İliği Bankası'nca uygun doku aranmaya başlandı. 3 yılın sonunda, 31 Ekim 2006'da uygun doku Tayvan'da bulundu. Ancak dönemin SSK Genel Müdürlüğü, Tayvan'dan getirilecek doku için gerekli olan parayı yatırmadı. Bu durumun medyaya yansımasıyla ödenek sorunu çözüldü. Muhammet, Tayvan'dan gelen dokuyla 2007'de hayata tutundu. Donör Budist olduğu için dönemin İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İlik Nakli Bankası Transplantasyon Koordinatörü, kemik iliğini Tzu Chi Budist Tapınağı'nda düzenlenen özel ayinin ardından almıştı.