2023 Adli tatil bitiş tarihi! Adliyeler ne zaman hizmet vermeye başlayacak? Adli tatil bitti mi, ne zaman bitecek?

''Adli tatil bitti mi, ne zaman bitecek? Adliyeler ne zaman hizmet vermeye başlayacak? '' soruları vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Adli tatil tarihleri merak konusu oldu. Her yıl belirli tarihlerde Hakim, Savcı ve Hukuk görevlileri adli tatile çıkıyor. Mahkemelerde davaları olan veya dava açmak için hazırlanan vatandaşlar Adli tatilin ne zaman biteceğini öğrenmek istiyor. İşte ayrıntılar...

Giriş Tarihi 31 Ağustos 2023, 08:04 Güncelleme 31 Ağustos 2023, 08:04
2023 Adli tatil bitiş tarihi! Adliyeler ne zaman hizmet vermeye başlayacak? Adli tatil bitti mi, ne zaman bitecek?

İÇİNDEKİLER

Adli tatil bitiş tarihi gündemde vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Adliyelerde işi olanlar internet arama motorlarında ''Adli tatil bitti mi, ne zaman bitecek? Adliyeler ne zaman hizmet vermeye başlayacak?'' şeklinde araştırmalar yapmaya başladı. İşte detaylar...

ADLİ TATİL BİTTİ Mİ, NE ZAMAN BİTECEK?

2023 yılında Adli tatil 20 Temmuz Perşembe günü başlayadı. Takvime göre adli tatil 31 Ağustos tarihinde ise sona erecek.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 102'nci, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 331'inci, Danıştay Kanunu'nun 86'ncı, İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 61'inci maddeleri gereğince yarın başlayacak olan Adli Tatil dönemi süresince Adliyelerde nöbetçi mahkemelerce, Yargıtay ve Danıştay'da da nöbetçi heyetler tarafından kanunla belirtilen yargılamalara devam edilecek. 31 Ağustos 2023 günü itibariyle sona erecek olan Adli Tatil dönemi vesilesiyle değerli yargı mensuplarımıza ve kıymetli ailelerine sağlık ve esenlikler diliyorum. Yeni Adli Yıl ile birlikte, yargı teşkilatımızın özveri ve gayretiyle insanımızın esenliği için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz" sözlerini kullandı.

ADLİ TATİL SÜRECİNDE HANGİ DAVALAR DEVAM EDER?

Adli tatilde, ancak aşağıdaki dava ve işler görülür:

a) İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi geçici hukuki koruma, deniz raporlarının alınması ve dispeçci atanması talepleri ile bunlara karşı yapılacak itirazlar ve diğer başvurular hakkında karar verilmesi.

b) Her çeşit nafaka davaları ile soybağı, Velayet ve vesayete ilişkin dava ya da işler.

c) Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi işleri ve davaları.

ç) Hizmet akdi veya iş sözleşmesi sebebiyle işçilerin açtıkları davalar.

d) Ticari defterlerin kaybından dolayı kayıp belgesi verilmesi talepleri ile kıymetli evrakın kaybından doğan iptal işleri.

e) İflas ve konkordato ile sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırılmasına ilişkin işler ve davalar.

f) Adli tatilde yapılmasına karar verilen keşifler.

g) Tahkim hükümlerine göre, mahkemenin görev alanına giren dava ve işler.

ğ) Çekişmesiz yargı işleri.

h) Kanunlarda ivedi olduğu belirtilen veya taraflardan birinin talebi üzerine, mahkemece ivedi görülmesine karar verilen dava ve işler.

(2) Tarafların anlaşması hâlinde veya dava bir tarafın yokluğunda görülmekte ise hazır olan tarafın talebi üzerine, yukarıdaki iş ve davalara bakılması, adli tatilden sonraya bırakılabilir.

(3) Adli tatilde, yukarıdaki fıkralarda gösterilenler dışında kalan dava ve işlerle ilgili olarak verilen dava, karşı dava, istinaf ve temyiz dilekçeleri ile bunlara karşı verilen cevap dilekçelerinin ve dosyası işlemden kaldırılan davaları yenileme dilekçelerinin alınması, ilam verilmesi, her türlü tebligat, dosyanın başka bir mahkemeye, bölge adliye mahkemesine veya Yargıtaya gönderilmesi işlemleri de yapılır.

(4) Bu madde hükümleri, bölge adliye mahkemeleri ile Yargıtay incelemelerinde de uygulanır.