Vergisiz telefon marka listesi! Vergisiz telefondan Açıköğretim öğrencileri yararlanacak mı? Reeder, iPhone, Samsung, Oppo, Vestel...

Vergisiz telefon kampanyası hakkında flaş gelişmeler yaşandı. Son dakika haberine göre üniversite öğrencilerine vergisiz telefonla ilgili detaylar belli oldu. Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu üniversitelilerin ÖTV'siz ve KDV'siz cep telefonunu nasıl alacağını açıkladı. İşte milyonlarca gencin beklediği vergisiz telefon kampanyası hakkında bilgiler...

Giriş Tarihi 05 Eylül 2023, 08:01 Güncelleme 05 Eylül 2023, 15:46
Vergisiz telefon marka listesi! Vergisiz telefondan Açıköğretim öğrencileri yararlanacak mı? Reeder, iPhone, Samsung, Oppo, Vestel...

İÇİNDEKİLER

Vergisiz telefon kampanyasından 7 milyon öğrenci yararlanacak. Son dakika yeni açıklama geldi. ÖTV'siz ve KDV'siz cep telefonu almak için heyecanla bekleyen milyonlarca öğrenci yeni gelişmeleri yakından takip ediyor. Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, üniversite öğrencilerinin tamamının gelirlerine bakılmaksızın kampanyadan faydalanabileceğini belirtti. Peki hangi telefonlar vergisiz olacak? Türkiye'de üretilen telefonlar hangileri? İşte tüm detaylar...

VERGİSİZ TELEFON DETAYLARI NELER?

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun son açıklamaları şöyle;

"ÖTV ve KDV'siz cep telefonundan, üniversite öğrencilerinin tamamı gelirlerine bakılmaksızın, yüksek okul ve açıköğretimde okuyanlar dahil, 7 milyon Öğrenci yararlanacak. Aylık 10 GB bedava internetle birlikte başlayacak. Vergisiz telefon tüm model ve markaları kapsamayacak. Türkiye'de üretilen telefonları kapsayacak ve bunlar için de bir üst sınır olacak.

HANGİ MARKALAR

Türkiye'de üretenler içinde Samsung, General Motor var, Huawei, Apple yok. Vergi alınmaması telefonların fiyatlarını yarı yarıya ucuzlatacak. 10 GB bedava internet için 3 operatörden teklifleri aldık, kamuya maliyeti yıllık birkaç milyar TL olacak. Kişinin hattıyla telefonunun mutlaka belli süre uyumlu olması gerekecek yani en az 2 yıl başkası kullanamayacak, başkasına satılamayacak. Bunun takibini biz BTK aracılığıyla yapacağız."

ÖĞRENCİLERE VERGİSİZ TELEFON SATIŞI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Vergisiz telefon kampanyası ile ilgili çalışmalar tüm hızıyla devam ederken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten konuya ilişkin açıklama geldi.

Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Şimşek'e, yükseköğrenimdeki gençlere bir defaya mahsus cep telefonu ve bilgisayar ediniminde vergi muafiyeti sağlanmasına ilişkin bir çalışma olup olmadığı soruldu.

Bakan Mehmet Şimşek, ''Öğrencilere vergisiz telefon, bilgisayar için çalışma var ama detay paylaşamam.'' dedi.

Şimşek, konunun TBMM'nin yeni yasama yılına başlamasıyla gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin soruya da "Yasal düzenleme gerektiren konularda tabii ki Meclis'in açılması gerekir. İdari karar gerektirenler, idari kararla yapılır. Ne zamanlama ne içerik konusunda kesinleşmemiş konularda değerlendirme yapmayacağım." yanıtını verdi.

Bakan Şimşek, çalışmanın tamamlanmadığı konularda değerlendirme yapmasının doğru olmayacağını vurguladı.

CEP TELEFONU VERGİ ORANLARI

Telefonlardan alınan vergiler sırasıyla;

%1 oranında Kültür ve Turizm Bakanlığı Payı,

%12 oranında TRT Bandrol Ücreti,

ÖTV,

%18 oranında KDV alınıyor.

Telefonun fiyatına göre ÖTV oranı %25, %40 ve %50 olarak değişebiliyor.

KDV Kanununa ve Kanunun Cumhurbaşkanına (daha önce Bakanlar Kuruluna) verdiği yetkiye göre üç farklı KDV oranı uygulaması yapılıyor.

Standart oran %18

İndirimli oran %8

Süper indirimli oran %1

Söz konusu mevzuata göre %8 ve %1 orana tabi mal ve hizmetlerin listesi Cumhurbaşkanı Kararı ile belirleniyor. Bunun dışında kalan mal ve hizmetler ise standart oran olan %18 KDV oranıyla satışa sunuluyor.