TURKCELL İMSAKİYE
TURKCELL İLE RAMAZAN

Şişkinliğin giderilmesi için

20 Ocak 2010, Çarşamba | Güncelleme: 17:37
Geçen hafta şişkinlik yapan nedenler üzerine sizlere bilgi aktarmıştım. Bugünde "şişkinliği nasıl azaltabiliriz?" konusu hakkında sizlerle bilgi paylaşacağım. Gün içerisinde beslenmemizde yapacağımız bir takım değişimler gazın giderilmesi açısından oldukça yarar sağlayacaktır. Şişkinlik yapan nedenleri tek tek ele alıp bunların, ortadan kaldırılması için mücadele ediniz.

HAVA:
Yemek yerken çok fazla konuşmayın.
Su ve çay içerken içinize hava çekmeyin.

ÇİĞNEYİN:
Ağzınıza aldığınız her lokmayı mümkün olduğunca fazla çiğneyin.
Her lokmayı 20-30 kere çiğnemeden yutmayın.
Bu şekilde sindirimin ilk aşamasını ağızda başlatmış olursunuz.
Midedeki sindirimi kolaylaştırırsınız.
Bu şekilde bağırsaklarda gaz birikmesini de önlemiş olursunuz.

TATLANDIRICI:
Suni tatlandırıcıları aşırı kullanmayın.
3 adet ile sınırlandırabilirseniz şişkinliği çoğaltmazsınız.

SAKIZ ÇİĞNEME!
Sakız çiğnemeyi bırakırsanız mide asidinin gereksiz yere oluşmasını engellersiniz.
Sakız çiğnerken çok fazla hava yutmanızı da çiğnemeyerek azaltmış olursunuz.
Bu da şişkinliğe karşı etkili bir önlem olabilir.
Aşırı sakız çiğnemeyerek, açlık hissini de kontrol altında tutmanıza katkı sağlamış olursunuz.

SÜT
Doğal olarak bakteri kültürü ve çok laktoz içeren düşük yağlı yoğurt, sütün yerine tercih edilmelidir.
Gaz problemi olanların sütü az miktarda içmelerinde yarar vardır.
Gerekirse sütü gevreklerle beraber tüketebilirler.
Laktozsuz süt tercih edilebilir.

Özetleyecek olursak;
Şişkinliğe yol açan gıdalardan mümkün olduğunca uzak kalacağız;
Baklagiller
Hububat
Lahana, brüksel lahanası, brokoli, soğan, kabak, karnabahar
Elma, armut, şeftali, erik
Süt ve süt ürünleri
Gazlı içecek ve kutulanmış meyve suları
Diyet gıdaları örnek olarak verebiliriz.

Şişkinliğin Giderilmesi; Yemeklere koyacağınız zencefil, rezene, zerdeçal, kişniş, karabiber, gibi baharatlar ile sarımsak gazı azaltmakla ünlüdür. Ancak bu besinleri tüketmenin diğerlerinin salgıladıkları gaz miktarı üzerinde bir etkisi yoktur. Onların tek yaptıkları yemek sonrası mide ve yemek borusu arasındaki kanalı rahatlatmak, geğirmeyi sağlamak ve bu sayede doluluk ve şişkinlik hissini azaltmaktan ibarettir.

Yeterli miktarda sıvı alın.
Düzenli fiziksel aktivite yapın.
Kuru fasulye pişirirken zor sindirilen karbonhidratlardan kurtulmak için haşlama suyunu dökün. Konserve kuru fasulyeyi kullanmadan önce sudan geçirin ve süzün.
Ebegümeci, ısırgan otu ve şahtere otundan birer çorba kaşığı olmak kaydıyla 1 litrelik suyun içersine koyun kaynatın. Demlendikten sonra gün içersinde için.

GAZLI İÇECEKLER:
Gazlı içecekler yerine saf su içerek gazı oluşturabilecek nedenlerden birini çözümlemiş olursunuz.

MEYVE:
Meyveleri dengeli yiyerek bunların oluşturabileceği ağrı ve şişkinlikten kurtulabilirsiniz.

LİFLİ BESİNLER:

Lif tüketimini kademeli olarak arttırın.
Şişkinliğiniz çok ise meyvelerin kabuklarını soyarak tüketin.
Ya da meyvelerden şekersiz komposto yapın ve için.
BİZE ULAŞIN