'Kötü kolesterol' diz kireçlenmesine neden oluyor

Türk bilim insanlarınca yapılan ve tıp literatürüne giren araştırmada, kamuoyunda "kötü kolesterol" olarak bilinen "ox-LDL"nin diz kireçlenmesine (osteoartrit) neden olduğu tespit edildi.

Giriş Tarihi 07 Mart 2019, 11:15 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
’Kötü kolesterol’ diz kireçlenmesine neden oluyor

İÇİNDEKİLER

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemil Ertürk başkanlığında yürütülen ve sonuçları "Clinical Rheumatology" dergisinde online olarak yayımlanan araştırma, 203 diz kireçlenmesi olan hasta ve 194 sağlıklı gönüllünün katılımıyla yapıldı.

Tüm katılımcıların kan serumları incelenen çalışmada, ayrıca hastaların klinik ve diz radyografileri de değerlendirildi. Araştırma sonucunda diz kireçlenmesiyle serumdaki ox-LDL ve oksidatif stres arasında önemli bir ilişki bulundu.

Doç. Dr. Ertürk, araştırmaya ilişkin yaptığı açıklamada, ox-LDL'nin damar cidarında oksidatif stres oluşturarak enflamasyon ve hasar meydana getirdiğini, bu nedenle de damar sertliğine (ateroskleroz) yol açtığını söyledi.

"HASTALIK CİDDİ SAKATLIKLARA YOL AÇAN ÖNEMLİ BİR TOPLUM SAĞLIĞI SORUNU"
Bu çalışmayla ox-LDL'nin, damar sertliğine neden olduğu gibi diz kireçlenmesine de yol açtığının ispatlandığını vurgulayan Ertürk, "Diz kireçlenmesi özellikle orta ve ileri yaş grubu kişileri etkileyen ve bu hastalarda önemli ciddi sakatlıklara yol açan bir toplum sağlığı sorunudur. Nedeni henüz tam olarak anlaşılamamakla birlikte, araştırmalar hala devam etmektedir." dedi.

Ertürk, daha önce yaptıkları bilimsel araştırmalarda diz kireçlenmesiyle yağ metabolizması arasında önemli bağlantılar bulduklarını anlatarak, şunları kaydetti:
"Vücudumuzdaki yağ metabolizmasında bozulmalar sonucunda ortaya çıkan oksidatif stresin diz kireçlenmesine yol açtığını göstermiştik. Diğer yandan yağ metabolizmasının ileri derece bozulduğu damar sertliği ile diz kireçlenmesi arasında oldukça fazla benzerlik görülmektedir. Her ikisi de orta yaş ve genellikle şişman kişileri etkileyen ve vücutta geriye dönüşümsüz kalıcı, ciddi hasar bırakan hastalık gurubudur. ox-LDL'nin damar sertliğine yol açtığı artık bilimsel olarakkanıtlanmıştır. Bu nedenle daha önce yaptığımız çalışmaların ışığında bu kez ox-LDL ile diz kireçlenmesi arasındaki ilişkiyi araştırmak istedik."

"BU ARAŞTIRMA DİZ KİREÇLENMESİNİN NEDENİNE YÖNELİK BİR NEBZE IŞIK TUTMUŞTUR"
Araştırma sonucunda diz osteoartriti ile serumdaki ox-LDL ve oksidatif stres arasında önemli bir ilişki bulunduğuna işaret eden Ertürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu araştırma diz osteoartritinin nedenine yönelik bir nebze ışık tutmuştur. Bu çalışma sonucunda, ox-LDL'nin sadece damar sertliğine yol açmayıp, oluşturduğu oksidatif stres ile diz kireçlenmesine de neden olduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle ciddi bir halk sağlığı sorunu olan diz kireçlenmesinin gelişmemesi için ox-LDL ile mücadele etmemiz gerekmektedir. Bunun için en başta yapmamız gereken mümkün olduğunca hareketli bir yaşam tarzını benimsemek. Tempolu yürüyüş gibi düzenli egzersiz ile sağlıklı ve doğal beslenmek çok çok önemli. Bunun yanında ülkemiz için ciddi bir sağlık sorunu olan obeziteye karşı da önlem almamız gerekmektedir."Doç. Dr. Cemil Ertürk, yaptıkları çalışmanın uluslararası bir araştırma dergisi olan "Clinical Rheumatology" de online yayınlandığını ve ve tıp literatüründeki yerini aldığını sözlerine ekledi.