Türkiye'nin Oscar Ödülleri aday adayı Semih Kaplanoğlu’nun ‘Bağlılık Aslı’ filmi oldu

Türkiye'nin 2019 Oscar Ödülleri aday adayı belli oldu... Seçilen filmi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile sinema alanındaki meslek örgütü temsilcilerinden oluşan 13 kişilik seçici kurul belirledi. Oscar Ödülleri'nde Türkiye'yi Semih Kaplanoğlu'nun 'Bağlılık Aslı' filmi temsil edecek. Peki yönetmen Semih Kaplanoğlu kimdir? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 24 Ağustos 2019, 16:17 Güncelleme 24 Ağustos 2019, 16:17
Türkiye’nin Oscar Ödülleri aday adayı Semih Kaplanoğlu’nun ‘Bağlılık Aslı’ filmi oldu

İÇİNDEKİLER

ABD'de yapılacak 92 Akademi Ödülleri (OSCAR) Yabancı Dilde Uluslararası Uzun Metraj Film Dalı'nda Türkiye aday adayı belirledi.

Bu sene ABD'de gerçekleşecek olan Oscar yarışması için Türkiye'den aday adayı olacak film belli oldu. Sanatsal Etkinlikler Komisyonu'na başvuran filmin değerlendirildiği Kurul'da yönetmenliğini Semih Kaplanoğlu'nun yaptığı 'Bağlılık Aslı' isimli film, Türkiye'nin Yabancı Dilde Oscar aday adayı olarak belirlendi.

SEMİH KAPLANOĞLU KİMDİR?

Türk senarist, yönetmen Semih Kaplanoğlu, 4 Nisan 1963'te İzmir'de doğdu. 1984 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü'nden mezun olan Semih Kaplanoğlu kariyerine Güzel Sanatlar Saatchi&Saatchi ve Young&Rubicam reklam şirketlerinde reklam yazarı olarak başladı. Süha Arın'ın yönettiği ödüllü "Eski Evler- Eski Ustalar" ve Mimar Sinan belgesellerinde Kamera Asistanı olarak çalıştı. Semih Kaplanoğlu'nun yönetmenliğini üstlendiği ilk ve son televizyon dizisi Inter Star ve Show TV televizyon kanalları için 52 bölümününün senaryosunu yazıp yönettiğiŞehnaz Tango adlı TV dizisidir. Semih Kaplanoğlu'nun ilk filmi Herkes Kendi Evinde, aldığı birçok ödülün yanı sıra yurtiçi ve yurtdışında birçok uluslararası festivale de katıldı. Kaplanoğlu'nun ikinci uzun metrajlı filmi Meleğin Düşüşü uluslararası eleştirmenler ve izleyiciler tarafından daha geniş bir ilgiyle karşılandı. Dünya Prömiyeri 55. Berlinale'de yapıldıktan sonra film, halen dünya çapında uluslararası festivallerde yolculuğuna devam etti.

Semih Kaplanoğlu, yönetmen olmanın yanı sıra, plastik sanatlar ve sinema üzerine yabancı dillere de çevrilmiş makaleler yazdı. Bu makaleler, Gergedan, Gösteri, Cumhuriyet ve Sanat Dünyamız gibi dergilerde 1987–2003 yılları arasında yayınlandı. Aynı zamanda 1990 yılında Erol Akyavaş'ın Sankt-Peterburg Hermitage Müzesi'nde yapılan "Iconoclasts" adlı sergisinin katalog yazılarını yazdı. 1996-2000 yılları arasında Radikal Gazetesi'nde"Karşılaşmalar" adlı köşeyi yazdı.

Gazeteci, yazar Leyla İpekçi ile 1999 yılından beri evlidir. 66'ncısı düzenlenecek olan 2013 Cannes Film Festivali'ne Cinéfoundation ve kısa filmler dalında jüri olarak katılacaktır. Son film projesi "Buğday" üzerinde çalışmaktadır.