Kaynanatörler

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ekim 2012 Güncelleme 27 Ekim 2012, 00:00
Kaynanatörler

İÇİNDEKİLER

Bu kadınlarının işi gerçekten zor.
Onları da anlamak lazım. İlk işleri doğru adamı bulup evlenmek. Bu bazen hayalkırıklıkları ile sona erebiliyor.
Hadi evlendin bir de kocasının annesi ile mücadele başlıyor. Bizim Türk kadınlarının yaşadığı en büyük sorunudur kaynana. Karşısında çok güçlü, çok tecrübeli bir hemcinsi bulunmaktadır.
Unutmamalıdır ki kaynanalarda bir gün gelin olmuştur. O yüzden türküler bile yapılmıştır:
Kaynanayı ne yapmalı?
Kaynar kazana atmalı!
Yandım gelin dedikçe de altına odun atmalı!"
Düşünün bu sözler yazıldıysa nasıl bir düşmanlık var kaynanaya karşı. İşte bazı kayananalar çeşitleri:
ASABİ KAYNANALAR: Anlaşılması en zor tiplerdendir. Söylenen her sözün altında bir art niyet ararlar.
Her zaman sorun çıkarırlar. Çözümlerinde kaba kuvvete bile başvurabilirler.
Neye kızdıkları, neye sevindikleri pek belli olmaz.
YARDIMSEVER KAYNANALAR: Her durumda birilerine yardım eden kaynanalardır.
Yardımseverlik adına her şeyi yapabilirler.
Hastanelerde hastabakıcı, kabul günlerinde pasta yapıcı, bulaşık yıkayıcı olarak görev alırlar. Bazen bunu o kadar abartırlar ki karşılarındakine zarar bile verebilirler.
ŞİKAYETÇİ KAYNANALAR: Sürekli her şeyden şikayet eder, karşılarındaki insanları canlarından bezdirirler. Aldıkları eşya, yiyecek ve kıyafet konusunda hep şikayetçidirler. Gelin ya da damat hiçbir zaman istediği gibi çıkmamıştır.
ŞEHİRLİ KAYNANALAR: Şehirde ulaşımın zorluğu nedeniyle damadın veya gelinin evini kendi evlerinin yakınına isterler. Mümkünse aynı mahallede oturmayı tercih ederler. Gelecek misafirleri çok fazla kabuletmek istemez, gelin veya damadın evine gelecek misafir trafiğini kendileri yönetmek isterler.
Yeni gözlük modelleri, mayolar piyasaya çıktığında ilk olarak onlar alırlar.
Yeni mobilya, halılar, perdeler onların en önemli istekleridir, ama gelin yeni perde istediğinde "müsrif" olarak değerlendirir ve taş koymaya çalışırlar.
ŞEN KAYNANALAR: Bulunması en zor tiplerdir. Gelin ya da damatlarına karışmazlar. Her türlü sorun için bir çözümleri vardır. Kimseden iş beklemezler. Kırılsalar da kimseye bir şey belli etmezler. Her şeye gülüp geçmeyi başarırlar.
TEMİZLİKÇİ KAYNANALAR: Bu kaynanaların bütün zararları kendilerinedir.
Ne kadar temizlik malzemesi varsa hepsinin isimlerini ezbere bilirler.
Sürekli temizlik yapıp dururlar. Kapıdan girecek olanherkese ayakkabılarını çıkarttırırlar, koltuklara oturanların nereyi dağıttığına dikkat ederler. Onlara göre gelinleri ya da damatları çok dağınık ve pistir.
GEZİCİ KAYNANALAR: Nerede akşam, orada sabah gezip duran kaynanalardır.
Bazıları eşlerini kaybettikleri için kendilerini sokağaatarlar.
PATRON KAYNANALAR: Bu tip kaynanalar, para, ev, tahvil kısacası mal mülk yönünden zengindirler ve bunu her zaman kullanan tehlikeli tiplerdir.
Malları ve paraları ile her şeyi yapabileceklerine inanırlar. Gelin veya damadın evine bir şey aldıkları zaman fiyat etiketini çıkartmazlar. Her konuda kendilerine danışılmasını isterler.Kendilerine ait bir evde oturan gelin veya damada bunu her zaman hatırlatırlar.
YEMEKÇİ KAYNANALAR: Hayatlarındaki tek şey, yemek yapmak ve yedirmektir. Onlara birkaç kilo et, biraz sebze ve bakliyat aldığınız zaman uzun zaman sizinle uğraşmazlar.
Çok güzel yemek yapan bu kaynanalar, hayatlarını bu iş üzerine kurarlar. ÖNERİLER n Gelinler, kendilerinin de bir gün kaynana olacaklarını hiç akıllarından çıkarmamalıdır.
Kayınvalidesine sevgi ve saygıda kusur etmemelidir.
Çünkü o sevdiği insan olan eşinin annesidir.
n Kayınvalidesinin bazı ters laflarını kendi aleyhinde yorumlamamalıdır.
Arada yaş ve nesil farkı olduğunu düşünerek kayınvalidesinin istek ve davranışlarını hoş görmelidir. n Kayınvalidesi ile iyi geçindiğinde kocasıyla arasının da daha iyiolacağını bilmelidir.
Kayınvalidesini bayramlarda, kandillerde arayarak gönlünü almalıdır. n Kocasının sık sık anne ve babasını görmek istemesinden rahatsızlık duymamalıdır.
Kayınvalide ve kayınpedere karşı kırıcı, iğneleyici, hoş olmayan sözler söylememeli, onları hoşnut etmelidir. n Kayınvalideler oğullarını kıskanır.
Gelinler bunu sezmeli ama yumuşaklıkla bu işin üstesinden gelmelidir.
Gelinler kocalarını kayınvalidelerine karşı kışkırtmamalıdır.

LÜTFİ ALBAYRAK