Şifa kaynağı: Zeytinyağı

Tüm yağlar içinde en sağlıklısı sayılan zeytinyağı, geniş kullanım alanı ile mutfağımızda da özel bir yere sahip. Mide dostu altın sıvı zeytinyağı ile hazırlanan yemeklere Ramazan sofralarında daha fazla yer vermek oruç tutmanızı da kolaylaştırır.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Mayıs 2019 Güncelleme 24 Mayıs 2019, 07:57
Şifa kaynağı: Zeytinyağı

İÇİNDEKİLER

Zeytinyağı, Osmanlı ve Türk Mutfağı'nda her zaman özel bir yere sahip olmuş ve sayısız yemeğe lezzet katmış. Hatta öyle ki mutfağımız "Zeytinyağlılar" olarak adlandırılan yemek kategorisine sahip tek mutfak olarak dikkat çekiyor. Zeytinyağı katı ve sıvı tüm yağlar arasında en kolay hazmedilen yağ olduğundan Ramazan beslenmesinde zeytinyağı ve zeytinyağlı yemeklere bolca yer vermek son derece yararlıdır. İftarda ve sahurda yenen zeytinyağlı yemekler ve salatalar mideyi rahatlatır, bağırsakları düzenler ve sindirimi kolaylaştırır.

ZEYTİNYAĞLI PİŞİRİRKEN
Zeytinyağlı yemekleri hiç su eklemeden veya çok az suyla ve kısık ateşte pişirin. Zeytinyağlılara ekleyeceğiniz şeker ve sarmısak lezzetini arttırır. Yemeğe koyacağınız zeytinyağının yarısını pişirirken kullanın. Kalan yarısını ocaktan aldıktan sonra üzerine gezdirin. Zeytinyağlıları bir gün dinlendirdikten sonra tüketin.

SAĞLIK ZEYTİNYAĞINDA
Zeytinyağı E, A, K ve D vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve çinko içerir. Sağlık için çok önemli olan linoleik asit oranı yüksektir. Anne sütüne en yakın besleyici özelliğe sahiptir.
Kalp ve mide sağlığını korur.
Kan şekerini dengeler.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kansere karşı koruyucudur.
Antioksidan özelliği vardır.
Kötü kolesterolü düşürür.
Sindirime yardım eder.
Kemikleri güçlendirir.
Beyin hücrelerinin gelişmesine katkı sağlar.

TÜRKİYE'NİN GÜVENDİĞİ TARİFLERİN ADRESİ SOFRA DERGİSİ'NDEN RAMAZAN MENÜSÜ
Tandır çorbası
İmambayıldı
Elma dolması
Nohutlu tavuklu pilav
Bademli karışık komposto




ELMA DOLMASI 4 KİŞİLİK
4 adet büyük boy Amasya elması
150 gram kıyma
2 çorba kaşığı pilavlık bulgur
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet küçük boy soğan
2 tatlı kaşığı tozşeker
2 çorba kaşığı üzüm pekmezi
Yeteri kadar su
Tuz, karabiber, toz tarçın, karanfil

Zeytinyağını bir tavaya alıp, kıyma ve ince doğradığınız soğanı hafifçe kavurun. Kıyma pişip, soğanın rengi dönünce şekerin yarısını ve tuzu ilave edin. Ocağın altını kapatıp bulgur, tarçın, karanfil ve karabiberi ekleyin. Elmaları soyup varsa saplarını kopartın. Sap kısmı alta gelecek şekilde çevirip üstten bir kapak kesin. Elmanın çekirdek kısmını nazikçe ve dibini delmeden boşaltıp bir fırın kabına oturtun. Hazırladığınız karışımla sıkıca doldurun ve kapaklarını kapatın. Elmaların yarısına gelecek kadar sıcak su koyun. Suya kalan 1 tatlı kaşığı şeker ve pekmezi karıştırın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 35-40 dakika pişirip, sıcak servis yapın.

İMAMBAYILDI 4 KİŞİLİK
4 adet patlıcan
4 adet soğan
2 adet domates
Demet maydanoz
8 diş sarmısak
Su bardağı zeytinyağı
Yeteri kadar su
2 adet kesmeşeker
Tuz, karabiber

Patlıcanları alacalı soyun. Sap kısmının bir parmak altından başlayarak, tam ortasından dikine ve yukardan aşağıya doğru, alt kısmından da 1 parmak bırakacak şekilde, patlıcanı ayırmadan kesin. Diğer tarafını çevirip yine aynı şekilde tam ortasından, yukardan ve aşağıdan birer parmak bırakarak kesin. Dörde bölünmüş ancak uçları kesilmemiş bir patlıcan hazırlayın. Kalan patlıcanlara da aynı işlemi uygulayın. Soğanları piyazlık doğrayıp bir çay kaşığı tuzla hafifçe öldürecek şekilde ovun. Üzerine küp doğramış domates, ince kıyılmış maydanoz ve sarmısak katın. Karabiber ekleyin ve harmanlayın. Hazırladığınız patlıcanların kesik kısımlarına bu harçtan koyun ve tencereye yerleştirin. Üzerine 1 su bardağı sıcak su, yarım su bardağı zeytinyağı ve kesmeşeker ekleyin. Ocağa oturtup, önce 10 dakika harlı, sonra 20 dakika kısık ateşte pişirin. Soğuk ya da ılık olarak servis yapın.



TANDIR ÇORBASI 4-8 KİŞİLİK
1/2 su bardağı nohut
1/2 su bardağı kurufasulye
1/2 su bardağı pilavlık bulgur
8 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
1 adet soğan
100 gram kıyma
1 su bardağı yeşil mercimek
2 çorba kaşığı domates salçası
1/2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pulbiber
12 su bardağı su

ÜZERİ İÇİN: DEREOTU

NOHUT ve kurufasulyeyi akşamdan ıslatın. Ertesi gün sularını süzün ve ayrı tencerede yarı yarıya yumuşayana kadar haşlayın. Sularını süzdükten sonra ocakta kullanıma uygun kapaklı bir güvece alın. Üzerine eritilmiş tereyağı, yemeklik doğranmış soğan, kıyma, bulgur, mercimek, salça, tuz, karabiber, pulbiber ve suyu ilave edin. Kapağını kapatın ve kontrol ederek malzeme yumuşayana dek pişirin. Kıyılmış dereotu ile süsleyip servis yapın.



BADEMLİ KARIŞIK KOMPOSTO 6 KİŞİLİK
Yarım su bardağı tatlı badem
2 adet büyük boy şeftali
1 adet büyük boy nektarin
10 adet kayısı
15 adet kırmızı erik
1.5 su bardağı tozşeker
1 adet çubuk tarçın
10 adet tane karanfil
7 su bardağı su
Bademleri küçük bir kaba alıp üzerine su ekleyin. Su kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alın. Soğuk sudan geçirip kabuklarını soyun. Yapışmaz yüzeyli bir tavada kavurun. Meyvelerin hepsini küçük dilimler halinde doğrayıp bir tencereye alın. Üzerine tozşeker, tarçın, karanfil ve su ilave edin. Ocağa oturtup meyveler hafif diri kalacak şekilde pişirin. Ilındıktan sonra buzdolabına alın. İyice soğutup, üzerine kavrulmuş badem ekleyerek servis yapın.

NOHUTLU TAVUKLU PİLAV 4-6 KİŞİLİK
2 su bardağı pirinç
1 adet tavuk göğsü
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Yeteri kadar su
Tuz, karabiber, pulbiber

Pirinci tuz eklenmiş ılık suda yarım saat bekletin. Süzüp sudan geçirin. Diğer taraftan tavuk etini tencereye alıp üzerine tuz ve 3 su bardağı su ekleyip yumuşayana dek haşlayın. Sudan alıp ılınmaya bırakın. Didikledikten sonra karabiber ve pulbiberle tatlandırın. Tereyağını bir tencereye alıp eritin. Üzerine zeytinyağı ve iki buçuk su bardağı tavuk suyu ekleyin. Kaynamaya başlayınca pirinci katın ve kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişmeye bırakın. Suyunu yarı yarıya çekince nohudu ekleyip suyunu tamamen çekene dek pişirin. Tencerenin üzerine kağıt havlu kapatıp 10 dakika demlendirin. Küçük bir kaseyi hafifçe ıslatıp tabanına biraz tavuk eti koyun. Üzerine pilav ekleyip şekil alması için bastırın. Ters çevirerek servis tabağına çıkarın. Kalan tavuk ve pilavı da aynı şekilde hazırlayıp servis yapın.



HAZIRLAYAN: Sofra Dergisi Yazı İşleri Müdürü İlknur Mine Nartop