SMS ile fitre nasıl verilir? Kızılay fitre SMS verme! Fitre kimlere verilmez?

Ramazan ayının son günleri idrak edilirken fitre konusu da merak ediliyor ve gündemde çok fazla araştırılıyor. Her sene Ramazan ayında verilmesi gereken fitre miktarının 2020 yılında ne kadar olduğu internetten sıkça sorgulanıyor. Bu yıl corona virüs ile mücadele eden vatandaşlar elden veremeseler de SMS ile ile fitre nasıl verilir? Kızılay fitre SMS verme aramalarını yapıyor. Peki fıtır sadakası olan fitre kimlere verilir, kimlere verilmez, kimler fitre vermekle yükümlüdür? İşte merak edilenler…

Giriş Tarihi 22 Mayıs 2020, 15:53 Güncelleme 22 Mayıs 2020, 15:55
SMS ile fitre nasıl verilir? Kızılay fitre SMS verme! Fitre kimlere verilmez?

İÇİNDEKİLER

Her Müslümanın vermesi gereken sadakalardan biri fitredir. Ramazan orucunu tutup bayramına ulaşmanın bir şükrü olarak verilir. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl belirlenen fitre miktarının Ramazan ayının sonuna kadar verilmesi gerekir. Fitrenin vacip oluşu, sünnetle sabittir. Kişi kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. İşte SMS ile fitre nasıl verilir? Sorusunun yanıtı… Ayrıca Kızılay fitre SMS verme ekranını da haberimizde bulabilirsiniz.

2020 FİTRE NE KADAR? SMS İLE FİTRE NASIL VERİLİR?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş yaptığı açıklamada; faturalı ve faturasız tüm hatlardan 5601'e SMS ile fitre bağışında bulunulabileceğini duyurdu. Bir SMS ücreti, bir fitre bedeli olan 27 TL olacak.

KIZILAY FİTRE SMS VERME EKRANI

"Türk Kızılay'a fitre bağışında bulunmak için FİTRE yazıp 1877'ye (27 ₺) gönderebilir, ihtiyaç sahiplerine destekte bulunabilirsiniz." İsteyenler Kızılay'ın resmi internet sitesi üzerinden online fitre bağışı da yapabiliyor.

FITIR SADAKASI KİMLERE VERİLEBİLİR, KİMLERE VERİLEMEZ?

Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.
Hanefilere göre aşağıda sayılanlara fitre verilmez:

a) Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,
b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,
c) Eşine,
d) Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,
e) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228).
Şâfiîlere ve Ebu Yusuf'a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez (Mâverdî, el-Hâvî, III, 387; X, 519; Merğinânî, el-Hidâye, II, 223).
Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301).



KİMLER FITIR SADAKASI VERMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?

Ramazan bayramına kavuşan, temel ihtiyaçlarının ve bir yıllık borçlarının dışında nisap miktarı (80.18 gr. altın veya bu değerde) mala sahip olan müslümanlar kendileri ve velayetleri altındaki kişiler için fıtır sadakası vermekle yükümlüdürler (Kâsânî, Bedâî', II, 70, 72).
Ancak fıtır sadakası ile yükümlü olmak için bulunması gereken nisap miktarı malın, "artıcı" özellikte olması ve üzerinden "bir kameri yıl" geçmiş olması gerekmez.

Kişi kendisinin ve ergenlik çağına ulaşmamış çocuklarının fitresini vermekle yükümlüdür (Kâsânî, Bedâî', II, 70). Buna karşılık kişininana-babası, büyük çocukları, karısı, kardeşleri ve diğer yakınları için fitre ödeme zorunluluğu yoktur. (Kâsânî, Bedâî', II, 70, 72). Fakat vekâletleri olmadığı hâlde bu kişiler için ödeme yapsa geçerli olur.

Şâfiî mezhebine göre ise fıtır sadakası vermek "farz"dır ve bununla yükümlü olmak için nisap miktarı mala sahip olmak şart değildir (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, I, 594). Buna göre temel ihtiyaçlarının yanı sıra bayram günü ve gecesine yetecek kadar azığa sahip zengin-fakir her müslüman fitre ile yükümlüdür (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, I, 594). Ayrıca varlıklı kimsenin müslüman olan eşi, çocukları, ana-babası ve diğer yakınları için de sadaka-i fıtır vermesi gerekir. (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, I, 595; İbn Rüşd, Bidâye, I, 279-280).