Bacağı şişen lohusa doktora gitmeli

Hamilelikte ya da lohusayken şişen bacaklar düşüklere ya da krizlere neden olan trombozun bir sinyali olabilir. Prof. Dr. Küçükkaya, "Tek taraflı şişmelere göğüs ağrısı eşlik ederse doğru doktora" diyor.

Giriş Tarihi 07 Mart 2019, 11:15 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Bacağı şişen lohusa doktora gitmeli

İÇİNDEKİLER

Florence Nihtingale Hastanesi ve Bilim Üniversitesi Hematoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Reyhan Küçükkaya, trombozla ilgili sorularımızı yanıtladı.

Hamilelikte tromboz oluyor mu?
Hamilelik birkaç sebeple trombozun gelişim riskini artırır. Öncelikle gebelikte bebek karın içinde büyürken damarlara baskı yaparak tıkanmaya sebep olur, varis riski artar. Gebeliğin son döneminde bebek anne karnından ayrılırken çok şiddetli kanamalar olmaması için salgılanan hormonlar sayesinde vücut, kanı aşırı miktarda koyulaştırır. Annenin ölmesini engellemek için vücut doğal olarak tromboz riskini artırır. Eğer anne genetik olarak ya da sonradan kazanılmış bir tromboz riskine sahipse, bu dönemde şiddetli damar tıkanıklıkları olabilir.

ACİLE GİDİN
Hamilelik trombozu tehlikeli mi?
Lohusalıktaki kanama ve enfeksiyonlardan sonra en önemli ölüm nedenlerinden biri budur. Anne aniden morarıp nefes darlığı geçirebilir. Lohusalıkta öncelikle annenin bacağı şişer, çoğu kez bu durum normal karşılanır. Oysa lohusalıkta tek taraflı bacak şişliğinin dikkatle incelenmesi gerekir. Şişliklere eşlik eden göğüs ağrısı varsa, nefes alırken batma ve nefes darlığı hissideliyorsa acilen doktora gidilmelidir.

Tromboz kadınlarda düşük sebebi olabilir mi?
Olabilir. Eğer annede tromboz eğilimi varsa bebeği besleyen damarlar tıkanıp bebeğin kaybına neden olabilir. Bazen de bebekte büyüme ve gelişme geriliğine, erken doğuma ve annede yüksek tansiyonla birlikte seyreden tehlikeli durumlara neden olur. Tekrarlayan (üçten fazla) düşüklerde mutlaka tromboz riski araştırılmalıdır.

TEDAVİSİ VAR
Düşüğün tromboz nedeniyle olup olmadığı nasıl anlaşılır? Anlaşıldıktan sonra tedavi edilip normal gebelik sağlanabilir mi?
Bu hastalarda gebelik boyunca kan sulandırıcı ilaçlar kullanılarak sağlıklı bir gebelik mümkündür. Tromboz gibi bir hastalıkta mutlaka bir kadın doğumcunun takibi gerekir. Gebelik sonrası lohusalık döneminde hastaların tromboz açısından korunmaları önemlidir. Lohusalıkta kan sulandırıcı dozu yeniden ayarlanmalı, bu dönemde sık sık doktora başvurulmalıdır.

Tromboz kadınlarda en fazla hangi yaşlarda görülür?
Kadınların doğurgan olduğu yaşlarda tromboz riski daha fazladır. Risk fazla ise hamilelik döneminde bu risk daha da artar. Menopozdan sonra atardamar riski erkeklerle eşitlenir.

Hamileler bol bol su içip sıkmayan varis çorabı giymeli
Hamilelik döneminde tromboz tedavisi alan bir hastanın çocuğu da tromboz olur mu? Bu bebek doğar doğmaz test yapılmalı mı?
Çocuklarda tromboz son derece nadirdir. Çok özel durumlarda ortaya çıkar. Bu nedenle yeni doğan bebeklerde ve çocuklarda tarama amaçlı olarak bu testler kullanılmaz. Bazı kan sulandırıcı ilaçları kullanan kişilerin, gebelik dumunda ilaçlarını değiştirmesi gerekir. Örneğin bir kadın warfarin içeren ilaçlara hamileliğinin ilk aylarında da devam ederse bebekte çok ciddi sakatlıklar ortaya çıkar. Bu yüzden, warfarin kullanan hastalar gebelik planlıyorlarsa, mutlaka doktorlarına danışmalıdırlar. Bebeğe zarar vermeyecek ilaçlar kullanmalarında yarar vardır.

Trombozlu hasta hamile kaldığında uzun yolculuğa çıkmamalı mı?
Trombozlu hasta, hamilelik döneminde mümkünse uzun yolculuklardan kaçınmalı. Ancak gerekiyorsa bol su içerek, sık sık hareket ederek ve varis çorabı kullanarak yolculuk yapmalıdırlar.