Ardımızda bıraktıklarımız...

Giriş Tarihi 07 Mart 2019, 11:15 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Ardımızda bıraktıklarımız...

İÇİNDEKİLER

Bugün nasılsınız? Yemek yediniz mi? Yemeği yemek iyi de, rahat dışkıladınız mı? (Ya da büyük abdest yaptınız mı? Ya da "gaita" çıkışı oldu mu?) Peki, dışkınızı yaptıktan sonra "her zamanki gibi" olup olmadığına baktınız mı? Dışkı kontrolü, tansiyon ölçmek kadar önemli bir kişisel kontroldür. Her gün çıkardığımız dışkımızın normal özelliklerini bilmemiz gereklidir. Çünkü dışkımız birçok hastalık açısından erken bilgi verir. Dışkımızı takip edersek değişiklikleri erken fark ederiz. Erken edindiğimiz bilgiyi doktorumuza erken verirsek erken tanı konmuş olur. Peki, bu neden önemlidir? Çünkü birçok hastalık hastanın dışkısındaki değişikliği doktoruna anlatmasıyla araştırılır.

Dışkının dikkat etmemiz gereken özellikleri:

Rengi, kokusu, kıvamı, miktarı, dışkılama sayısı, içinde kan, sümük veya parazit (kurt) olup olmaması bilgisini tespit edelim. Normal dışkılama sayısı günde 1- 2 ya da iki günde 1 kadardır. Fazlası da, azı da doğal değildir. Normal dışkı kahverengi (yediklerimize göre renk koyuluğu değişir), şekilli, hafif yumuşak kıvamlıdır. Kendine has kokulu, yediklerimizle değişen miktardadır. Normalde içinde kan, sümük, parazit-kurt-kistyumurta görünümlü madde içermez. Demir minerali içeren kansızlık ilaçları ve vitaminler dışkıya koyu siyah renk verir. Normal dışkınızın nasıl olduğunu takip ederek öğrenin. Eğer dışkı rengi;

Siyah, (zift gibi) yapışkan özellikte, kötü kokuluysa,
Taze kan kırmızısı renginde, ishal kıvamındaysa,
Açık beyaz, gri veya krem rengindeyse,
Yeşil, ishal kıvamında köpüklü ya da yağlıysa,
Dışkı içinde parazit, kurt ya da yumurta-kist benzeri maddeler varsa,
Kanlı, sümüklü, yumuşak kıvamlı dışkı ve ateş birlikte olursa,
Kanlı ishal, ateş, karın ağrısı birlikte olursa,
Sık kabızlık varsa,
Keçi dışkısı gibi küçük, sert, taneli kıvamda dışkılama olursa,
Karın ağrısı, kabızlık ve gaz çıkaramama birlikte olursa, hekiminize ya da sağlık kuruluşuna başvurup değişiklikleri hekiminize anlatın. Sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle…

Şeker hastalığında diyet vazgeçilmezdir
Şeker hastalığının (Diabetes Mellitus) tedavisinde birinci ve en önemli uygulama diyet yapmaktır. Sizin beden özellikleriniz ve diğer tüm farklılıklarınız göz önüne alınarak hazırlanan "6 öğünlük diyet " tedavideki en önemli malzemedir. Diyet yapmadan şeker hastalığını tedavi etmeye çalışmak, patlıcansız imambayıldı yapmaya benzer. Hemen doktorunuz ve diyet uzmanınızın tavsiyelerini alın ve uygulayın.

BİR DOĞRU: Tansiyon ölçmeden önce 5-10 dakika dinlenin.

BİR YANLIŞ: "Guatr" hastalık ismidir, organ ismi değil. Hastalanan organın ismi "Troid" dir.

BİR NASİHAT: Kendini sağlam bilen hastanın, tedavisi yoktur. Tehlikelidir.

BİR MEYVE
Bizim Ali "Ayvayı yedik" diyerek odaya girdi. Baktık ne yemiş? Ayva ayva güzel ayva! Dünyada ayva üretiminde Türkiye birinci sırada. Yaprakları boya ve kozmetik sanayinde, tıpta da ilaç yapımında kullanılıyor. İçinde yüksek oranda protein, organik asit, A,B2 ve C vitamini ve demir, bakır, potasyum gibi tuzlardan bol miktarda bulunur. Yüzde 16-20 oranında yağ bile içerir. Grip ve soğuk algınlığı geçirenler bol bol ayva yemelidir. Kalp, akciğer, boğaz, mide, böbrek, göz, bağırsak, ağız rahatsızlıkları ve adet düzensizliklerinde oldukça faydalı olduğu bilinir. Kötü kolesterolü düşürücü ve cinsel gücü arttırıcı etkileri vardır. Ayrıca çiçek ve yapraklarından yapılan çay uykusuzluğa iyi geldiği bilinmektedir. İşte şimdi ayvayı yersiniz.

HAMİLELER DİKKAT!


TOK TUTAN DİYET

GÜZEL BİR CİLT İÇİN PÜF NOKTALAR

EN İLGİNÇ SAĞLIK SORULARI

DAHA İYİ BİR CİNSEL HAYAT İÇİN!