Haydi kızlar daha çok egzersiz yapın

Uyguladığınız diyetlere rağmen kilo vermeyi bir türlü başaramıyorsanız, metabolizmanızı hızlandırmayı deneyebilirsiniz. Şok diyetlerin vücudun metabolizma hızını düşürdüğünü belirten uzmanlar, her gün yapabileceğiniz 30 dakikalık sporla ve yiyeceğiniz tahıllı gıdalarla rahatlıkla kilo verebileceğinizi söylüyor

Giriş Tarihi 07 Mart 2019, 11:15 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Haydi kızlar daha çok egzersiz yapın

İÇİNDEKİLER

YETERİ KADAR YİYİN!
Metabolizma hızı kavramını yüksek ihtimalle kilo alıp vermeyle bağdaştırıyorsunuz. Yani kiloluysanız metabolizmanızın çalışmadığını düşünebilirsiniz. Vücudun, dinlenme sırasında bile kan dolaşımını düzenlemek, nefes alıp vermeyi sağlamak ve hatta hücreleri yenilemek için enerjiye ihtiyacı vardır. Çoğu kadın bazal metabolizma hızı için günde ortalama 1200 kaloriye ihtiyaç duyar. Buna ek olarak enerji gerektiren diğer aktiviteler için fazladan 200 ile 400 kalori arasında değişen bir değer gerekir. Ancak ihtiyacınızdan fazla kalori aldığınız sürece kilonuz artacaktır.

KASINIZ AZ YAĞLI OLSUN
Çoğu kadın, vücutlarının kalınlaşmasından çekindiği için spor salonunda ağırlık çalışması yapmaktan kaçınır. Ancak hafif ağırlıklarla çalışmak bile kilo verme konusunda çok etkilidir. Kaslarınızda ne kadar az yağ bulunursa, metabolizmanız da o kadar hızlanır. Ayrıca daha fazla kalori yakar ve daha ince bir görünüme kavuşursunuz. Uzmanlar, haftanın üç günü ağırlık çalışması yapan kadınlarda 1.5 kiloluk yağsız kas artışı olduğunu tespit etmiştir. Metabolizma hızını artırmak için, günde en az 30 dakikalık bir kardiyo çalışması, haftanın en az iki günü de 30 dakikalık ağırlık egzersizi yapılması gerekir.

HAREKET ŞART!

Bazı kadınlar, tiroid problemleri gibi metabolizmayı yavaşlatarak kilo artışına sebep olan hastalık çeşitleriyle yüzleşmek zorunda kalabilirler. Depresyon tedavisi için alınan bazı ilaçlar da metabolizmayı yavaşlatabilir. Bu tür durumlarda doktorunuza danışarak metabolizma hızınızı artıran destekleyici ilaçlar kullanabilirsiniz. Ancak şunu da unutmayın, uzmanlara göre kilo artışı çoğunlukla tercih ettiğimiz hareketsiz hayat tarzından kaynaklanıyor. Kilo vermeyi hedefliyorsanız gün içinde kaç kalori aldığınızı ve ne kadar hareket ettiğinizi göz önünde bulundurmalısınız.

YEDİKLERİNİZE DİKKAT!

Vücut, proteini sindirebilmek için çok fazla enerji harcar. Ancak aşırı miktarda yenen yumurta, yoğurt, et gibi gıdalar kilo vermek için uygulayabileceğiniz en iyi diyet ürünleri değildir. Enerji yakabilmek için yağ ve karbonhidrata da ihtiyacınız vardır. Esmer pirinç ve tam buğday ekmeği gibi bütün tahıllı karbonhidratlar, genellikle beyaz ekmek ve makarnaya oranla daha yavaş sindirildikleri için sizi çok daha uzun süre tok tutarlar.

İLAÇ ALMAYIN!
Piyasada metabolizmayı hızlandırdığı iddia edilen çeşitli ilaçlar bulunuyor. Yapılan araştırmalara göre, kilo verdirdiği iddia edilen bu ilaçlar hiçbir yarar sağlamıyor. Hatta Amerika'da yasaklanan bu ilaçların vücuda zarar verdiği ve hatta ölümlere bile yol açabileceği konuşuluyor. Bu yüzden paranızı bir spor salonuna üye olmak için harcamanız iyi olacaktır. (Cosmopolitan dergisi)

BU DİYETE DİKKAT EDİN!
Sabah:
4-5 adet erik, 1 avuç fındık veya ceviz, 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir, 1 dilim kepek ekmeği ve istediğiniz kadar domates, salatalık, yeşillik.

Ara:

1 adet meyveli yoğurt.

Öğle:
1 kase çorba (kremasız), 1 dilim kepekli ekmek, 4-6 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği, salata.

Ara:
1 adet elma ve 1 kase yoğurt veya 1 bardak süt.

Akşam:
1 kase çorba, 100 gram balık veya 3 adet köfte, salata, 1 dilim kepekli ekmek.

METABOLİZMA HIZI NELERDEN ETKİLENİR?
Genetik faktörler: Bireylerin kilolu olduğu bazı ailelerde metabolizma hızı yavaş çalışıyor. Cinsiyet: Kadınlara göre erkeklerde kas kitlesi fazla, yağ kitlesi daha düşük olduğundan metabolizmaları daha hızlı çalışıyor. Yaş: Yaş ilerledikçe metabolizma hızı düşüyor. Her 10 yıl için bazal metabolizma hızında yüzde iki azalma oluyor. Diyet: Yoyo diyeti gibi ağır diyetler metabolizma hızını yüzde 30 oranında azaltıyor. Vücut ısısı: Vücut ısısının her 0.5 derece artışı, metabolizma hızını yüzde 7 artırıyor. Egzersiz: Sadece kalori yakılmasını sağlamıyor, aynı zamanda kasları da geliştirerek vücut metabolizma hızını artırıyor. Düşük metabolizma hızının yarattığı kilolardan kurtulmanın en kolay yolu, düzenli egzersiz yapmak. Eğer daha az kilo almak istiyorsanız, daha çok egzersiz yapmalı ve daha çok yağsız kas kitlesine sahip olmalısınız.

MENOPOZ DÖNEMİ ÇOK ÖNEMLİDİR!
İncelmek için aç kalıp, ancak yarım kilo verebiliyorsunuz. Erkek arkadaşınız ise her öğünde kocaman sandviçler yediği halde formundan bir şey kaybetmiyor. Çünkü erkeklerin metabolizması kadınlara oranla yüzde 10 daha hızlı çalışıyor. Hormonlarımız bu konuda önemli bir rol oynuyor. Bir araştırmaya göre, östrojen seviyesi düştükçe metabolizma hızı yavaşlıyor. Kadınların, menopoz döneminde konuyla ilgili doktora gitmeleri gerekiyor.