RA Hastalarına Tan Sağtürk'ten destek

Bugün RA Günüm, romatoid artrit hastalarını daha sağlıklı bir gelecek hazırlamak üzere harekete geçmeye teşvik ediyor.

Giriş Tarihi 07 Mart 2019, 11:15 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
RA Hastalarına Tan Sağtürk’ten destek

İÇİNDEKİLER

Kişilerin basit gündelik işleri yapabilme becerilerini olumsuz etkileyen, ilerleyen evrelerde ise hareket yetisi kaybına ve ciddi sakatlıklara yol açabilen Romatoid Artrit (RA) hastalığı ile mücadele için, Romatizma Hastaları Bilgilendirme ve Destekleme Derneği (Romaturka) tarafından yürütülen 'Bugün RA Günüm' programını dernek başkanı Başak Sönmez ve programı destekleyen Tan Sağtürk anlattı:

Başak Sönmez: "RA hastalarının, hastalığı daha etkin yönetmelerine ve kendilerine daha sağlıklı bir gelecek hazırlamalarına yardımcı olmak üzere yola çıktık." Program nasıl hayata geçti?
Romaturka olarak Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde hasta dernekleri işbirliği ile uygulanan 'Bugün RA Günüm' programının derneğimizin amaçlarıyla tam olarak örtüştüğünü gördük ve ülkemizde de hayata geçirmeye karar verdik. 12 Ekim 2009 Dünya Artrit Günü'nde bale sanatçısı Tan Sağtürk ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Dinç'in çok değerli destekleriyle programın lansmanını yaptık.

Programın amacı nedir?
RA hastaları genellikle RA hastalığının özel, sosyal ve aile yaşamlarına etkilerini değiştirilemez bir durum olarak kabulleniyor ve RA ile mücadelede aktif bir rol üstlenmiyor. 'Bugün RA Günüm' programıyla hastaların, RA'yı bugün ve gelecekte daha iyi yönetmenin hayatları üzerinde yaratabileceği olumlu etkinin farkına varmalarını sağlamayı umuyoruz. 'Bugün RA Günüm' RA hastalarının, hastalıklarını daha etkin bir şekilde yönetmek üzere harekete geçmelerine teşvik etmeyi ve bu şekilde kendilerine daha sağlıklı bir gelecek hazırlamalarına destek olmayı amaçlıyor. Hastaların RA hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaları ve RA'nın hayatları üzerindeki etkilerini detaylı olarak değerlendirebilmeleri için olanak sağlıyoruz. Program çerçevesinde sunulan bilgi ve araçların yardımıyla hasta-hekim arasındaki iletişimin de artıp güçleneceğine inanıyoruz. Böylece RA'lı kişilerin, hastalığın değil, kendilerinin yönettikleri bir hayata ilk adımı atmaları için önayak oluyoruz.

Programın RA hastaları için önemi nedir? Bu program hastalara ne tür faydalar sağlıyor?
Bugün RA Günüm programı, hastaları, yalnızca bir günlerini ayırarak hastalık hakkında daha fazla bilgi edinmeye ve hastalığın hayatları üzerindeki etkilerini değerlendirmeye teşvik ediyor. Programın www.bugunragunum.com sitesinde program ve hastalıkla ilgili detaylı bilgiler ve hastaların geleceğe yönelik bireysel bir eylem planı hazırlamalarına yardımcı olmak üzere geliştirilen Aksiyon Planlayıcısı yer alıyor. Sitedeki kapsamlı anketi doldurarak RA hastası, bir değerlendirme raporu ve geleceğe yönelik kişisel bir plan hazırlayabiliyor. Hastalar diledikleri takdirde bir sonraki ziyaretlerinde bu raporu hekimleriyle paylaşabiliyorlar. Hastaları, internet ve dergilerin yanı sıra romatoloji kliniklerindeki el ilanları ve posterlerle de programdan haberdar ediyoruz.

Tan Sağtürk: "RA hastalarına destek olmak için ayak bileğimi bağışladım" Böyle bir programa destek vermeyi neden kabul ettiniz? Programın sizin için önemi nedir?
Bir balet olarak sağlıklı her eklemin büyük bir armağan olduğunu düşünüyorum. Günlük egzersizlerimi yaparken, bir gösteriye hazırlanırken, okullarımda öğrencilerime ders verirken ya da sahnede binlerce kişiye bir bale gösterisi sunarken de neredeyse vücudumdaki her bir eklemi kullanmak zorundayım. Oysa RA, her an ihtiyaç duyduğumuz pek çok eklemi etkileyen kronik bir hastalık. Romatoid artrit hastaları için daha yataktan kalkarken omuzlarını, kollarını, bileklerini, dizlerini, ayaklarını hareket ettirmek çok zorlu bir mücadele. Benzer şekilde geceleri uyumak, yatakta bir taraftan bir tarafa dönmek ya da sadece omuzlarının üzerine yatabilmek bir kabus haline gelebiliyor. Tutulmalar, ağrılar bu kişilerin aile, iş ve sosyal yaşantılarını ciddi oranda etkiliyor. RA'nın en basit günlük aktiviteleri yapabilmek için ihtiyaç duyduğumuz pek çok eklemi etkileyen bir hastalık olduğunu öğrendiğimde ben de 'Bugün RA Günüm' programına destek vermeye karar verdim.

Programa nasıl bir destek veriyorsunuz?
'Bugün RA Günüm' programı Avrupa ve Amerika'da toplam 8 ülkede uygulanıyor. Bu ülkelerdeki ünlü sanatçı ve sporcular sembolik olarak eklemlerini bağışlayarak bu hastalığa dikkat çekiyor ve hastalara destek veriyor. Örnek olarak Malta'da ressam Luciano Micellef Malta, Kanada'da caz sanatçısı Chantal Chamberland projeye ellerini bağışlayarak destek oldular. Ben de Bugün RA Günüm programına medyanın ve kamuoyunun ilgisini çekmek ve RA hastalarının mücadelesine destek olmak için sembolik olarak 'ayak bileğimi' bağışladım.

Sizin RA hastalarına tavsiyeleriniz?
Başladığım her işte hedefime ulaşmak için kararlılık ve tutkuyla hareket eden bir yapım var. RA hastalarının da geleceklerini bugünden planlayarak, hayatlarının kontrolünü ellerine alabileceklerine ve hedeflerine ulaşabileceklerine inanıyorum. Hastalar bu konudaki ilk adımı www.bugunragunum.com sitesini ziyaret ederek atabilirler. Sitedeki Aksiyon Planlayıcısı'nı doldurarak, kolayca kendilerine özel bir değerlendirme raporu ve eylem planı oluşturabilirler. Buradan bir kere daha RA hastalarını programa katılmaya, bir günlerini ayırarak hastalıkları hakkında daha detaylı bilgi edinmeye ve kendileri için daha sağlıklı bir gelecek hazırlamak üzere harekete geçmeye davet ediyorum.

Advertorial