Portakalın faydaları neler? Portakal hangi hastalıklara iyi gelir, kalorisi kaçtır?

Cezbeden tadı ve kokusuyla sofralarımızın vazgeçilmezi olan portakalın, sağlığa olan faydaları da saymakla bitmiyor. Özellikle gribe karşı kalkan olan portakal, birçok hastalığa da iyi geliyor. Peki portakalın faydaları nelerdir? Portakal hangi hastalıklardan korur, sağlığımıza herhangi bir zararı var mıdır? Portakalın besin değeri nedir? İşte sofralarımızın vazgeçilmezi portakalın saymakla bitmeyen faydaları...

Giriş Tarihi 12 Haziran 2019, 11:26 Güncelleme 12 Haziran 2019, 11:30
Portakalın faydaları neler? Portakal hangi hastalıklara iyi gelir, kalorisi kaçtır?

İÇİNDEKİLER



Portakal C vitamini deposu olarak kabul edilen bir meyvedir. Sadece C vitamini bakımından değil aynı zamanda da B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da içeriyor.



Lifler, organik asitler ve şeker açısından da oldukça zengin olan portakal kış aylarının en çok tüketilen ve en bilinen meyveleri arasında gelmektedir.



Bu sebepten dolayı soğuk havaların davetiye çıkardığı grip hastalığının, devasını portakalda arayabilirsiniz. İşte sıklıkla tüketilmesi gereken bir meyve olan portakalın faydaları ve yararları...



PORTAKALIN FAYDALARI NELERDİR?

Ortalama 70-90 kalori içermesinin yanında yüksek oranda şeker içeriğine sahip olan portakalın faydaları şunlardır:

İçerdiği vitamin ve mineraller yardımıyla metabolizmayı destekler.



Kalp sağlığı açısından da portakalın faydaları oldukça kritiktir. Tüketilen portakal, oksijen ve besin taşıyan kan damarlarının birbirine yapışmasını engelleyerek damar tıkanıklarına karşı metobolizmayı korur.

Öksürüğü azaltır. Bedenin zinde kalmasına destek olur. Bağışıklık sistemini de oldukça güçlendirir.



Portakallar, sindirim sisteminin alınan besinleri kolay bir şekilde hazmedilmesini sağlayan maddeler ve bileşenler içermektedir. Bu etkili besinleri sindirmeye yardımcı olurlar.

Portakal iyi bir demir kaynağı olmadığı halde; C vitamini ve sitrik asit içermesiyle demir emilimini arttırarak anemi oluşma riskini azaltmaya yardımcı olur.



Portakal suyuna bir miktar bal karıştırarak şampuanda kullanmak suretiyle 5-10 dakika saçlarınıza uygulayın Bu işlem saçlarınıza doğal bir parlaklık kazandırırken aynı zamanda saçları besleyecektir. Portakal saçların köklerini besler, dökülmelerine engel olabilir ve aynı zamanda kafa derisine uygulandığında kafa derisi sağlığına da katkıda bulunur.



Hayatın ilk iki yılında muz, portakal ve portakal suyu tüketmek çocuklukta lösemi riskini azaltmaya yardımcı olur.

Viral enfeksiyonlara karşı vücudu korumaya yardımcı olur.



Portakal yüksek C vitamini oranı ile güzel ve kusursuz bir cilt isteyenler için mükemmel bir meyvedir. Antioksidan özelliği ile portakal, güneş ve çevre kirliliğine maruz kalmanın yol açtığı cilt hasarı ile mücadele eder.



Portakal aynı zamanda iyi bir potasyum kaynağıdır. Diyette potasyumun artmasının tansiyona olumlu etkileri vardır. Ayrıca potasyum tüketiminin böbrek taşları oluşma riskini de azaltıcı etkisi vardır.



Portakalın içinde yer alan flavonoit hesperidin yüksek kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. Ayrıca portakalın bileşenlerinden olan magnezyum da kan basıncını korur.



GRİBE KARŞI PORTAKAL İLE KORUNUN!

Solunum hastalıkları için bire birdir. Özellikle grip, nezle, soğuk algınlığı, yüksek ateş gibi soğuk havalarda kolaylıkla yakalanabileceğiniz hastalıklara karşı koruma sağlar. Kış günlerinde bolca tüketmelisiniz. Grip gibi hastalıklardan bu şekilde kolaylıkla korunabilirsiniz. Bakteriyel ve gribal enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.



PORTAKALIN ZARARI VAR MI?

Portakal asitli bir meyve olduğundan midesi hassas olan kişilere dokunup midede ağrı ve yanmaya yol açabilir.

Portakal yüksek lif içerdiğinden çok fazla tüketimi karın ağrısı ve ishale neden olabilir.



Portakal C vitamini oranı yüksek bir meyvedir. Yapılan araştırmalarda C vitamininin aşırı alımının böbrek taşına yol açabildiği görülmüştür.

Portakal asit içeriğinden dolayı gastrit hastalığını tetikleyebilir.



PORTAKALIN BESİN DEĞERİ

Portakal, A ve C vitamini, folik asit, potasyum ve lif açısından zengindir. 1 adet küçük boy portakal 1 porsiyon meyveye denktir. Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korunmada etkilidir.

1 Adet miktarı için tabloda besin değerlerini ve miktarlarını görebilirsiniz.