İlişkide anlayış | Nafiz Karagözoğlu'na sorulan sorular (13 Ağustos 2019)

Evlilikte aşkı ve mutluluğu yakalamanın yolu anlayış ve güvenden geçiyor. Cinsel hayatta görülen sorunları azaltmak için erkeğe daha çok görev düşüyor. Erkeklerin eşini anlaması ve sorunlarını dinlemesi ilişkide görülen sıkıntıları ortadan kaldırıyor. Aşkı tazeliyor... İşte Nafiz Karagözoğlu'nun 13 Ağustos 2019 tarihli Takvim gazetesi yazısında okurlarından gelen sorulara verdiği cevaplar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Ağustos 2019 Güncelleme 13 Ağustos 2019, 07:54
İlişkide anlayış | Nafiz Karagözoğlu’na sorulan sorular 13 Ağustos 2019

İÇİNDEKİLER

ŞEKER VE AŞK
Nafiz Hocam, 4 yıldır şekerim var. Hap kullanmak istemiyorum. Cinsel hayatım da bozulmaya başladı. Hacamat iyi gelir diyorlar. Yaptırayım mı?

Hacamat birçok hastalıkta, sağlığın güçlendirilmesinde çok faydalıdır. Ağır metalleri bedenden uzaklaştırır. Şeker hastalığında da oldukça faydalıdır. Ancak ilaçlarını bırakma. Seni takip eden doktorun ilaçlarını ayarlar. Kontrolsüz kan şekeri, cinsel yaşamı olumsuz etkileyebilir. Kontrollerini de aksatma.

KENDİME GÜVENİYORUM

64 yaşındayım. Alnım açık, başım dik. Bir daha evlenmek istiyorum. Adaylar var. "Çocuk sahibi olmak ister misin?" diyenler de var. Ben isterim ama olur mu? Neye baktırsam anlaşılır?

Üroloji ve iç hastalıkları muayenesi şart. Genel testlere ilaveten spermiyografi, testosteron, Tpsa, prolaktin, penil doppler Usg gerekir. Sonuçlara göre ihtimalleri anlatırız.

İSTEĞİM BİTTİ

14 yıllık hamamcıyım. Bekarım. Bir yıldır cinsel isteğim kalmadı. Yaşım daha 39. Pili erken bitirdik. Bundan sonra evlenemez miyim?

Panik yok. Mesleğin sıcak ve nemli. Ayrıca uyarılma hislerin azalmış olabilir. Bunun dışında hormonlarının seviyesi önemli. Önce muayene, sonra tahlil. Gerektiğinde psikolojik destek planlanır. Ardından evlilik gelir.

KANSER MESELESİ

Annem 61 yaşında. Doktora gittik. "Rahim içi kanseri olabilir" dedi. Bu yaşta rahim kanseri olur mu? En son 27 sene önce doğum yapmış biri kanser olur mu?

Olur. Ortalama 60 yaştan sonra endometrium kanseri endometrium olarak isimlendirilen rahim iç zarının kanseri görülebilir. En sık görülen kadın üreme sistemi kanseridir. Rahim kanseri genellikle menopoz sonrasında ortaya çıkmaktadır. Bir kadındaki hormon düzensizliği endometrium kanserine sebep olabilir. Endometrium kanserinde bilinen risk faktörleri erken yaşta başlayan adet, gecikmiş menopoz, infertilite (kısırlık) ve obezite (şişmanlık) gibi kadında östrojen miktarını artıran durumlardır. Tetkiklerini tamamlayın. Ardından gereken tedavi yapılmalı.

DÜŞÜK ÇIKTI
Erkekliğimi yani menimi ölçtürdüm, 42 milyon çıktı. İsteğim, gücüm var ama menim bitmiş. Ne yapacağım?

Özellikle sperm yapımında veya yapılan spermin iletilmesindeki sıkıntının belli edilmesi şart. Üroloji muayenesi yapıldıktan sonra gerekirse iç hastalıkları uzmanları da hormonal durumunu araştırmalı. Özellikle çocuk sahibi olmak için sayısı kaç olursa olsun sağlıklı sperm olması yeterlidir.

AŞKTA TANSİYON

Yaşım 40. 5 aydır ilişki sırasında başım ağrıyor. Doktora gittim. Tansiyon hapı verdi. Neden ilişkide başım ağrıdı?

Cinsel ilişki sırasında kalp damar sisteminde değişimler meydana gelir. Orgazm oldukça nefes alma hızı, kalp atış hızı ve kan basıncınız yani tansiyonun artar. Kalp atış hızı dakikada 90-145 arasında ortalama 115 olur. Kan basıncı 30-50 milimetre cıva (mmHg) civarında yükselir. İlaç tedavisi almazsan bundan sonra daha çok başın ağrır. Hipertansiyon ihmale gelmez.

EŞİMLE MUTLU DEĞİLİZ

Evleneli 1.5 ay oldu. Eşim birlikte olmak istediğinde kendimi sıkıyorum. Bir türlü olmuyor. Ne yapayım?

Vaginismus dediğimiz bir durum bu. Birçok kadın bunu yaşayabilir. Cinsel organının kasları istek dışı bir şekilde kasılır. Bu da cinsel ilişkiye engel olur. Eşinle korkularını paylaş. Acıma hissi için birlikte hareket edin. Eşinle paylaşamadan çözmek zor. Psikolog veya psikiyatristlerden destek alabilirsin.

CİNSEL SORUNLARINIZA EN SAĞLIKLI CEVAPLAR - DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU