Paketli gıdalar karaciğer yağlanması riskini artırır! Güçlü bir karaciğer için sarımsak, soğan ve enginar tüketin

Paketli gıdalar karaciğer yağlanması riskini artırıyor. Tedavi edilmediğinde siroza hatta kansere neden olabiliyor. Güçlü bir karaciğer için sarımsak, soğan ve enginar tüketmek gerekiyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Ağustos 2019 Güncelleme 13 Ağustos 2019, 07:54
Paketli gıdalar karaciğer yağlanması riskini artırır! Güçlü bir karaciğer için sarımsak, soğan ve enginar tüketin

İÇİNDEKİLER



Vücudun
yaşamsal organlarının başında karaciğer geliyor. Yapılan araştırmalara göre insan, midesiz hatta kalpsiz yaşayabiliyor ancak karaciğersiz yaşamına devam edemiyor. Bu da, karaciğerin önemini gözler önüne seriyor. Hepatosit denilen milyarlarca hücreden oluşan karaciğer; yanlış beslenme, hareketsiz yaşam ve diğer kronik hastalıklardan olumsuz etkileniyor. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk, karaciğer sağlığıyla ilgili önemli bilgiler paylaşıyor.


VÜCUDU TEMİZLER
Toplumda en sık görülen kronik hastalıkların başında karaciğer yağlanması geliyor. Alkol tüketimi, obezite, diyabet ve kolesterol yüksekliği, Hepatit B ve C gibi karaciğer hastalıklarıyla kullanılan ilaçlar, karaciğer yağlanması riskini artırıyor. Karaciğer yağlanması, siroza kadar gidecek olan sürecin başlangıcını oluşturuyor. Karaciğer hem temiz kan damarlarından gelen, hem de portal sistem denen bağırsaklardan gelen kanla temas ediyor. Vücudun en önemli detoks organı olan karaciğerin sağlıklı olması vücudun temizlenmesini sağlıyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.


ŞEKER VE YAĞ
Karaciğer yağlanmasının en önemli nedenini, beslenme tarzı oluşturuyor. Fruktozdan zengin mısır şurubundan imal edilmiş yiyecek ve içecekler, işlenmiş ve trans yağlardan zengin bir diyet ve aşırı kalori alımı önce göbek bölgesinde ve ardından karaciğerde yağlanmaya neden oluyor. Fazla miktarda kalori alımının söz konusu olduğu durumlarda karbonhidrat ve proteinler vücutta glikojen ve yağ olarak depolanıyor. Normal koşullarda insülin yağları depolayan bir hormon olarak etki gösteriyor. İnsülin direnci ortaya çıkınca bu durum tersine dönüyor, vücuda bol miktarda serbest yağ asidi giriyor ve karaciğere taşınıyor.


BAĞIRSAKLARA İYİ BAKIN
Mide ve bağırsak sistemi, karaciğer yağlanmasında önemli rol oynuyor. Bağırsaklarda oluşan toksinler önce karaciğere ulaşıyor. Karaciğere gelen toksik madde miktarı arttıkça, yağlanma görülüyor.


GÖZÜNÜZ GÖBEKTE OLSUN
Toplumda sadece alkolün karaciğere zarar verdiği biliniyor. Ancak fazla kilo, kolesterol yüksekliği, uzun süren açlık, bağırsaklardaki bakteriler ile kullanılan bazı ilaçlar de karaciğer yağlanmasına neden oluyor.


SALAM-SOSİS YEMEYİN
Prof. Dr. Erk, tüm yeşil ve sarı sebzelerin karaciğeri koruduğunu belirtiyor. Soğan, sarımsak, enginar, kuşkonmaz tüketilmesini öneriyor. "Hazır gıdalardan uzak durun. Şarküteri ürünleri yemeyin" diyor.

SAĞLIKLI HAYATIN ŞİFRESİ - PROF. DR. OSMAN ERK

HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL

YARIN: KANSIZLIK BAŞA BELA!